Momentan detin o firma in Romania in care sunt asociat unic. Doresc sa infiintez o firma in Bulgaria si sa ii cedez partile sociale in procent de 99%.Cum se procedeaza?
Am o societate inregistrata la Registrul comertului in 29.01.2009 iar certificatul de inregistrare la data de 02.02.2009.Societatea a optat initial pentru impozit venit 3%.Nu a inregistrat salariati pana in prezent.In mod normal in 60 zile trebuia depusa decl.010 pentru platitor de impozit profit 16%.
Daca se depune acum(oct.2009) declaratia 010 cum pot regla situatia din punct de vedere al declaratiilor avand in vedere ca in martie 2009,iunie 2009,sept.2009 s-a declarat impozit venit?
Cum se pot efectua inregistrarile in contabilitate?
Care este solutia cea mai buna pentru a nu exista probleme?
Multumesc
Multumesc pentru ajutor si recapitulez daca am inteles corect:
1)Inventar la 28.02.09,produse expirate intrate in anul 2008
%- 371
607 se preia din cost achizitie factura intrare
378 val.vanz.-cost achizitie -tva neex.
4428
635-4427 = 635 nedeductibil
607= nedeductibil
2)Inventar 28.02.09 ,produse expirate intrate in luna ian-feb 2009 si care se inreg in limita legala
%-371
607 chelt deductibila
378
4428
4427 nu se mai inreg in acest caz?
3)Inventar 31.03.09, produse expirate intrate in cursul anului 2009 dar pt.care s-au calculat perisabilitati si la sfarsitul lunii feb.2009.In acest caz se vor lua intrarile numai din mart.09 cautandu-se produsele respective ?Se considera ca pentru intrarile din ian.09 si feb 09 s-au calculat deja perisabilitati, procentul aplicandu-se acum numai pentru intrarile din mart.09?
Mai am o nelamurire in legatura cu acest caz.Daca , acum la data de 07.02.09, am diverse produse alimentare(dulciuri,conserve , etc) expirate, insa majoritatea lor nu sunt intrate in cursul anului 2009 ele provenind din anul precedent, cum s-ar proceda daca se doreste scaderea la sfarsitul lunii feb.2009?
Art. 6
Perisabilitãþile pot fi acordate numai dupã o verificare fapticã a cantitãtilor de produse existente în gestiune, stabilite dupã cântãrire, numãrare, mãsurare si prin alte asemenea procedee si dupã efectuarea compensãrilor conform prevederilor legale în vigoare.
Art. 10
Comerciantii pot stabili cote de perisabilitãti diferentiate sortimental pe depozite, magazine, gestiuni,pentru a fi admise la cheltuieli deductibile din profitul impozabil, cu obligativitatea încadrãrii în limitele maxime de perisabilitate prevãzute pentru grupa respectivã de mãrfuri.
Art. 12 Normele privind limitele admisibile de perisabilitate se aplicã numai persoanelor juridice care sunt obligate, potrivit legii, la plata impozitului pe profit, în limita cãruia cheltuielile cu perisabilitãþile sunt deductibile din veniturile realizate
Exemplu :
-toate intrarile aferente unuia din produse care se gaseste in lista de perisabiliati, aferente numai exercitiului financiar care se inchide si se aplica procentul.
-Presupunem ca in cursul anului 2008 am cumparat , 500 sticle lapte la un pret pe bucata de 3 ron, total valoare fara TVA = 1500 ron. In timpul transportului s-au deteriorat 100 de sticle x 3 = 300 ron. Aceasta pierdere este deductibila conform normei in proportie 0.10 % pentru transport iar pentru depozitare este de 0.20 %.
Deci achizitia pe anul 2008 = 500*3= 1500 ron * 0.10 % = 1,5 ron. Deci pierderea mea total este de 300 ron, deductibil 1,5 ron, restul este cheltuiala nedeductibila .la care se aplica si tva-ul, care este deasemenea, cheltuiala nedeductibila.
MULTUMESC PENTRU RASPUNS, ASADAR INREGISTRARILE IN CONTABILITATEA FINANCIARA CARE VOR FI?VA ROG SA EXEMPLIFICATI PE SUMELE DE MAI SUS.ASTEPT RASPUNSUL DVS.
As dori un exemplu concret.Am auzit ca se aplica la total intrari.Cum se procedeaza se ia fiecare produs in parte expirat si se vede totalul intrat in gestiune /fiecare produs ?
ce se afla in limita legala se inreg pe 607?
dif pe chelt nedeductibile?
Am si eu o nelamurire in legatura cu scaderea din stoc a marfurilor (produse alimentare expirate).Stiu ca exista un tabel cu limite de perisabilitate .Spuneti-mi va rog cum se procedeaza,as dori un exemplu concret cu modalitatea de calcul precum si legea care sta la baza.
1. În cazul în care angajarea nu se realizează în termen de 60 de zile de la data eliberării certificatului de înregistrare, microîntreprinderea este plătitoare de impozit pe profit de la data înregistrării acesteia la registrul comerţului. Perioada de 60 de zile se prelungeşte în anul următor celui pentru care s-a exercitat opţiunea, după caz.
2. Decizie nr. 3/2004 - a Comisiei fiscale centrale privind aplicarea unitara a unor prevederi referitoare la impozitul pe profit, taxa pe valoarea adaugata si accize
Neangajarea în termen de 60 de zile a salariatilor în cazul înfiintarii microîntreprinderilor
Solutie:
În aplicarea prevederilor art. 104 alin. (3) din Legea nr. 571/2003, în cazul în care angajarea nu se realizeaza în termen de 60 de zile inclusiv de la data eliberarii certificatului de înregistrare, microîntreprinderea este platitoare de impozit pe profit de la data înregistrarii acesteia la registrul comertului, fara posibilitatea de a beneficia pentru perioada urmatoare de prevederile titlului IV - Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor.
CONCLUZIE:
Chiar daca sunteti microintreprindere ( din punct de vedere economic- Legea 346/2004) din punct de vedere fiscal sunteti platitor de impozit pe profit, iar pentru obligatiile de plata aferente salariilor aveti obligatii fiscale LUNARE
ORICE PLATITOR DE IMPOZIT PE PROFIT FIE CA ARE STATUTUL DE MICROINTREPRINDERE SAU NU, ARE OBLIGATIA DE A PLATI SI A DECLARA LUNAR CONTRIBUTIILE SALARIALE?
Buna seara.Am o firma constiuita recent .La Reg.Comertului figureaza platitor impozit venit 3% .Am depasit termenul de 60 zile pt angajarea unui salariat.Asadar voi depune vectorul 010 ca platitor 16% impozit profit.Luna urmatoare intentionez sa am un angajat.Voi depune iar 010 pt salariati,insa voi ramane platitor impozit profit cu 16%.Intrebarea mea este urmatoarea:
Cum voi depune decl 100,102 cu ce tine de contributii salarii?Lunar sau trimestrial?Mai sint microintreprindere
Normal da:
am 1-9 sal
pana in 100000 euro cifra afaceri
Insa mi-am pierdut statutul de micro atunci cand am dep cele 60 zile?
Va rog , astept un raspuns
Multumesc