avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1804 soluții astăzi
Forum Activitate raknel

Activitate raknel

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat.

Am cumparat o casa noua anul trecut, pe vremea aceea era in rosu. Am facut precontract cu vanzatorul-constructorul la notar, am dat un avans in jur de 50%, restul banilor urmand sa fie primiti prin credit bancar prima casa.
Pana acum toate bune si frumoase.

Probleme au inceput sa apara cand lucrarile nu au fost finalizate pana la termenele incluse in precontract (lucrarile nu au fost facute la timp, primaria a respins in prima instanta avizul de receptie, eliberarea CF-ului a durat foarte mult, si chestii de genul acesta - este vorba de Cluj Napoca).
De atunci am ajuns la al treilea act aditional cu prelungirea precontractului, acum in sfarsit a iesit CF-ul, si saptamana viitoare urmeaza sa mi se aprobe si creditul si sa primesc banii.

Problema este ca lucrarile din partea constructorului (investitor cum isi zice el, un bisnitar ieftin cum mi-am dat eu seama pana la urma) nu au fost finalizate:
- gaz inca nu este, contoarele lipsesc, colaboratorul cu gazul asteapta bani de la el
- canalizarea nu functioneaza, e nevoie de o pompa speciala, terenul fiind situat sub canalizarea principala - la fel cei cu canalizarea asteapta bani de la el
- gardul care inconjoara terenul nu e finalizat
- calitatea finisajelor facute dupa semnarea pre-contractului lasa mult de dorit (de ex. curtea amenajata, gardul, calea de acces, parcarea)

Aici as avea eu cateva intrebari, ce pot sa fac, ca nu vreau sa-i dau banii pana cele de sus nu sunt terminate (vecinul de la casa alaturata e in aceeasi situatie ca si mine, lui i-a venit creditul cam de o luna, i-a dat banii, dar ca si mine inca nu are gaz, nici canalizare).

Ce pot sa fac, ce masuri legale pot sa iau, sa il fortez cumva:
1. Pot sa aman semnarea creditului si contractului final de vanzare-cumparare pana ce conditiile din precontract nu sunt facute, chiar daca credit o sa vina de labanca? Pe baza la ce pot face asta, este vreo lege?
Intr-un fel mi-e si putina teama, am fost naiv la semnarea precontractului, nu este nici o clauza speciala in cazul in care 'vanzatorul se razgandeste', numai trebuie sa-mi plateasca inapoi avansul in 30 de zile. Deci daca incep sa il fortez, sa ma duc la un avocat, sau la un judecator executoresc, sau nu stiu ce, nu cumva sa zica ca s-a razgandit si imi da banii inapoi si am terminat. Mentionez ca deja interiorul este aproape in totalitate finisat, facut de mine, la cumparare era semifinisat.

2. In cazul in care se intampla ca imi zice ca imi da avansul inapoi si la reverede, pot sa-l dau in judecata? Pot sa cer despagubiri, avand in vedere ca interiorul e finisat de catre mine (Nu vreau asta in nici un fel, doar sa stiu ce sa fac daca vine cu idei din astea)?

3. Pot sa-l denunt undeva? Poate la Protectia Consumatorului, sau la ISC-Inspectoratul de Stat în Constructii? Din cate am inteles este o lege de anul trecut legat de Calitatea Constuctiilor, pot sa apelez la asta? (avand in vedere calitatea proasta a lucrarilor)


Va multumesc pentru sfat

Va multumesc pentru raspuns.

De fapt nu e vorba ca e suspendat contractul de munca, ci concediu fara plata pentru un an.

Intrebarea e aceeasi: se poate interventie chirurgicala ca si salariat intr-un spital de stat?

Multumesc
Buna ziua,

Sunt profesor de 9 ani. S-a ivit o oportunitate buna de lucru in strainate, si mi-am suspendat contractul de munca de la scoala pentru un an, existand posibilitatea aceasta (deci nu mi-am dat demisia).
Dar as vrea sa ma operez acum la un spital de stat din tara (ortopedie, probleme de genunchi), si as vrea sa stiu daca e posibil acest lucru, cu contractul de munca suspendat pentru un an? Nu o sa fie probleme cu CAS-ul sau cu altceva de genul?
Mentionez ca CAS-ul a fost platit normal cat am lucrat in tara.

Multumesc
Buna ziua

As vrea sa-mi cumpar o masina de la o firma. Masina a fost adusa in tara in 2004, cumparata/inmatriculata pe firma respectiva, deci peste 4 ani, aproape 5 a fost pe numele firmei.

Acum eu fiind persoana fizica, la cumparare oare trebuie sa platesc tva-ul la suma masinii?
Sau deja s-a amortizat si nu mai trebuie (asa am citit undeva :) )?

Multumesc
Buna ziua, as avea si eu doua intrebari...

Sunt si angajat cu contract de munca (programator), si sunt si pfa (am si contract de pfa cu firma unde sunt angajat).

Intrebarea este, daca trebuie sa platesc asigurare de CAS si pentru PFA? (un CAS se plateste deja de catre firma pt mine ca si angajat cu carte de munca). Am tot auzit zvonuri ca trebuia, dar s-a scos...
Mentionez ca sunt PFA din aprilie 2007(cand m-am angajat la actualul loc de munca), dar nu am platit pe PFA deloc CAS. :"> Oare va trebui sa platesc retroactive chiar daca s-a scos?

A doua intrebare se refera la medic de familie, de fapt de aici a pornit totul...Vreau sa-mi schimb medicul de familie, (din judetul de domiciliu in judetul unde lucrez) si pt asta am nevoie de o adeverinta de la CAS pt 'validarea calitatii de asigurat', pe baza unei adeverinte de la anagajator cum ca se plateste CAS-ul pt mine ca si angajat...
Pot sa am probleme la achizitonarea acestei adeverinte pt faptul ca nu am platit CAS pe PFA?

Va multumesc