Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025. Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →
Art. 6
Perisabilitãþile pot fi acordate numai dupã o verificare fapticã a cantitãtilor de produse existente în gestiune, stabilite dupã cântãrire, numãrare, mãsurare si prin alte asemenea procedee si dupã efectuarea compensãrilor conform prevederilor legale în vigoare.
Art. 10
Comerciantii pot stabili cote de perisabilitãti diferentiate sortimental pe depozite, magazine, gestiuni,pentru a fi admise la cheltuieli deductibile din profitul impozabil, cu obligativitatea încadrãrii în limitele maxime de perisabilitate prevãzute pentru grupa respectivã de mãrfuri.
Art. 12 Normele privind limitele admisibile de perisabilitate se aplicã numai persoanelor juridice care sunt obligate, potrivit legii, la plata impozitului pe profit, în limita cãruia cheltuielile cu perisabilitãþile sunt deductibile din veniturile realizate
Exemplu :
-toate intrarile aferente unuia din produse care se gaseste in lista de perisabiliati, aferente numai exercitiului financiar care se inchide si se aplica procentul.
-Presupunem ca in cursul anului 2008 am cumparat , 500 sticle lapte la un pret pe bucata de 3 ron, total valoare fara TVA = 1500 ron. In timpul transportului s-au deteriorat 100 de sticle x 3 = 300 ron. Aceasta pierdere este deductibila conform normei in proportie 0.10 % pentru transport iar pentru depozitare este de 0.20 %.
Deci achizitia pe anul 2008 = 500*3= 1500 ron * 0.10 % = 1,5 ron. Deci pierderea mea total este de 300 ron, deductibil 1,5 ron, restul este cheltuiala nedeductibila .la care se aplica si tva-ul, care este deasemenea, cheltuiala nedeductibila.