avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... dreptul asupra proprietatilor tatalui
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

dreptul asupra proprietatilor tatalui

am 19 ani.parintii sunt divortati si in urma divortului apartamentul a ramas tatalui.el in urma casatoriei cu alta persoana a plecat in italia iar apartamentul a ramas nelocuit.as vrea sa stiu daca exista posibilitatea de a locui legal in acest apartament sau de a intra in posesia lui deoarece momentan eu sora si mama locuim cu chirie.mentionez ca la divortul parintilor mei nu s-a facut un partaj deoarece mama la momentul respectiv a cerut doar desfacerea casatoriei si copii.
Cel mai recent răspuns: irinamt , utilizator 14:18, 12 Februarie 2009
Buna ziua,
Citind acest subiect mi-am dat seama ca am o problema...
Am 32 de ani si locuiesc cu parintii dintotdeauna. De curand, mai exact anul trecut, ei au divortat fiind ambii de acord cu divortul. Apartamentul a fost dobandit in timpul casatoriei de catre tata, fiind un apartament dat de la serviciu. Pana acum 2 ani pe acest apartament se platea inca chirie la stat. Acum 2 ani le-am dat bani pentru a-l achizitiona, evident titularul de contract fiind tot tatal.....ca sa nu mai spun ca am renovat intreg apartamentul.
Ma intreb, in urma divortului parintilor, ce drepturi am eu asupra acestui apartament tinand cont ca mai am si o sora, maritata, la casa ei.
Multumesc frumos.
La apartament nu aveti niciun drept, insa aveti dreptul la sumele investite atat pentru cumparare, cat si pentru renovare. Evident, daca aveti dovezi.
Nu are relevanta sora in cauza.
Totul depinde de probe, interveniti in partajul parintilor si cereti-le banutii.
Bafta!
Aveti dreptul la banii investiti in apartament.Va trebui sa dovediti investitile facute.
Drept de coproprietate nu aveti.
irinamt a scris:

.................................................
Acum 2 ani le-am dat bani pentru a-l achizitiona, evident titularul de contract fiind tot tatal.....ca sa nu mai spun ca am renovat intreg apartamentul.
Ma intreb, in urma divortului parintilor, ce drepturi am eu asupra acestui apartament tinand cont ca mai am si o sora, maritata, la casa ei.
..................................

Nu aveti calitatea de coproprietar asupra imobilului. Nu are relevanta ca mai aveti o sora maritata, deoarece aici nu vorbim despre o mostenire, ci despre un bun dobandit in timpul casatoriei de soti, ca urmare a darului manual primit de la dv., care se considera ca fiind facut in favoarea celor doi, daca ambii parinti sunt parintii dv., si nu numai unul, caz in care s-ar putea comporta discutii pe marginea stabilirii calitatii bunului: propriu sau comun al parintelui natural al celui care a facut gratificarea.
Veti avea insa un drept de creanta de la cei doi fosti soti, astfel ca veti interveni in procesul lor de partaj cu o cerere de interventie, prin care veti solicita cval. investitiilor efectuate acelui bun imobil din banii dv., dar nu reparatiile curente: zugravit, inlocuit clante etc. Aveti in vedere ca ceea ce solicitati instantei trebuie sa o si dovediti! Va recomand angajarea unui avocat! ;)
Nu prea am inteles partea cu parintele natural...
Dar darul manual nu se poate cere inapoi, e o donatie... deci daca doamna le-a dat bani in speranta ca va avea si dumneaei niste drepturi, e un imprumut si nu dar manual... nu?

Alte discuții în legătură

Schimbarea abuziva a yalei intr-un imobil bun comun cu fostul sot lacramioaravasuianu lacramioaravasuianu Am divortat de curand si nu am facut partaj . Avem 2 locuinte ,un apartament la bloc si o casa care ca valoare este de 5 ori mai mare. Locuinta din buletin la ... (vezi toată discuția)
Fosta soție a schimbat yala și a solicitat atribuirea provizorie a locuinței. Îmi poate interzice accesul invocând ,,dreptul la intimitate"? Cristofir Cristofir Buna ziua! Va rog sa imi spuneti daca am vreo sansa sa mai locuiesc in apartamentul proprietate comuna cu fosta sotie in urmatoarele conditii, tinand cont de ... (vezi toată discuția)
Partajul ºi un apartament ov1d1u ov1d1u Bună ziua. Aş avea nevoie de ajutorul dumneavoastră într-un caz ce-i priveşte mai degrabă pe părinţii mei, acum divorţaţi. Înainte de a vă ... (vezi toată discuția)