avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Activitate adrianungureanu976

Activitate adrianungureanu976

Răspuns la discuția Copil cu sindrom Down
Bună ziua,

Dosarul e bine să-l faceți cât mai repede.
Mergeți la DGASPC unde vă vor spune ce trebuie să conțină dosarul. Tot ei ar trebui să vă dea lista cu neurologii pediatri care au dreptul să elibereze acel așa numit A5 (certificatul medical).
Actele pe care le cer sunt cele de aici:
[ link extern ]

Ei vor băga dosarul pe Down, unde în mod normal veți obține grad 1 cu însoțitor.

Sănătate micuțului!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Așa este, la mine pensia calculată e vreo 350lei, la care statul mai adaugă o sumă, pentru a completa până la 520 lei.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu am pensie de invaliditate gradul 3 - 520 lei (din iulie va fi 640 lei)

Indemnizația de handicap:
- grad mediu e 50 lei (din iulie 60 lei)
- grad accentuat 350 lei (din iulie 375 lei)
- grad grav 450 lei (din iulie 500 lei)
Răspuns la discuția Întrebare OUG 51/2017
Am citit discuțiile, dar sunt la fel de nelămurit. Dvs recomandați ca, după ridicarea certificatului, să merg direct la Tribunal la contencios, dar legea contenciosului spune foarte clar că acțiunea se respinge dacă nu faci întâi plângere prealabilă către cei ce au emis certificatul.

OUG 51 spune că se contestă la contencios în 30 zile ,,potrivit legii 544...etc)". Pentru unul ca mine, fără tangențe cu domeniul juridic e foarte ambiguă formularea.
Răspuns la discuția Întrebare OUG 51/2017
Dapix a scris:

Aveți un TOPIC similar aici: www.avocatnet.ro/forum/discu...
`
și un altul aici: www.avocatnet.ro/forum/discu...

Bună ziua,

Am fetița cu handicap grav (sindrom Down). Urmează să reînnoim certificatul de handicap; de la Protecția Copilului ni s-a spus că ni-l vor da pe 2 ani, cu toate că avem dreptul, conform OUG 51/2017 pînă la majorat.
La sfîrșitul lunii voi ridica certificatul nou și vreau să-l contest. Știu că legea 544 a contenciosului spune că mai întîi trebuie să fac o contestație către Protecție (acea plîngere prealabilă), abia apoi am dreptul să merg în contencios. Nedumerirea mea e dată de acest paragraf din OUG 51:
(5) Certificatele emise potrivit prevederilor alin. (4) pot fi contestate de titularii acestora, în termen de 30 de zile calendaristice de la comunicare, la instanța de contencios administrativ competentă, potrivit Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările și completările ulterioare, cererile adresate instanței fiind scutite de taxa judiciară de timbru.
Îmi dă impresia că certificatul se contestă direct la contencios, dar legea 544 spune că, fără plîngere prealabilă, acțiunea se respinge. Mă puteți lămuri care sunt pașii? Fac întîi contestație la Protecție, abia apoi la contencios?

Buna ziua tuturor,

Incerc sa fiu cit mai concis: am o fetita cu sindrom Down, careia i s-a acordat in octombrie 2013 gradul 1 cu insotitor (multumesc din nou celor de aici care m-au ajutat enorm sa ma lupt cu Protectia Copilului, care nu voiau sa-mi acorde indemnizatia). Cu acel certificat mi s-a spus sa merg la Primarie sa fiu luat in evidenta pentru plata.
Pe 23.10.2014 am fost la Protectia Copilului, care a emis un nou certificat care e valabil 2 ani (acelasi grad 1 cu insotitor). In dispozitia lor scrie clar ca un exemplar a fost trimis si Primariei.
In decembrie cind am mers la Primarie sa iau banii, am constatat ca nu mai apar pe lista, deoarece, spun ei, nu am depus o noua cerere. Le-am explicat ca eu am vazut ca Protectia Copilului le-a trimis un exemplar, iar pe dispozitia Primariei din 2013 e scris, citez: ,,plata indemnizatiei inceteaza cu luna urmatoare celei in care persoana cu handicap grav nu mai indeplineste conditiile care au dus la stabilirea dreptului sau in caz de deces.
Am fost pus sa fac o noua cerere, dar am pierdut 2 luni. (azi am primit noua dispozitie a Primariei, prin care sunt iar pe liste, incepind cu 01.01.2015).
Rugamintea mea fata de dumneavostra este sa-mi dati un sfat despre ce sanse as avea sa recuperez acei bani. Eu, din ceea ce am vazut, cred cu tarie ca nu trebuia sa fac acea cerere, deoarece Protectia Copilului a emis un nou certificat, cu aceeasi incadrare, pe care l-a trimis Primariei, deci bunul simt si logica imi spun ca Primaria trebuia sa ia la cunostinta si sa continue plata.

PS Juristul Primariei spune ca ei sunt acoperiti de faptul ca in dispozitia lor apare scris ca valabilitatea certificatului initial e 23.10.2014, iar din punctul lor de vedere eu trebuia sa vin cu noul certificat si o noua cerere. (eu consider ca daca Protecita Copilului le-a trimis un exemplar si ei constata ca incadrarea e aceeasi ar trebui ca plata sa aiba continuitate). Ca o ultima paranteza, daca mi s-ar fi spus clar ca trebuie sa merg sa fac cererea, as fi facut-o, dar acest lucru nu apare nicaieri.
Multumesc mult pentru atentie.

cu stima,
Adrian
Buna ziua tuturor!

Am reusit, in sfirsit, sa depun actele la Protectia Copilului. Astept raspunsul comisiei, dar se pare ca va fi gradul 1 cu insotitor (asa cum era logic sa fie, avind in vedere ca are Down si incadrare NYHA4 de la Tirgu Mures). Inainte de a merge sa depun actele am trimis email la ANPC, de unde mi s-a raspuns clar ca am dreptul la indemnizatie de handicap, chiar daca sotia ia indemnizatia de crestere. Culmea e ca la Suceava, o functionara care a inceput sa comenteze si careia i-am aratat emailul incerca sa-mi spuna ca e ambiguu...nu mai intru in amanunte. Pe de alta parte, cind am depus actele, adica si certificat NYHA si restul celor cerute, mi-au spus ca sunt prea multe (va dati seama ce figura am facut...).
Oricum, sper sa nu mai fie probleme. Daca vor mai fi alti parinti care ajung pe acest topic si vor avea nevoie de sfaturi, le voi sta la dispozitie cu cea mai mare placere.
Buna seara, Onutzaa,
Eu am 37 ani, iar sotia mea 38. La aceasta virsta riscul de SD e mare, de 1 la 800, cred. Noi nu am facut nici un test special pentru Down, doar analizele obisnuite. Iti inteleg perfect spaima, dar nu-mi permit sa-ti dau nici un sfat. Pentru noi important e sa reusim sa rezolvam malformatia de la inimioara; faptul ca are Down pur si simplu nu exista deocamdata pentru mine. Stiu ce o sa am de facut: kinetoterapie, logopedie, o sa mai plingem, dar o sa mai si ridem (chiar acum am stat cu fetita mea, care are 3 luni si am facut-o sa rida...am uitat si de Down si ca miercuri trebuie sa fim la Tg Mures, daca mai ai copii intelegi ce zic), etc. Am crescut o fetita sanatoasa (are 7 ani), o sa cresc si una cu SD. Pentru noi a fost un soc sa aflam abia la nastere de Down, poate ar fi fost mai bine sa stim din timp, ca sa fim mai pregatiti.
In ceea ce te priveste, parca exista dublul test, triplul test si amniocenteza (sau asa ceva) care iti pot indica cu siguranta daca are bebelusul Down sau nu.

Daca te pot ajuta cu ceva, iti stau la dispozitie oricind.

o seara buna,
Adrian
Buna ziua,

Am reusit sa scot certificatul medical de la un neurolog pediatru cu diagnosticul de sindrom Down, precum si ancheta sociala de la primarie (dupa multe drumuri pe la nenumarate birouri...Kafka e mic copil pe linga statul nostru). Usurat, plin de incredere, ca un cetatean european ce sunt (a se remarca ironia), m-am prezentat la Protectia Copilului de unde mi s-a spus initial ca nu vom avea dreptul la indemnizatie de handicap. Cind le-am explicat ca voi cere oricum, mi s-a spus ca trebuie sa am un certificat de la un psiholog (pe care, spun doamnele de la Protectia Copilului, l-as putea scoate dupa ce are fetita macar 6 luni, pentru ca la virsta ei, de 2 luni, ar fi imposibil sa se vada gradul de dezvoltare) sau sa iau un document NIHA de la cardiologii care au tratat-o, adica de la Tg Mures. Mentionez ca lucrurile astea nu mi s-au spus la prima vizita la ei. Sunt pur si simplu scirbit de statul roman, mai ales de functionarii de jos, de care m-am lovit pina acum. Se pare ca trebuie sa astept cel putin pina suntem programati la Tg Mures, pe 25 septembrie.