avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Copil cu sindrom Down
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Copil cu sindrom Down

Buna ziua,

Pe 11 iunie s-a nascut fetita mea, care are sindrom Down, precum si malformatii cardiace. Inteleg ca s-ar incadra la gradul 1 de handicap, sau asa ceva. Deocamdata am fost al Protectia Copilului, de unde mi s-a zis sa aduc mai multe acte (ancheta sociala de la primarie, certificat de la medic specialist, etc). Imi puteti spune ce drepturi financiare avem, ca parinti? De la Protectia Copilului mi s-a spus ca, daca sotia ia indemnizatia de 600 de lei, nu mai avem voie la ajutor de handicap, sau asa ceva. Noi deocamdata suntem preocupati de operatia pe care nu se stie daca o vom putea faca in tara, de aceea e esential sa stim la ce bani ne putem astepta. Deocamdata am depus actele pe mine pentru alocatie, care e 200 de lei, iar sotia urmeaza sa depuna actele pentru cei 600 de lei. Nu inteleg logica faptului ca, daca ia indemnizatia care se da pentru orice nastere nu mai are voie la alta suma pentru handicap. As aprecia orice ajutor, informatie sau sfat din partea voastra.

o zi buna tuturor!
Adrian
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In baza documentelor medicale pe care le detineti,solicitati oficial comisiei de expertiza medicala persoane cu handicap analizarea stadiului afectiunii si incadrarea afectiunii si eventual eliberarea de certificat/decizie de incadrare in grad de handicap,document pe care il depuneti la serviciul specializat din primarie in vederea intocmirii dosarului in baza caruia sa puteti beneficia de facilitatile fiscale prevazute de L nr 448/2006 republicata
Buna ziua! In primul rand sa va traiasca fetita, sa treaca cu bine de operatia pe cord iar dumneavoastra multa rabdare si tarie sa treceti peste toate.

Pentru toate drepturile puteti citi cand aveti timp Legea 448/ 2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată .

Pe scurt , ca si drepturi financiare , copilul cu handicap grav beneficiază de:

 alocaţie de stat în condiţiile şi în cuantumul prevăzut de lege, majorat cu 100%, acordată de Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale;

 buget personal complementar lunar, indiferent de venituri în cuantum de 91 lei;

 indemnizaţie de însoţitor, în cuantum de 610 lei sau asistent personal.


Ceea ce nu ati inteles este o restrictie in lege:

Art. 12 alin (4) legea 448/2006 De drepturile prevazute la alin. (1) lit. a)-g) si la alin. (2) nu pot beneficia persoanele care au în acelasi timp si calitatea de asistent personal pentru acelasi copil sau care primesc indemnizatia prevazuta la art. 42 alin. (4).

Ceea ce este bine sa stiti este ca:

potrivit legii 275/2007 privind aprobarea OUG nr. 14/2007 se stabileste ca restrictia de incasare a indemnizatiei de insotitor sa se rasfranga doar asupra parintelui care incaseaza indemnizatia de crestere a copilului si ca celalalt parinte ( chiar daca este salariat ) are dreptul sa incaseze indemnizatia de insotitor a copilului cu handicap grav.

Daca sotia beneficiaza de CIC atunci depuneti dumneavoastra dosarul pentru insotitor al copilului (dupa ce obtineti certificatul de handicap).
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 August 2013
valita, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,

Va multumesc mult pentru raspunsuri. Deci pasii de urmat ar fi:

- scot certificat de la medicul de specialitate
- ancheta sociala de la primarie
- depun actele la Protectia Copilului care imi dau gradul de incadrare.
- ? (adica unde ar trebui sa merg dupa aceea?)

Problema de care m-am lovit e ca tocmai o doamna de la Protectia Copilului mi-a spus ca nu avem voie sa solicitam acea indemnizatie de insotitor. Am ramas cu impresia ca voia sa ma forteze sa renunt. Eu i-am explicat ca sotia va depune actele pentru CIC, iar eu voi cere aceasta indemnizatie, dar ea a insistat ca nu am voie.

Ynocentta, daca e cum spui, trebuie sa merg la primarie pentru ancheta sociala, apoi scot certificatul si merg iar la ei deoarece ei platesc indemnizatia? Atunci nu inteleg de ce doamna de la Protectia Copilului era atit de hotarita sa ma faca sa renunt...

Am incercat sa citesc art 12 din Legea 448 pe siteul anph.ro, dar apare ca si cum ar fi abrogat, cred, deoarece tot textul e taiat cu o linie.
Ultima modificare: Duminică, 11 August 2013
adrianungureanu976, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
adrianungureanu976 a scris:

Buna seara,

Va multumesc mult pentru raspunsuri. Deci pasii de urmat ar fi:

- scot certificat de la medicul de specialitate
- ancheta sociala de la primarie
- depun actele la Protectia Copilului care imi dau gradul de incadrare.
- ? (adica unde ar trebui sa merg dupa aceea?)




Dupa ce scoateti certificatul de incadrare in grad 1 de handicap ( grav), mergeti la DGASPC judetean (sau de sector pentru Bucuresti). Nu va temeti pentru ce vi s-a spus de la protectia copilului, au mai patit si alti parinti asa ceva si au obtinut in final acest drept, important este sa depuneti cererea si sa primiti numar de inregistrare, e dreptul dumneavoastra sa cereti , daca dumnealor considera ca nu se poate, sa va raspunda in scris si temeiul legal in baza caruia nu aveti acest drept.

Prevederile Legii nr. 448/2006, republicata, privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, in vigoare de la data de 06.01.2008 sunt:

Citez
\\"Art. 35. - Persoana cu handicap grav are dreptul, în baza evaluarii sociopsihomedicale, la un asistent personal.

Art. 42. - (4) Parintii sau reprezentantii legali ai copilului cu handicap grav, adultii cu handicap grav ori reprezentantii legali ai acestora, cu exceptia celor cu handicap vizual grav, pot opta între asistent personal si primirea unei indemnizatii lunare.
(5) Optiunea se exprima; prin cerere adresata; în scris directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului judetene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, si devine valabila numai pe baza acordului exprimat în scris al acestora.
(6) Directiile generale de asistenta; sociala si protectia copilului judetene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, vor comunica angajatorului, în termen de 5 zile, acordul pentru optiunea exprimata; în conditiile prevazute la alin. (5).

Art. 43. - (1) Indemnizatia lunara; prevazuta; la art. 42 alin. (4) este în cuantum egal cu salariul net al asistentului social debutant cu studii medii din unitatile de asistenta sociala din sectorul bugetar, altele decât cele cu paturi.
(2) Plata indemnizatiei lunare se asigura de primariile în a caror raza teritoriala îsi are domiciliul sau resedinta persoana cu handicap grav.

Art. 12. - (1) Persoana care are în îngrijire, supraveghere si întretinere un copil cu handicap beneficiaza, dupa caz, de urmatoarele drepturi:
a) concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului cu handicap sau, dupa caz, stimulent lunar, pâna la împlinirea de catre acesta a vârstei de 3 ani,în conditiile de acordare prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei în vederea cresterii copilului, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobata; cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007;
(3) De drepturile prevazute la alin. (1) si (2) beneficiaza, la cerere, unul dintre parinti, persoana careia i s-a încredintat copilul în vederea adoptiei, persoana care a adoptat copilul sau care are copilul în plasament ori în plasament în regim de urgenta, precum si persoana care a fost numita tutore, cu exceptia asistentului maternal profesionist.
(4) De drepturile prevazute la alin. (1) lit. a)-g) si la alin. (2) nu pot beneficia persoanele care au în acelasi timp si calitatea de asistent personal pentru acelasi copil sau care primesc indemnizatia prevazuta la art. 42 alin. (4). \\" incheiat citat


Mama copilului beneficiaza de drepturile prevazute la art. 12 alin. (1), pct. a).
(adica indemnizatie de crestere copil si concediu de crestere...) motiv pentru care,conform art. 12 alin. (4), nu poate fi asistent personal si nici nu poate beneficia de indemnizatia prevazuta la art. 42 alin. (4).(adica indemnizatia lunara (de \"handicap\") ).



Conform art. 42 alin. (4) parintii copilului cu handicap grav, pot opta între asistent personal si primirea unei indemnizatii lunare.
Conform art. 42 alin. (4) si (5),dumneavoastra ca unul dintre parintii copilului (parinte care nu beneficiaza de CIC cu indemnizatie de crestere copil) va exprimati optiunea pentru primirea unei indemnizatii lunare prin cerere adresata în scris directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului judeteana.

Puteti solicita un raspuns scris in aceasta privinta ANPH-ului.
Era postat pe site-ul dgaspc sector 6 raspunsul ANPH in aceasta privinta (acum nu se poate accesa) care scria cam asa:

dgasps6:

\"Prin adresa nr. 11157/08.07.2008, transmisa de catre Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap institutiei noastre, ni se comunica faptul ca \"mama minorului cu handicap, in perioada concediului pentru ingrijirea copilului nu poate beneficia de indemnizatia prevazuta la art.42 alin.(4), insa tatal poate beneficia de acest drept.\"
Mentionam ca, tatal copilului poate solicita aceasta indemnizatie chiar daca are statutul de salariat.\"


In orice caz dreptul la asistent personal /indemnizatie este al copilului cu dizabilitati si banii pe care ii veti lua va vor amortiza prea putin din cheltuielile pe care le veti face pe terapii , medicamente , operatie si asa mai departe.



Nu stiu ce malformatie cardiaca are fetita insa stiu ca se fac si in Cluj operatii pe cord, cu succes.

Daca va mai pot ajuta , o fac cu mare drag, pentru ca stiu prin ce treceti acum. Vreau sa va spun doar ca acesti copii sunt minunati, suflete pure si curate ce stiu sa ofere iubire celor din jur.

Succes in lupta ce va asteapta.
Ultima modificare: Duminică, 11 August 2013
valita, utilizator
Buna seara,

Azi am mers la primarie (eu sunt din Suceava, iar serviciul social s-a mutat undeva in capatul orasului, e incredibila prostia de care pot da dovada autoritatile...) unde am facut ancheta sociala. Acolo mi s-a spus ca eu am dreptul sa iau acea indemnizatie de insotitor. Mi s-a comunicat ca, dupa ce depun dosarul la Protectia Copilului si obtin incadrarea in gradul 1 de handicap trebuie sa vin la ei sa fac cerere pentru indemnizatie.(mi se pare ciudat, tinind cont de ce scrie in lege, ca cererea trebuie depusa la Protectia Copilului). Saptamina viitoare trebuie sa ridic ancheta sociala si voi merge sa depun dosarul. Voi scrie aici deznodamintul, poate va fi util pentru alti parinti care vor ajunge in situatia mea.
Valita, fetita are un diagnostic destul de complicat, urmeaza sa mergem iar pe 25 septembrie la Tg Mures pentru reevaluare, cind ni se va spune daca o vor opera sau nu; optiunea cealalta pentru noi pare a fi Germania, unde e un medic roman. De Cluj am citit doar lucruri rele si foarte rele pe forumurile unde posteaza parinti care au copii cu probleme la inimioare.

PS Miine trebuie sa caut un medic pediatru care sa-mi elibereze un act doveditor pentru sindromul down. Am 3 iesiri din spital care spun asta: Suceava, Iasi si Tg Mures, dar nu se iau in calcul. Asta chiar mi se pare o imbecilitate...

o seara buna!
Ultima modificare: Marți, 13 August 2013
adrianungureanu976, utilizator

Alte discuții în legătură

Drepturi copil 4luni cu handicap grav down down Buna ziua sunt mama a 6copii din care cel mic de 4 luni este diagnosticat cu sindrom down. Am certificatul de handicap.Am depus actele pentru indemnizatia de ... (vezi toată discuția)
Drepturi copil cu handicap mihai_enculescu mihai_enculescu Buna ziua Sunt tatal unei fetite in varsta de 8 luni care este incadrata cu handicap grav cu drept de insotitor. Sotia este in concediu maternal si nu doreste ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de insotitor acordata minorului cu handicap grav katharina.kiss katharina.kiss buna ziua sunt mama unei fetite ce detine certificat de handicap grad grav si care in curand va implini 3 ani . in prezent copilul beneficiaza de urmatoarele ... (vezi toată discuția)