Buna ziua,
Am o proprietate mostenita, undeva intr-un sat, pe teren intravilan, care contine si o casa si o bucatarie. Ambele constructii s-au daramat (tavan cazut, pereti daramati)
Doresc sa vand acea proprietate. Am gasit si cumparator. Evident, ca pretul constructiilor este zero, cumparatorul dorind sa achizitioneze proprietatea pentru teren.
Insa in acte, sunt trecute si constructiile (una din ele avand 53 mp), care asa cum spuneam, sunt daramate (practic nelocuibile).
In aceste conditii, mi-e greu sa cred ca as putea obtine un Certificat Energetic pentru aceste daramaturi, dar care certificat este obligatoriu cerut la vanzare.
Se poate face vanzarea, in aceste conditii, fara a prezenta un Certificat Energetic?
Va multumesc anticipat pentru sugestii si raspunsuri!
Cu respect,
Dragos Anghel
Impreuna cu fratele meu am mostenit de la parinti in anul 2004 un apartament intr-un oras si o proprietate la tara, cu intravilan si extravilan.
Recent (iunie 2023) am efectuat si partajul la notar, eu ramanand cu proprietatea de la tara.
As dori sa vand aceasta proprietate, dar am unele nelamuriri:
1.- pe intravilan se afla 2 constructii (casa si bucatarie de vara) ambele nefolosite din 2004, a caror stare de degradare inaintata se datoreaza neutilizarii lor din 2004, tot de atunci, proprietatea nefiind locuita.
Ambele cladiri stau sa cada, acoperisuri sparte, etc... Nu contez pe ele la valoarea proprietatii. Practic, eu vand terenurile...
Intrebarea mea este: la vanzare, trebuie sa prezint Certificat Energetic al cladirilor?
2.- E clar ca valoarea reala a cladirilor este cu mult sub cea din tabelele notarilor in ceea ce priveste preturile din zona.
Pentru a face o vanzare la valoarea reala a proprietatii, cladirile trebuiesc demolate (cu autorizatie), pentru a nu mai apare ca obiecte vandute a caror valoare notariala este discrepanta?
(practic, eu vreau sa vand terenurile; valoarea reala a cladirilor fiind mica - eventual doar ca materiale recuperate)
3.- Mostenirea intru-totul ei este certificata din 2004, prin "Certificat de Mostenitor" in care suntem trecuti eu si fratele meu, dar, asa cum ziceam, in vara asta (Iunie 2023) am efectuat partajul succesoral, eu ramanand cu proprietatea de la tara.
In aceste conditii, in cazul in care eu vand proprietatea de la tara, impozitul datorat va fi cel corespunzator procentului de 3%, adica se va considera ca detin proprietatea de mai putin de 3 ani?
Va multumesc anticipat pentru raspunsurile dvs.!
Cu respect,
Dragos Anghel
Va multumesc pentru raspuns. Ma gandeam ca daca administratorul ar gasi 3 oferte pe care sa le prezinte, poate ca nu ar mai exista suspiciuni de favoritism pentru una sau alta din propunerile facute de locatari. Ni se tot spune de catre presedintele de asociatie ca NOI trebuie sa gasim reparatorul... Mie-mi suna a derogare de responsabilitate (nu atat din partea presedintelui de asociatie, ci si partea administratorului...)
Buna ziua! As dori sa ma lamuresc in privinta unui lucru. Scara (6 trepte) de acces din exterior in blocul in care locuiesc (si care, evident, face parte dintr-o asociatie) trebuie reparata. Deteriorarea ei a ajuns la un grad in care poate pune integritatea locatarilor in pericol.
Intrebarea mea care sa ma lamureasca ar fi:
- Cine trebuie sa gaseasca o firma sau o entitate lucrativa care ar putea prelua sarcina de a reconditiona scara? Evident ca banii aferenti lucrarii vor fi suportati de locatarii blocului, nu de catre toti locatarii din asociatie...
Noi, ca locatari ai blocului, am incercat sa facem acest lucru, dar evident, au iesit discutii nu tocmai principiale si nu am putut finaliza nicio optiune.
Din pacate, nu am acces (deocamdata) la statutul asociatiei, sa vad sectiunea de "drepturi si obligatii", dar in ROI, am citit asta (citez):
" Art. 39 Administratorul angajat sau contractat de Asociatia de Proprietari se va ingriji conform contractului
de propunerea, organizarea si supravegherea lucrarilor de intretinere, amenajare, renovare, reabilitare prin
personal propriu sau prin terti angajati de catre acesta sau de catre Asociatia de Proprietari."
Va multumesc anticipat pentru eventualul dvs. raspuns.
Cu respect,
Dragos
roadx
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Va multumesc pentru raspuns... Pretul initial de vanzare nu era de 45000. Am plecat de la 60000 si din cate inteleg, toate cheltuielile asumate nu depasesc 1100 EUR...
Va multumesc pentru raspuns! De mare ajutor, mai ales link-ul oferit.
Insa, as dori o precizare suplimentara: cumparatorul avand si o alta casa, la achizitia celei de-a doua (de 45000+costuri aferente tranzactiei), nu ar trebui sa plateasca la stat un TVA? Va multumesc si imi cer scuze pentru aceasta neprecizare in intrebarea initiala...