Dan U a scris:
Credeti ca ar fi posibil sa avem parte in ianuarie de o "surpriza" tip sinteza?Ministrul Predoiu am inteles ca asta ar fi propus,iar la barou am vazut ca s-a schimbat macazul,renuntandu-se la grile inca din toamna asta.
Eu nu cred ca vom vedea schimbari asa rapide la modalitatea de examinare. Este nevoie de logistica puternica, de organizare asidua si de muuulta munca suplimentara pentru un examen de sinteza la nivel de INM. In plus, ministrul Predoiu nu este tocmai persoana a carei parere sa fie aplicata grabnic de catre CSM. Propunerile acelea au fost mai mult asa, de dragul discutiei, din ce am sesizat eu...
Admiterea la Barou e cu totul alta discutie. Acolo se urmareste o centralizare mai mare, in septembrie 2009 examenul devenind national, nemaifiind lasat in grija exclusiva si independenta a fiecarui barou. S-a dorit, din zvonurile de atunci, o formula asemanatoare cu admiterea la INM, icnercandu-se si limitarea numarului de admisi [in loc de 99%, s-a ajuns pe la 35-40%.
Examenul din februarie 2010 a fost un experiment, prima data [si probabil ultima] in care s-a dat examenul la Barou intr-o locatie unica, asemenea fiind si comisiile. Sistemul grila a facut ravagii [promovabilitate 11% la nivel national!!!]. Din ce am inteles eu de la colegii de facultate care au dat acest examen [mentionez ca eu am reusit admiterea in Barou la examenul din septembrie 2009] intre timp s-a parasit ideea unui examen tipic INM, deoarece rezultatele sunt mai drastice decat s-a dorit, iar UNBR a hotarat sa repete formula din septembrie 2009: examen national, cu comisii constituite pe raza curtilor de apel, subiecte unice, tip sinteza, insa corectare locala, la nivel de comisie.
Nu ma astept la "rataciri" asemanatoare si la INM, ar fi absurd sa se revina la sistemul clasic [eu unul m-am saturat de examene la care scrii din prima pana in ultima secunda, incropesti romane pana te doare mana cu care tii pixul #-o ]
Imi cer scuze pentru lungimea mesajului! :stunned: