avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 777 soluții astăzi
Forum Activitate catalina_i

Activitate catalina_i

Multumesc frumos pentru informatii!
Sa inteleg ca am dreptul la indemnizatie de cresterea a copilului. Ce pot sa fac cand cei de la Anaf nu imi dau adeverinta cu veniturile realizate?
Buna ziua!!

Pana la urma are e treaba cu veniturile din convetie civila pt ca unii spun ca se iau in calcul pt acordarea indemnizatiei de crestere a copilului altii ca nu. Care este adevarul?

Situatia mea este urmatoarea : am nascut in august 2009 si cu 12 luni inainte de nasterea copilului am realizat venituri doar printr-un contract de conventie civila cu retinerea impozitului la sursa si mi-am platit singura CAS-ul (asigurarea medicala). Cei de la primarie din comuna mi-au spus ca nu beneficiez. Am intrebat si la Anaf si am primit urmatorul raspus : S-au luat in calcul in 2008 pentru ca au fost alegeri dar acum nu se mai iau.
davideg a scris:

Potrivit art. 55 alin. (1) din Codul fiscal sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca.

Alin. (2) al aceluiasi articol stipuleaza ca in vederea impunerii, sunt asimilate salariilor:
a) indemnizatiile din activitati desfasurate ca urmare a unei functii de demnitate publica, stabilite potrivit legii;
b) indemnizatiile din activitati desfasurate ca urmare a unei functii alese in cadrul persoanelor juridice fara scop lucrativ;
c) drepturile de solda lunara, indemnizatiile, primele, premiile, sporurile si alte drepturi ale personalului militar, acordate potrivit legii;
d) indemnizatia lunara bruta, precum si suma din profitul net, cuvenite administratorilor la companii/societati nationale, societati comerciale la care statul sau o autoritate a administratiei publice locale este actionar majoritar, precum si la regiile autonome;
e) sumele primite de membrii fondatori ai societatilor comerciale constituite prin subscriptie publica;
f) sumele primite de reprezentantii in adunarea generala a actionarilor, in consiliul de administratie, in comitetul de directie si in comisia de cenzori;
g) sumele primite de reprezentantii in organisme tripartite, potrivit legii;
h) indemnizatia lunara a asociatului unic, la nivelul valorii inscrise in declaratia de asigurari sociale;
i) sumele acordate de organizatii nonprofit si de alte entitati neplatitoare de impozit pe profit, peste limita de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatia primita pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, pentru salariatii din institutiile publice;
j) indemnizatia administratorilor, precum si suma din profitul net cuvenite administratorilor societatilor comerciale potrivit actului constitutiv sau stabilite de adunarea generala a actionarilor;
k) orice alte sume sau avantaje de natura salariala ori asimilate salariilor.
In legatura cu veniturile de la lit. k) alin. (3) si (4) al art. 55 din Codul fiscal da anumite explicatii detaliate.

Potrivit art. 46 din Codul fiscal, veniturile din activitati independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.
Sunt considerate venituri comerciale veniturile din fapte de comert ale contribuabililor, din prestari de servicii, altele decat cele obtinute din exercitarea profesiilor libere, precum si din practicarea unei meserii. Constituie venituri din profesii libere veniturile obtinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament in valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfasurate in mod independent, in conditiile legii.
Veniturile din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala provin din brevete de inventie, desene si modele, mostre, marci de fabrica si de comert, procedee tehnice, know-how, din drepturi de autor si drepturi conexe dreptului de autor si altele asemenea.
Potrivit art. 41 lit. f) coroborat cu art. 71 din Codul fiscal, veniturile din activitatile agricole supuse impozitului pe venit sunt veniturile din urmatoarele activitati:
a) cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor, in sere si solarii special destinate acestor scopuri si/sau in sistem irigat;
b) cultivarea si valorificarea arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor;
c) exploatarea pepinierelor viticole si pomicole si altele asemenea;
d) valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala, de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate in arenda, catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati, pentru utilizare ca atare, incepand cu data de 1 ianuarie 2008.



???? ce sa inteleg din tot testul asta?
davideg a scris:

adeverinta o obtineti de la administratia financiara, si logic, daca s-a retinut impozit pe venit 16%, este supus venitul respectiv impozitarii pe venituri?!Ghici ciuperca ce e?


Complicata mai e si legea asta ! toata lumea o interpreteaza cum vrea, si eu cand am citit prima data legea am spus "am venituri impozabile deci beneficiez" dar pe urma aflu de la unu- altu ca ba trebuie sa ai carte de munca cel putin o luna, sau sau sa fii PFA sau sa depui nu stiu ce declaratie!

1) legea spune ca doar impozitele pe venituri din salarii, activitatii independente , si activitati agricole sa iau in calculul indemnizatiei. Eu acum m-as incadra la activitatii independente pentru ca am contract de conventie civila de prestari servicii . CORECT?

2) daca as fii PFA legea ma obliga sa imi platesc si celelalte datorii catre stat , si ma gandesc ca asta ar fi chestia cu PFA ca trebuie sa ai platite toate darile catre stat, desi in legea pentru acordarea indemnizatiei spune doar sa ai venituri supuse impozitului pe venit nu sa ai toate contributiile la stat platite! CORECT?

3) in codul fiscal la veniturii din activitatii independente sunt mai multe tipuri prin care cel cu retinere la sursa de 10% si completarea unei declaratii catre mine la administratia financiara(daca am retinut bine) pentru plata diferentei de 6% . Acum mie firma imi plateste toti cei 16%, mai are rost sa fac si acea declaratie? Mi s-ar parea absurd odata ce statul isi ia toti banii (cei 16%) declaratia sa fie problema!

Cred ca cel mai bine apelez la un jurist din judet pentru a avea un raspuns sigur!

davideg a scris:

Este venitul obtinut supus impozitarii cnform Codului Fiscal?Daca da, beneficiati de indemnizatie.Problema este ca nu v-ati platit contributia la sanatate desi este obligatoriu.


vreau si eu daca se poate UN RASPUNS SIGUR in legatura cu situatia mea , o mai repet am un contract de conventie civila cu o firma (din cate am inteles se incadreaza la prestari servicii) care imi plateste lunar impozitul pe venit de 16% , contabila a spus ca adeverinta de venituri pe ultimele 12 luni inainte de nastere o pot lua de la firma deoarece frima plateste impozitul si ea a depus declaratia! INTREBAREA ESTE : veniturile pe care le realizez se incadreaza la venituri profesionale supuse impozitului pe venit?
buna seara!

Revin cu situatia mea deoarece doamna contabila de la firma cu care am contractul de colaborare mi-a spus ca trebuie sa fie persoana fizica autorizata pentru a beneficia de indemnizatie (eu avand doar contract de colaborare " in perioada 10.2006-10.2007 am fost angajata cu carte de munca si din perioada 06.2007-si in prezent (nu am nici o luna intrerupere )am contract de colaborare cu o firma care imi plateste doar impozitul pe venit(16%) fara alte cotizatii la stat(sanatate, pensie,somaj"). O alta sursa mi-a spus ca trebuie sa am cel putin o luna carte de munca .
Imi puteti da un raspuns sigur daca beneficiez sau nu de indemnizatie in situatia mea sau unde as putea sa obtin un raspuns sigur!

multumesc!
2007_rozi a scris:

catalina_i a scris:

Buna ziua! Vreau sa stiu daca am dreptul la indemnizatie pentru cresterea copilului avand in vedere ca situatia mea este urmatoarea: in perioada 10.2006-10.2007 am fost angajata cu carte de munca si din perioada 06.2007-si in prezent am contract de colaborare cu o firma care imi plateste doar impozitul pe venit(16%) fara alte cotizatii la stat(sanatate, pensie,somaj).

Va multumesc anticipat!


Veti beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului deoarece veniturile din contracte de colaborare se considera venituri profesionale supuse impozitului pe venit.


Multumesc pentru ajutor!
elis a scris:

Beneficiati de indemnizatia pentru cresterea si ingrijirea copilului numai daca in ultimul an anterior datei nasterii copilului, timp de 12 luni, ati realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit.
La stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile realizate de persoana indreptatita.
Veniturile realizate in baza unor contrcate de colaborare (prestari servicii) se iua in considerare la stabilirea bazei de calcul pentru indemnizatia CIC.


sa inteleg ca nu beneficiez?
Buna ziua! Vreau sa stiu daca am dreptul la indemnizatie pentru cresterea copilului avand in vedere ca situatia mea este urmatoarea: in perioada 10.2006-10.2007 am fost angajata cu carte de munca si din perioada 06.2007-si in prezent am contract de colaborare cu o firma care imi plateste doar impozitul pe venit(16%) fara alte cotizatii la stat(sanatate, pensie,somaj).

Va multumesc anticipat!