Pana acum niciun vecin nu a solicita autorizatie de constructie.
Eu intentionam sa depun actele pt autorizatia de constructie in acelasi timp cu aprobarile obtinute pentru transformarea unei debarale in dressing (perete din caramida) si desfiintarea usii de la bucatarie impreuna cu autorizatia pt inchiderea balconului. Acest lucru este categoric avantajos fiindca se plateste un singur proiect (si pt modificarile interioare cat si pentru inchiderea balconului). Daca se fac in etape costurile vor fi duble. Un proiect costa min. 2000 RON, indiferent de ce modificari faci.
Dar cand ai in jur numai vecini pensionari comunisti convinsi, nu sunt sanse. Poate doar instanta va rezolva asta.
S-a intrunit comitetul executiv fara sa mi se comunice cand se va intampla. Au votat 6 impotriva, 2 pentru. Prin urmare voi primi raspuns in scris "cand voi avea timp sapt. viitoare' mi-a spus presedintele. Cand am intrebat cine face parte din comitetul executiv mi s-a replicat nu trebuie sa stiu acest lucru. Nu e treaba mea. Am luat foc, abia m-am abtinut sa nu-l mototolesc. Il auzeam vorbin inaintea mea cu un alt locatar de vointa lor de a depune dosarul la primarie pentru termoizolarea blocului, oare stie cine ii va elibera acel aviz de care am si eu nevoie? Poate apeleaza la alta asociatie de proprietari, nu?
Mai am o singura solutie: INSTANTA
Cine ma poate sfatui sau cine ma poate ajuta sa ma adresez instantei legat de problema mea. Nu am cunostinte de drept.
Pot cere despagubiri macar contravaloarea intretinerilor pentru lunile in care eu nu m-am putut muta acolo fiindca nu am putut finaliza lucrarile mentionate in certificatul de urbanism?
Inca o intrebare: pot lua autorizatie de constructie doar pentru o parte din lucrarile mentionate in certificatul de urbanism? adica sa renunt la legalizarea balconului? sau trebuie sa iau al certificat de urbanism?
Sunt perfect de acord cu desfiintarea asociatiei de proprietari. Acestea sunt conduse dupa placul anumitor persoane (si stiti bine, de regula pensionari care se cred mai intelepti decat ceilalti noi prostii). Am mai spus-o si cu regret, insa cu cat inatintezi in varsta nu inseamna ca automat devii si mai intelept.
O societate specializata poate si trebuie sa rezolve orice problema indeferent de natura ei. Adica sa aiba personal specializat in drept, economie... Oare nu se poate intelege ca o persoana este buna numai intr-un lucru si din ce in ce mai putin buna in al doilea , treilea lucru... Nu poti avea pretentia ca un mecanic, sau vatman pensionar sa stie sa aplice o lege cand el nu stie sa o citeasca in anamblul ei. Si de ce sa va fie frica, de o societate? S-ar putea sa fie mai bine? sau teama ca poate fi mai rau ne face sa nu mai facem un pas spre viitor? Atunci sa ne impacam cu ideea ca nu se va schimba nimic in tara asta si ca tot comunisti vor veni la putere (dar de data asta vopsiti probabil in verde) si oricum vom muri cu totii asa ca ce mai conteaza, nu?
Analizati toate aspectele. Orice lege poate fi incalcata la fel de usor cum se poate abuza legal de ea, insa trebuie sa avem incredere ca vor fi persoane responsabile care sa o aplice corect si sa sanctioneze atunci cand va fi nevoie.
Nu cred ca puteti face o comparatie reala. Sunt mai multe asociatii de proprietari conduse de pensionari decat sunt imobile administrate de firme specializate. Si apoi eu am experienta cu 4 asociatii de proprietari si fiecare avea propria interpretare a legii. Spuneti ca numai pastrand organizarea cu asociatia de proprietari imi pot apara dreptul meu de proprietate. Pai cum cum ramane cu dreptul meu la proprietate daca vreau sa imi aduc imbunatari proprietatii mele si comunistu de pensionar nu vrea ca nu ii place lui?? Cum pot renunta eu la serviciile lui? Ca restu pensionarilor il plac ca stau la taclale politice (socializeaza) iar eu sunt la munca si nu reusesc sa ajung nici in programul lor de plata a intretinerii (program de pensionari). Il platesc si isi bate joc de mine pe bani mei. Vorba cuiva care a postat anterior, sunt platiti sa incaseze si sa faca plati dar sa ne reprezinte interesle sunt un mare ZERO. Oare nu putem sa ne platim singuri ce consumam? Sa descentralizam consumurile si fiecare sa se gospodareasca. Asa este cel mai corect. In rest cu proprietatea comuna sa vina statu si sa o aplice ca tot el a emis-o nu Dorel de la doi, daca nu se mai gasesc persoane responsabile.
Care este scopul asociatiei pana la urma daca ea nu rezolva problemele membrilor?
Mai bine faceti sondaje in randul locatarilor si doar printre cei care posteaza aici, fiindca multi nici nu stiu unde sa se adreseze pt problemele lor. Cum, probleme in asociatia de proprietari minunata?
Eu am procedat asa: am fost la Proiect Bucuresti cu o copie dupa actul de proprietate , schita 1:500, schita 1:2000. Mi-a facut o propunere de modificare pe baza celor deorite de mine. Am depus la primaria sect.: cerere, copie dupa act proprietate, schita actula a apart, schita apart cu modificarile dorite. Dupa 30 zile mi s-a eliberat Certif de urbanism. In el sunt mentionate si celalte avize solicitate: contract cu o firma de salubritate, proiect cu modificarile dorite avizat si de proiectantul blocului, aviz asociatei de proprietari (pentru inchiderea balconului), declaratie notariala.
Eu sunt in stadiul de a obtine avizul de asociatie care intarzie pe baza diferentelor de opinie cu privire la aplicarea legii 230/2007. Urmand pasii de mai sus cu siguranta vei reusi ce iti propui.
Ia mai intai autorizatia de constructie apoi fa modificariel dorite fiindca risti amezi incepand de la 100 ron.
Succes
Am depus o a doua cerere la administratia blocului prin care am solicitat raspuns tot in scris (da sau nu, si daca nu de ce). Presedintele acum a spus ca o sa discute in comitetul execuitv problema mea. Am intrebat cand va fi ca sa particip si eu. Mi-a raspuns ca va fi in curand si de ce sa particip, consider ca sunt nedreptatit? CUM? am crezut ca nu aud bine. Acum se crede si avocatu meu in fata comitetului... Am insistat cu data sedintei insa degeaba. Sa vin la administratie si sa intreb... Si cand te gandesti ca eu particip la salariul lui, si el isi bate joc de mine pe banii mei...
Prin urmare am depus la Primaria sect 3 la serv. cu asociatiile de proprietari si la serv. disciplina in constructii, o sesizare in care am explicat problema mea si am solicitat un raspuns clar vis-a-vis drepturile mele si responsabilitatile presedintelui in situatia mea. Trebuie sa astept 30 zile. Vom vedea.
Toti de acolo au ras de mine si mi-au dat dreptate, cum de am dat peste o astfel de persoana.
Poate presedintle se teme ca daca eu imi fac modificarile si inchid si balconu legal sa nu fie si el obligat sa o faca.
S-ar putea din propria initiativa serv. de disciplina in constructii sa-l intrebe despre balconul dumnealui, si atunci sa vedem de unde ia avizu !!!
Am fost iar la administratie. Problema ramane in picioare. Dupa interpretarea presedintelui a legii 230 nu are de ce sa isi dea acordul pentru inchiderea balconului findca nu este parte comuna. Iar arata art. 13 lit. 1, 3 si art. 44 lit.2 ca sa inteleaga insa nu impartaseste categoic parea mea si a marii majoritati.In privinta peretelui este altceva. Sa duc proiectu si alte avize sa vada el. I-am explicat ca nu trebuie sa-i prezint nimic fiindca nu are autoritatea de a decide ce modificari trebuie sa fac. Acest lucru mi s-a comunicat din trei surse diferite: primaria sect. 3 sectia urbanism, inspectoratul in constructii, arhitect din cadrul societatii care a proiectat blocul si care imi executa proiectul.
Presedintele are impresia ca voi obtine avizul de contructie pentru modificarile din casa pe baza avizului lui pentru inchiderea balconului (pentru care oricum nu este obligat) fiindca am cutezat sa-mi amenajez celelalet camere si am deranjat vecinii (in afara programului de liniste). D-zeu mie martor ca am preferat sa fac galagie cate 1-2 ore pe zi si nu 8 opt ore continuu, tocmai pentru a nu crea disconfort total in zilele rerspective.
Prin urmare voi merge in instanta pentru a-mi recastiga dreptul.
Cum este mai simplu si ieftin? Pot cere despagubiri fiindca eu nu ma pot muta in aprtament fiindca lucrarile de amenajarea au fost sistate? Adica macar contravaloarea intretinerii echivalente lunilor in care nu am lociut in apartament si tot a fost incasate cheltuielile aferente (eu nu am nci un calorifer in casa dar platesc ca si cum ele ar exista si functiona).
Acum se pot face facturi si in excel sau inca se mai gasesc indivizi care flutura facturi pe la colturi. Completati o factura de 1000 de ron si aduceti zugravu dvs. Poate asa va fi extaziat ca va pus sa platiti si mai mult. De fapt asta urmareste, sa se razbune si sa va produca si el pagube in buget.
Oricum este lipsa de omenie, de parca acum zilnic trebuie sa lingem tevile sa vedem daca exista scurgeri sa nu deranjam vecinu?
Cunosc genu de oameni voi sta intre ei si eu curand.
Avea dreptate un reporter, inainte sa iti cumperi casa pe langa faptul ca trebuie sa iti placa zona, blocul, planul casei trebuie sa mai ai grija si ce vecini stau acolo fiindca degeaba ai o casa confortabila daca trebuie sa suporti un calvar zilnic din partea vecinilor. Si cand te gandesti ca sunt aceeasi nationalitate cu noi dar parca crescuti pe luna.
Vreau sa obtin autorizatia de constructie fiindca vreau sa fac modificari si la un perete de caramida, inlocuindu-l usi de pal (este o debra de 2.5 m lungime cu 2 usi de 0.8m, astfel incat nu poti utiliza la maxim spatiul de depozitare fara sa scoti o parte pentru a avea acces la cealalta parte). In bloc locuiesc numai familii de batrini care unii inteleg ce vreau altii sustin ca li se darama blocul.
Cei de la Inspectoratul in constructii mi-au spus ca imi trebuie avizul asociatiei doar pentru balcon pentru modificarile interioare am nevoie de proiect si avizul proiectantului (acord obtinut si proiect nefinalizat).
Aveti alte informatii? asa este?
Proiectantul mi-a zis ca este acelasi pret pentru un proiect de modificare a unei usi, sau a tututor peretilor. De aceea am dorit sa includ in proiect si balconul, mai ales ca arhitectul a fost cel care mi-a recomandat la fata locului.
Of... oare de ce trebuie sa cer aprobare unui vecin daca am voie sa traiesc mai confortabil ca el? Fiindca doar eu stiu cat trebuie sa muncesc ca sa platesc ratele la banca, el a primit-o de la stat
Multumesc de sfaturi. Voi merge la comitetul executiv. Insa mi-e teama ca ma lovesc ce aceeasi doleanta ca si a presedintelui de a duce si proiectul, care ma costa cel putin 2000 ron. In momentul de fata nici nu mai ma gandesc sa-l fac inainte sa obtin avizul fiindca daca voi merge in instanta nu pot face nici modificarile in apartament si imi va expira si certif de urbanism si se poate intampla orice.
M-am tot gandit si voi incerca sa obtin ceva in scris si de la Ministerul dezvoltarii regionale si a locuintei un raspuns vis-a-vis de dreptul meu de a obtine acest aviz si in ce conditii? Fiindca la Primarie am sunat vineri si mi-au spus ca nu imi dau nimic altceva in scris fiindca Certif de urbanism este verificat de juridic, arhitect sef si de primar (care este tot avocat). Prin urmare sunt slbe sanse ca ei sa interpreteze gresit si presedintele blocului corect.
As putea sa fac ce mi s-a mai recomandat, sa reclam si eu inchiderea ilegala a balcoanelor celor doi (presednte si administrator) si vor vedea si ei ce acte le trebuiesc si cine trebuie sa le emita pentru a intra in legalitate.