avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Activitate TOBASTIAN

Activitate TOBASTIAN

Răspuns la discuția Plata 1 mai si tichete de masa
Mai poate raspunde si altcineva? In zilele de concediu nu se lucreaza si angajatul este platit si acelasi statut il au si zilele de sarbatoare legala. Argumentati concret cu texte din lege sau cu prevederi legale. nu am vazut pana acum unde scrie ca sunt sau nu platite sau ca fiecare face cum i se pare lui.
Răspuns la discuția Plata 1 mai si tichete de masa

Unde scrie daca se platesc sau nu aceste zile?
Dupa cum spuneti dumeavoastra inteleg ca luna mai are 23 de zile lucratoare din care ziua de 1 mai si ziua de 6 mai au fost libere legale prin urmare raman 21 de zile lucratoare deci as primi salariul minus 2 zile lucratoare. De 7 asni de cand muncesc la sfarsitul lunii eu am primit acelasi salariu negociat in contract chiar daca nu am fost in aceste 2 zile libere legal la munca deci concluzia este ca sunt si trebuie platite.

Acesta este un alt raspuns de pe alt forum.

Sarbatori legale 2013 (zile libere in care nu se lucreaza) – d.p.d.v. legal incepand cu 01.01.2013
Dupa cum stiti deja de anul trecut, in Monitorul Oficial nr. 509 din 24 iulie 2012 a fost publicata LEGEA nr. 147/23.07.2012 – text integral – pentru modificarea art. 139 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii.
Astfel, urmare a modificarii alineatului (1) al articolului 139 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, vom avea in anul 2013 o noua zi de sarbatore legala, respectiv ziua de 30 noiembrie – ziua Sfantului Apostol Andrei cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei.
ATENTIE – DACA NU S-AU ACTUALIZAT REGULAMENTELE INTERNE ODATA CU ACESTE MODIFICARI (DIN 2012), IATA UN EXEMPLU DE ACT ADITONAL AICI – LINK DESCARCARE.
In concluzie, dupa 01.01.2013 – zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
– 1 si 2 ianuarie;
– prima si a doua zi de Pasti;
– 1 mai;
– prima si a doua zi de Rusalii;
– Adormirea Maicii Domnului;
– 30 noiembrie – Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei;
– 1 decembrie;
– prima si a doua zi de Craciun;
– doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
ATENTIE – ZILELE LIBERE LEGALE SE PLATESC DE ANGAJATORI.
Răspuns la discuția Plata 1 mai si tichete de masa
Sa inteleg ca sarbatorile legale nu sunt platite? Nu cumva au aceasi regim ca si concediul de odihna?
Mai jos este raspunsul de pe un alt forum de specialitate:
Zilele declarate sarbatori legale sunt conform Codului Muncii zile libere si angajatorul este obligat sa le plateasca. Daca activitatea firmei nu poate fi intrerupta pe parcursul acelor zile declarate libere angajatorul trebuie sa acorde aceleasi numarul de zile libere in perioada imediata urmatoare dupa incheierea acelor sarbatori legale. Daca angajatorul nu acorda zile libere in sarbatorile legale fiecare angajat trebuie sa fie platit dublu pentru fiecare zi lucrata in zilele declarate libere. In cazul in care nu acorda si nici nu platesc zilele declarate libere conform Codului Muncii angajatii pot depune o reclamatie la Inspectoratul Teritorial de Munca si angajatorul este sanctionat cu amenda.
Va multumesc
Răspuns la discuția Plata 1 mai si tichete de masa
Multumesc pentru raspuns Florin. In cazul acestui angajator el distribuie tichetele de masa la inceputul lunii viitoare pentru luna anterioara deci tichetele pentru luna aprilie trebuia sa le primesc in luna mai. In cazul in care acestea s-ar fi primit anterior prestarii muncii atunci ar fi trebuit sa le returnez eu.
Pentru freeelis demisia mi-am dat-o in 23 aprilie cu acordul partilor urmand ca incepand cu data de 2 mai sa inceteze contractul de munca. Avand 5 zile de concediu la care aveam dreptul mi-au fost acordate anteror acestei date.(24,25,26,29,30- zile concediu), intrucat data de 1 era liber legal incetarea contractului de munca s-a produs in data de 2 mai.
Nu am lucrat in data de 1 mai intrucat era liber legal,( -sarbatoare nationala), iar daca as fi lucrat ar fi trebuit sa primesc inca o zi libera si/sau un spor de 100% pentru ziua de munca.
Va multumesc anticpat pentru ajutorul acordat.
Buna ziua,
Va rog cateva pareri bazate pe legislatie.
Incepand cu data de 2 mai a incetat contractul de munca si cu ocazia lichidarii am constatat ca nu mi-au fost acordate bonurile de masa pentru zilele lucrate in luna aprilie (16 la numar) si deasemenea nu mi-a fost platita ziua de 1 mai.
Mentionez ca am primit tichete de masa in lunile lucrate anterior, iar angajatii care au ramas in companie inca primesc tichete. In oferta de angajare este stipulat faptul ca primesc si tichete.
Avand in vedere ca am primit decizia de incheiere consider ca ar fi trebuit sa primesc si toate drepturile materiale cuvenite (salariu si tichete) odata cu lichidarea.
Ca si explicatii am primit
Tichetele de masa sunt acordate angajatilor companiei conform politicii companiei ( vezi oferta semnata la angajare - in oferta de angajare sunt mentionate si tichete de masa) si a procedurii de acordare a tichetelor de masa in cadrul companiei. Ele reprezinta un beneficiu acordat angajatilor activi atat ca motivare cat si ca fidelizare.
Acordarea tichetelor de masa nu constituie o obligatie a angajatorului, ci o optiune.

Drepturile banesti pe luna Mai 2013 se acorda in luna Iunie 2013. Conform legislatiei Romane data de 1 Mai este zi libera nationala, ZI NELUCRATOARE. O zi nelucratoare este = ( egal) cu o sambata sau duminica s.a.m.d. si se plateste doar angajatilor care au prestat munca in ziua respectiva ( conform Codului Muncii). Conform pontajului tu nu ai lucrat in ziua de 1 mai iar din 2 mai ti-ai dat demisia asa incat nu inteleg solicitarea ta.

Va multumesc.
Răspuns la discuția PROGRAM DE LUCRU
MULTUMESC PENTRU RASPUNSURILE PROMPTE !

DIN ART 132. AM INTELES CA AM DREPTUL LA 2 ZILE CONSECUTIE DE REPAUS SAPTAMANAL. NU LUCREZ IN TURE DOAR CA ASA S-A STABILIT PROGRAMUL DE LUCRU PENTRU A ACOPERI CAT MAI BINE ZILELE IN CARE VIN REZERVARI. Scuze pt literele mari.
Ce pot face daca nu doresc sa lucrez sambata? Mentionez ca salariul nu va creste odata cu schimbarea programului.
Cum ar trebui sa fiu platit pentru ca vin sambata la lucru?
Din cate am inteles de la colegii mei de luna viitoare s-ar putea sa lucrez si duminica dupa cum urmeaza:
---saptamana I - de la 9 la 16 luni -vineri + duminica 9-14
--- saptamana II - de la 13 la 20 luni-vineri -- sambata 9 -16.
Am vorbit cu directorului hotelului si mi-a zis ca sunt 40 de ore si nu intelege de ce sunt nemultumit#-o.
Poate nu stiu sa imi exprim nemultumirea fata de acest program dar nu vreau sa cred ca nu se poate face nimic.
Va rog sa imi dati niste argumente pe care a trebui sa i le spun.
Risc sa fiu dat afara?
Buna ziua,
Sunt angajat la un hotel din Timisoara la departamentul rezervai si azi am primit vestea a o sa mi se schimbe programul de lucru dupa cum urmeaza: o saptamana I de la 9 la 17 de luni pana vineri
saptamana II de la 13 la 20 luni- vineri + sambata de la 9 -14.
Desi nu se depaseste numarul de de ore 40 pe saptamana, vreau sa intreb daca este normala si legala aceasta impartire a orelor de munca , unde sunt cele 2 zile de repaus, iar in saptamana II, vineri termin programul la ora 20 si vin sambata dimineata la ora 9, deci nu am 16 ore de odihna.

Va multumesc si astept cu nerabdare un raspuns pentru ca nimeni nu zice nimic si in curand risc sa lucrez si dminica 4 ore.