avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 310 soluții astăzi
Forum Activitate AlinS

Activitate AlinS

Buna ziua. Zilele trecute am vrut sa cumpar un apartament, problema este ca sotul doamnei a murit si ea mai are 2 fete, din care una are un handicap. Ele doresc sa vanda apartamentul si sa se mute in unul mai mic.
Am inteles ca problema cu vanzare este ca partea fetei cu handicap trebuie sa fie pusa intr-un cont separat de care se pot atinge doar in caz de boala sau deces, dar cu bani ramasi nu le vor ajunge pot sa isi cumpere alt apartament.
In ce lege este stipulat acest lucru?
Se poate face ceva in cazul acesta?
Am parcat pe loc de taxi, desi nu imi sta in fire si cand m-am intors la masina (dupa 30 minute) am constatat ca am la stergator o invitatie auto pentru nerespectarea prevederilor HCL 197/2007 (directia politia locala Tg Mures) prin care mi se solicita sa ma prezint la sediul politiei locale la o anumita ora.
Aceasta invitatie are antetul politiei locale, fara stampila, contine doar numele agentului constatator fara semnatura si textul proba foto.

Sa inteleg ca trebuie sa merg la ei sa ma amendeze?
Buna ziua,
Ma gandesc sa cumpar un imobil scos executat silit.
Imobilul nu este locuit, executorul judecatoresc mi-a spus ca debitorul ori nu este in tara ori nu il intereseaza soarta imobilului.
Ma intereseaza ce probleme pot sa apara?
Am inteles ca exista un termen de 15 zile in care poate fi contestata licitatia, acest termen este din momentul adjudecarii (din cadrul licitatiei) sau din momentul in care platesc suma licitata.
Dupa ce trece termenul de 15 zile in cat timp pot sa intru in posesia imobilului.
Răspuns la discuția Lichidare din oficiu!?
Pentru caz1 (completare: firma nu mai are nici un activ, deci nu este nimic de impartit)

Este nevoie de un lichidator?
Care sunt pasii de parcurs?


Daca datoria catre furnizor este scoasa din evidenta (fiind prescrisa deoarece este mai mare de 3 ani) se schimba datele problemei?
Răspuns la discuția Lichidare din oficiu!?
Am cautat informatii suplimentare cu privire la lichidare din oficiu (caz2) si in conformitate cu legea 31/1990 art 237, unde se spune ca lichidarea este achitata din averea persoanei juridice dizolvate sau, în cazul lipsei acesteia, din fondul de lichidare constituit în temeiul Legii nr. 64/1995 privind procedura reorganizării judiciare şi a falimentului. Lega 64/1995 a fost abrogata si este inlocuita de Lege nr. 85/2006.
Nu am reusit sa imi dau seama care ar fi riscurile (amenda) pentru nedepunerea bilantului la Registru Comertului !?

Extras legea 31/1990:
" Art. 237. - (1) La cererea oricărei persoane interesate, precum şi a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, tribunalul va putea pronunţa dizolvarea societăţii în cazurile în care:
a) societatea nu mai are organe statutare sau acestea nu se mai pot întruni;
b) societatea nu a depus, în cel mult 6 luni de la expirarea termenelor legale, situaţiile financiare anuale sau alte acte care, potrivit legii, se depun la oficiul registrului comerţului;
c) societatea şi-a încetat activitatea, nu are sediul social cunoscut ori nu îndeplineşte condiţiile referitoare la sediul social sau asociaţii au dispărut ori nu au domiciliul cunoscut sau reşedinţa cunoscută;
d) societatea nu şi-a completat capitalul social, în condiţiile legii.
(2) Dispoziţiile alin. (1) lit. c) nu sunt aplicabile în cazul în care societatea a fost în inactivitate temporară, anunţată organelor fiscale şi înscrisă în registrul comerţului. Durata inactivităţii nu poate depăşi 3 ani.
(3) Hotărârea tribunalului prin care s-a pronunţat dizolvarea se înregistrează în registrul comerţului, se comunică direcţiei generale a finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, pe cheltuiala titularului cererii de dizolvare, acesta putând să se îndrepte împotriva societăţii.
(4) În cazul mai multor hotărâri judecătoreşti de dizolvare, pentru situaţiile prevăzute la alin. (1), publicitatea se va putea efectua în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, în forma unui tabel cuprinzând: codul unic de înregistrare, denumirea, forma juridică şi sediul societăţii dizolvate, instanţa care a dispus dizolvarea, numărul dosarului, numărul şi data hotărârii de dizolvare. În aceste cazuri, tarifele de publicare în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, se reduc cu 50%.
(5) Orice persoană interesată poate face recurs împotriva hotărârii de dizolvare, în termen de 30 de zile de la efectuarea publicităţii, în condiţiile alin. (3) şi alin. (4). Recurentul va depune o copie a recursului la oficiul registrului comerţului în care este înregistrată societatea a cărei dizolvare a fost pronunţată.
(6) La data rămânerii irevocabile a hotărârii judecătoreşti de dizolvare, persoana juridică intră în lichidare, potrivit prevederilor prezentei legi.
(7) Dacă în termen de 3 luni de la data rămânerii irevocabile a hotărârii judecătoreşti de dizolvare nu se procedează la numirea lichidatorului, judecătorul delegat, la cererea oricărei persoane interesate, numeşte un lichidator de pe Lista practicienilor în reorganizare şi lichidare, remunerarea acestuia urmând a fi făcută din averea persoanei juridice dizolvate sau, în cazul lipsei acesteia, din fondul de lichidare constituit în temeiul Legii nr. 64/1995 privind procedura reorganizării judiciare şi a falimentului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
(71) Hotărârile judecătoreşti pronunţate în condiţiile alin. (7) se comunică lichidatorului numit, se publică pe pagina de internet a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi se afişează la sediul oficiului registrului comerţului în care este înmatriculată societatea comercială dizolvată.
(8) Dacă judecătorul delegat nu a fost sesizat, în condiţiile alin. (7), cu nici o cerere de numire a lichidatorului în termen de 3 luni de la expirarea termenului prevăzut la alin. (7), persoana juridică se radiază din oficiu din registrul comerţului, prin încheiere a judecătorului delegat, pronunţată la cererea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, cu citarea părţilor, conform dreptului comun.
(9) Încheierea de radiere se înregistrează în registrul comerţului, se comunică persoanei juridice la sediul social, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti, pe cale electronică, şi se afişează pe pagina de Internet a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi la sediul oficiului registrului comerţului de pe lângă tribunal, în raza căruia societatea îşi are înregistrat sediul.
(10) Bunurile rămase din patrimoniul persoanei juridice radiate din registrul comerţului, în condiţiile alin. (8) şi (9), revin acţionarilor.
__________
Alineatul (6) a fost modificat prin art. I pct. 2 din Legea nr. 302/2005.
- Alineatele (7)-(10) au fost introduse prin art. I pct. 3 din Legea nr. 302/2005.
- Alineatul (10) a fost modificat prin art. I pct. 159 din Legea nr. 441/2006.
- Alineatul (5) a fost modificat prin art. I pct. 56 din O.U.G. nr. 82/2007.
- Alineatul (71) a fost introdus prin art. I pct. 57 din O.U.G. nr. 82/2007.

Art. 2371. - (1) Atunci când un asociat răspunde nelimitat pentru obligaţiile societăţii pe durata funcţionării acesteia, răspunderea sa pentru aceste obligaţii va fi nelimitată şi în faza dizolvării şi, dacă este cazul, a lichidării societăţii.
(2) Atunci când, pe durata funcţionării societăţii, un asociat răspunde pentru obligaţiile acesteia în limitele aportului la capitalul social, răspunderea sa va fi limitată la acest aport şi în situaţia dizolvării şi, dacă este cazul, a lichidării societăţii.
(3) Asociatul care, în frauda creditorilor, abuzează de caracterul limitat al răspunderii sale şi de personalitatea juridică distinctă a societăţii răspunde nelimitat pentru obligaţiile neachitate ale societăţii dizolvate, respectiv lichidate.
(4) Răspunderea asociatului devine nelimitată în condiţiile alin. (3), în special atunci când acesta dispune de bunurile societăţii ca şi cum ar fi bunurile sale proprii sau dacă diminuează activul societăţii în beneficiul personal ori al unor terţi, cunoscând sau trebuind să cunoască faptul că în acest mod societatea nu va mai fi în măsură să îşi execute obligaţiile."
Răspuns la discuția Lichidare din oficiu!?
Ce riscuri implica varianta2 ?
Buna ziua,
Sunt unul din cei doi asociati al unui SRL infintat in anul 2002.
In momentul de fata societatea nu mai are activitate si dorim sa o lichidam.
Societatea are datorii catre asociati si catre un singur furnizor (scadenta mai mare de 5 ani).
Ce presupune lichidarea daca procesul este demarat de catre asociati? (caz1)
Ce presupune lichidarea si ce consecinte are daca este realizata datorita nedepunerii situatiilor financiare la Registul comertului? (caz2)
Care sunt pasii de urmat si ce cheltuieli presupune fiecare caz in parte ?

Va multumesc!