avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... dreptul asupra proprietatilor tatalui
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

dreptul asupra proprietatilor tatalui

am 19 ani.parintii sunt divortati si in urma divortului apartamentul a ramas tatalui.el in urma casatoriei cu alta persoana a plecat in italia iar apartamentul a ramas nelocuit.as vrea sa stiu daca exista posibilitatea de a locui legal in acest apartament sau de a intra in posesia lui deoarece momentan eu sora si mama locuim cu chirie.mentionez ca la divortul parintilor mei nu s-a facut un partaj deoarece mama la momentul respectiv a cerut doar desfacerea casatoriei si copii.
Cel mai recent răspuns: irinamt , utilizator 14:18, 12 Februarie 2009
Da, dar asa cum spunea si Cora, sa le caute in legi, nu in imaginatie...
Nu ai spus sa sparga usa, dar ai spus ca au drept sa stea acolo, ceea ce nu este adevarat. Ai mai sustinut ca singura problema e ca nu pot intra... Pai... daca eu stau undeva unde am drept, am si drept sa sparg usa ca sa intru.
Adica daca am drept de folosinta, pot si sa sparg usa ca sa obtin acea folosinta.
Dar tu spui ca nu-s ce drepturi au mama numai daca sta cu tito copii, chestiuni pe care nu le gasesc nici in cele mai intunecate colturi de drept...
Uite, eu stau in chirie, am drept aici, am drept sa sparg usa chiar daca ea ar avea incuietoarea schimbata de proprietar... Nimeni nu-mi va gasi vreo culpa, civila ori penala, ca am intrat chiar prin efractie undeva unde am dreptul sa intru.

Spargerea sau violarea de domiciliu inseamna patrunderea fara drept, prin efractie ori prin alta metoda...
Deci: nu e importanta metoda, important intai e daca oamenii acestia au dreptul de a intra acolo au ba, or tu le-ai spus ca da, bazat pe ce? Ca, sincer, eu nu vad sa aiba drept de a intra...

Prin urmare, ipoteza ta legala era complet eronata. Imi pare rau, sunt total de acord cu Cora. :D
Ultima modificare: Marți, 13 Mai 2008
Liliana Gradinaru, Avocat
Nu vreau să folosim acest forum pentru a intra în polemică. Eu am spus de mai multe ori acelaşi lucru şi se pare că unii au înţeles esenţa... :P
Eu nu am afirmat decât că, indiferent că mama are cheie, obţinută într-un mod sau altul, de la apartamentul tatălui în care nu a mai locuit acolo de multă vreme, divorţată fiind, aceasta nu are nici un drept de a intra în casă, chiar dacă ar avea un drept de proprietate atâta timp cât intrarea în casă se face fără ştirea celui care posedă bunul de atâţia ani!... Să nu uităm că cei doi au divorţat de mai mult timp, soţul s-a recăsătorit, a locuit o perioadă cu noua soţie în acel imobil, după care cei doi au plecat în străinătate...
Aşa cum am spus-o de două ori, şi avlil a înţeles;), trebuie o hotărâre judecătorească de partaj bunuri comune dacă bunul a fost achiziţionat de soţi în timpul căsătoriei, dacă mama nu a semnat vreo tranzacţie la notar prin care a primit o sumă de bani cu privire la partea ce i se cuvenea din acel imobil, sentinţă prin care instanţa să atribuie bunul imobil mamei cu obligarea acesteia la plata unei sulte.
Da, şi infracţiunea de violare de domiciliu se regăseşte în situaţia intrării prin orice mod în acest domiciliu, în condiţiile expuse de autoarea topicului.;)
alexu a scris:

am 19 ani.parintii sunt divortati si in urma divortului apartamentul a ramas tatalui.el in urma casatoriei cu alta persoana a plecat in italia iar apartamentul a ramas nelocuit.as vrea sa stiu daca exista posibilitatea de a locui legal in acest apartament sau de a intra in posesia lui deoarece momentan eu sora si mama locuim cu chirie.mentionez ca la divortul parintilor mei nu s-a facut un partaj deoarece mama la momentul respectiv a cerut doar desfacerea casatoriei si copii.


Voi avea in vedere si ipoteza expusa de voi si nu de mine, privitoare la domiciliul de domiciu ( eu nu am zis sa sparga usa).
Apartamentul a ramas in folosinta tatalui rezulta.Da?
Exista posibilitatea de a cere permisiunea tatalui, care poate fi sau nu de acord.
Daca tatal este de acord sa locuiasca acolo nu poate fi vorba de infractiunea de viol de domiciliu, indiferent ca are sau nu cheia de la apartament.
Daca tatal nu este de acord are actiuni in instanta.Are in primul rand partajul judiciar.Mai are si alte actiuni in justitie care sa ii confere dreptul legal de a locui acolo.
Fara o discutie concreta verbala cu acea persoana nu le pot vedea pe toate.
Daca unul dintre copii este minor, eu zic ca se poate rezolva problema daca instanta va intelege si in general, ma fac inteles la instante.;) Si nu ma refer la procesul de partaj.:) unde zic eu ca poate obtine chiar proprietatea imobilului in contextul prezentat de utilizator.

Este interesant aspectul pe care l-ati relevat voi cu spartul usii si nu eu.In ipoteza voastra, daca sparge usa copilul, ma intreb daca talal ar face plangere penala.Chestiunea ridicata de voi este si mai interesanta intrucat daca nu mai au bani de chirie risca sa ajunga sa doarma pe strada.:O
In aceste circumstante nefaste pentru aceasta familie nefericita daca nu au de ales in sensul ca nu mai au unde locui si sparg usa, asa cum v-ati gandit voi, si tatal copilului nu face plangere penala, copilul tatalui nu va fi tras la raspundere penala.Pentru infractiunea prevazuta de art 192 alin 1 c. pen. actiunea penala se pune in miscare la plangerea persoanei vatamate.Deci, daca tatal (sotul) nu se face plangere penala...
In plus, potrivit art 192 alin 3 c. pen., impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Ati gandit ca vor merge buluc toti ( mama si copii ) si se vor incadra in prevederile art 192 alin 2 c. pen., violul de domiciliu, text de lege care nu permite impacarea partilor.
Nu am analizat daca sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de viol de domiciliu dar nu sunt foarte convins ( ca sa nu spun ca nu sunt deloc convins) ca acestea ar fi intrunite in ipoteza data.
Cat priveste procesele civile acestea pot constitui cheia rezolvarii problemelor acestor oameni.Sa nu uitam faptul ca daca sotia are un drept de coproprietate cu privire la apartament poate deveni ea proprietara.;)
Si de aici si pana la a locui in apartamentul in care ai calitatea de coproprietar nu este drum lung.Nu este ilegal si nici imoral sa obtii o hotarare judecatoreasca pe care sa o executi in mod legal, eventual cu executorul judecatoresc daca nu are cheie.;)
Legea nu este facuta sa zaca in rafturile avocatilor si judecatorilor, ci sa fie interpretata, ori de cate ori este nevoie si sa se ajunga la solutii juridice legale si morale, care sa ajute oamenii si nu sa ii incurce.

avocat Claudiu Lascoschi
N-ai idee cati parinti fac plangeri penale impotriva copiilor.

In opinia mea, fara o hotarare judecatoreasca in mod clar nu se poate intra. Daca nu au locuit impreuna pana sa plece tatal in Italia, atunci "la revedere!". Se mai trezesc si dand declaratii peste declaratii la politie.

Iar faptul ca n-ar fi fapta penala, nu te contrazic eu, te contrazice doctrina. :D
Nici eu nu te contazic Gabriela A ca fapta este prevazuta de legea penala, dar, eu ma intrebam daca este infractiune.
Stim ca, nu orice fapta prevazuta de legea penala este si infractiune in acceptiunea codului penal.
Rezolvarea concreta a spetei nu se poate face decat daca cunoasti toate elementele cauzei, chiar si cele mai mici detalii.
Aceste lucruri nu se pot clarifica decat printr-o consultatie juridica verbala ( si nu scrisa), asa cum nu pot avea loc judecati pe forum cu instante legal sesizate.
Orice aspect poate ajuta la o solutie favorabila utilizatorului, iar noi nu stim toate aspectele.
E clar ca va trebui deschis cel putin un proces, dar acest lucru il decide utilizatorul.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Schimbarea abuziva a yalei intr-un imobil bun comun cu fostul sot lacramioaravasuianu lacramioaravasuianu Am divortat de curand si nu am facut partaj . Avem 2 locuinte ,un apartament la bloc si o casa care ca valoare este de 5 ori mai mare. Locuinta din buletin la ... (vezi toată discuția)
Fosta soție a schimbat yala și a solicitat atribuirea provizorie a locuinței. Îmi poate interzice accesul invocând ,,dreptul la intimitate"? Cristofir Cristofir Buna ziua! Va rog sa imi spuneti daca am vreo sansa sa mai locuiesc in apartamentul proprietate comuna cu fosta sotie in urmatoarele conditii, tinand cont de ... (vezi toată discuția)
Partajul ºi un apartament ov1d1u ov1d1u Bună ziua. Aş avea nevoie de ajutorul dumneavoastră într-un caz ce-i priveşte mai degrabă pe părinţii mei, acum divorţaţi. Înainte de a vă ... (vezi toată discuția)