Da, problema e complicata.
Ar trebui sa uzati de un proces pe dreptul comun.Un proces de durata.
Daca insa viata minorului este periclitata, etc, puteti formula cererea pe cale de ordonanta presedintiala ( in sensul de a castiga procesul).
avocat Claudiu Lascoschi
Probabil va referiti la ordonanta presedintiala:
Codul de procedurta civila:
Ordonanta presedintiala
Art. 581
Instanta va putea sa ordone masuri vremelnice in cazuri grabnice, pentru pastrarea unui drept care s-ar pagubi prin intarziere, pentru prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara, precum si pentru inlaturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari.
Cererea de ordonanta presedintiala se va introduce la instanta competenta sa se pronunte asupra fondului dreptului.
Ordonanta va putea fi data si fara citarea partilor si chiar atunci cand exista judecata asupra fondului. Judecata se face de urgenta si cu precadere. Pronuntarea se poate amana cu cel mult 24 de ore, iar motivarea ordonantei se face in cel mult 48 de ore de la pronuntare.
Ordonanta este vremelnica si executorie. Instanta va putea hotari ca executarea sa se faca fara somatie sau fara trecerea unui termen.
Art. 582
Ordonanta este supusa recursului in termen de 5 zile de la pronuntare, daca s-a dat cu citarea partilor, si de la comunicare, daca s-a dat fara citarea lor.
Instanta de recurs poate suspenda executarea pana la judecarea recursului, dar numai cu plata unei cautiuni al carei cuantum se va stabili de catre aceasta.
Recursul se judeca de urgenta si cu precadere, cu citarea partilor. Dispozitiile Art. 581 alin. 3 referitoare la amanarea pronuntarii si redactarea ordonantei sunt aplicabile.
Impotriva executarii ordonantei presedintiale se poate face contestatie.
Da, poate... conditia e sa-l instiinteze pe tata ca si-a schimbat domiciliu si sa-i comunioce si unde... atat.
Mama are dreptul sa stabileasca domiciliul copilului oricunde in lume in baza dreptului la libera circulatie...