avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partajul ºi un apartament
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partajul ºi un apartament

Bună ziua.

Aş avea nevoie de ajutorul dumneavoastră într-un caz ce-i priveşte mai degrabă pe părinţii mei, acum divorţaţi. Înainte de a vă relata cele întâmplate vreau să menţionez că, în urma divorţului, eu am ales să rămân cu tata iar sora mea împreună cu mama. Apartamentul despre care voi discuta este momentan subiectul unui proces de partaj, încă nefinalizat. Momentan apartamentul este locuit de mine şi tatăl meu (acesta din urmă petrecându-şi însă majoritatea timpului la ţară).

În seara zilei de 31 august mama m-a sunat să mă anunţe că are intenţia de a veni în ziua următoare să mă ajute la a face ordine prin apartament. A doua zi de dimineaţă am auzit-o bătând la uşă însă bănuind ceva suspect în legătură cu intenţiile ei am ales să nu deschid. Câteva clipe mai târziu am auzit cheia în uşă şi m-am trezit cu mama mea în casă, ea având cheia de la sora mea (care e în custodia ei), cheie pe care i-o dăduse tata în caz că are nevoie de acces în apartament (sora mea fiind elevă la un liceu din oraş). După nu mult timp m-am trezit că îşi face apariţia şi actualul soţ al mamei mele, având la el o găleată cu var şi uneltele necesare pentru văruit. Acesta s-a apucat să văruiască, moment în care l-am anunţat pe tatăl meu (care se afla la ţară). Acesta a sunat la 112 să anunţe incidentul iar după câteva ore a ajuns şi el în oraş. Mai departe a urmat un scenariu uşor de imaginat, cu scandaluri, poliţie, avocata mamei, etc.

Întrebarea mea e: având în vedere că mama nu îşi mai are domiciliul în apartamentul cu pricina dar că partajul apartamentului încă nu a avut loc, mama mea a avut tot dreptul să poată intra în apartament? Cei de la poliţie au spus că atâta vreme cât ambii părinţi sunt încă proprietari ai apartamentului mama are dreptul de a avea acces la apartament oricând doreşte. Îmi puteţi da un sfat în legătură cu această problemă?

Mulţumesc anticipat
Ultima modificare: Luni, 14 Decembrie 2009
ov1d1u, utilizator
Cel mai recent răspuns: Teodor Mecu , Avocat 18:33, 8 Iulie 2010
Buna ziua !
Pana la solutionarea actiunii de partaj, apartamentul , din cate inteleg, este bun comun si revine ambilor parinti in cote egale, dar in devalmasie. Avand in vedere ca dumneavoastra locuiti acolo momentan, iar solutionarea actiunii de partaj nu se stie cat va dura, va sfatuiesc sa schimbati yala apartamentului ( avand in vedere ca aveti acolo o serie de bunuri proprii, atat dumneavoastra cat si tatal).
Cu stima !
Ultima modificare: Luni, 14 Decembrie 2009
Marius Zaharia, Avocat
Am făcut deja acest lucru, in momentul de faţă nu mai exista posibilitatea ca mama mea să poată intra nedorit în apartament. Totusi ea nu ar putea să conteste acest lucru? Adică apartamentul, fiind bun comun, ar trebui să poată fi mereu accesibil pentru dânsa?

Mulţumesc
Eu cred ca mama nu avea niciun drept si ca politia ar fi trebuit sa-i spuna asta. CRed ca miroase a violare de domiciliu dar si ca, fara un avocat, era greu ca politia sa-si asume sa intervina intr-un litigiu in curs.
Sper ca mama nu s-a mutat acolo...
violare de domiciliu ?? in speta de fata este vorba de un bun imobil , comun .
astfel incat pana la partajarea acestuia, amandoi sotii sau fostii soti au drepturi egale in ceea ce-l priveste .
mama dvs. are dreptul sa vina cand vrea la acest apartament. atata timp cat imobilul nu i-a fost atribuit tatalui dvs., dansul nu are nici un drept sa-i interzica accesul . si nici sa schimbe yala. X-(
cu atat mai mult dvs ., fiul dansei !! personal nu va inteleg , este vorba de mama dvs . , iar faptul ca dansa s-a despartit de tatal dvs., nu va indreptateste sa aveti un astfel de comportament vis-a-vis de dansa !! nici nu ar trebui sa o judecati.
amadoi sunt parintii dvs. si trebuie sa-i tratati cu respect . X-(
Aceasta mamă pe care îmi ziceţi să o respect doreşte să vândă acest apartament negândindu-se la ce se întâmplă cu mine după vinderea acestuia. Încă nu am nicio soluţie în caz că apartamentul se vinde, am doar 20 de ani iar ca o persoană cu venituri medii e foarte greu să îţi procuri o locuinţă.
Ultima modificare: Luni, 14 Decembrie 2009
ov1d1u, utilizator

Alte discuții în legătură

Dreptul asupra proprietatilor tatalui alexu alexu am 19 ani.parintii sunt divortati si in urma divortului apartamentul a ramas tatalui.el in urma casatoriei cu alta persoana a plecat in italia iar apartamentul ... (vezi toată discuția)
Va rog ajutati-ma sa incadrez si eu o fapta comisa la o infractiune! Arabela_01 Arabela_01 Buna ziua, In urma cu aproximativ un an, un prieten de-al meu a avut o cearta cu mama lui si datorita acestei dispute a ales sa plece de acasa. Mentionez ca ... (vezi toată discuția)