elis a scris:
Introducerea cererii de chemare în judecată întrerupe prescripţia dreptului la acţiune.
Salariatul care a încasat de la angajator o sumă nedatorată este obligat să o restituie. In acest sens, obligaţia de restituire a sumelor necuvenite se fundamentează pe instituţia plăţii nedatorate.
Principalele modalităţi de stabilire şi recuperare a prejudiciului produs angajatorului, atât în cazul răspunderii patrimoniale cât şi în cazul obligaţiei de restituire, sunt: învoiala părţilor; acţiunea în justiţie.
De asemenea, salariatul, în mod unilateral, poate recunoaşte producerea pagubei asumându-şi un angajament scris de plată, care pentru a fi valabil, trebuie acceptat de angajator.
Dacă acoperirea prejudiciului nu s-a produs ca urmare a înţelegerii părţilor sau înţelegerea părţilor a intervenit dar nu se execută, singura cale aflată la îndemâna angajatorului păgubit este aceea de a sesiza instanţa de judecată competentă.
Imi poti spune, te rog, daca nu semnez acel angajament, nu cadem la invoiala, angajatorul imi va face dosar executional la un executor judecatoresc sau va cere direct in instanta (judecatorie) obligarea mea la restituirea sumei de bani? Un astfel de dosar implica si plata din partea mea a unei cautiuni/garanti?
Poate angajatorul sa faca plangere penala impotriva mea pentru nerespectarea unei hotarari judecatoresti?
Multumesc.