buna seara.Am o intrebare; daca mamei i sa incredintat minorul ,iar tatal are un prrogram de vizitare ,,mama are dreptul sa paraseasca tara DEFINITIV impreuna cu minorul???Mentionez ca a deschis proces ptr.micsorarea programului de vizita .
mama NU are voie sa-l impiedice pe tata, sa-si vada copilul, prin plecarea definitivaa minorului din tara.
daca v-a fost incredintat, puteti iesi cu el dar nu definitiv...deoarece daca tatal nu este de acord, atunci veti fi cautata cu politia oriunde in lume.
dar am auzit ca daca mama are hotararea de incredintare se poate stabili cu minorul unde vrea ea fara acordul tatalui chiar si in strainatate.este adevarat???Tata are o hot.jud. investire cu formula executorie fara cale de atac,iar mama sta in Spania cu minorul de 9 ani.Tot ea a deschis proces ptr. micsorarea programului ptr.ca nu poate aduce copilul atat de des in Romania.tata nu poate sa l vada pe copil ptr .ca mama a plecat definitiv din tara. Este posibil sa se dea alt program mai mic ? Iar ea sa tina copilul acolo in Spania fara acordul tatalui??? Va ros sa mi spune ti ce ar trebui sa fac ca , ccopilul sa stea in tara ca tata sal poata vedea des cum scrie hotararea .Mai am o ultima intrebare daca mama sa mutat definitiv in Spania cu minorul poate prin procese sa schimbe aceea hot .jud. de vizitare minor?adica ea sa stea in Spania si tatal sa si ia copilul numai in vacante in Romania ?Sau copilul tre sa stea in tara in care sa nascut ? multumesc frumos
Da, poate... conditia e sa-l instiinteze pe tata ca si-a schimbat domiciliu si sa-i comunioce si unde... atat.
Mama are dreptul sa stabileasca domiciliul copilului oricunde in lume in baza dreptului la libera circulatie...
iar tatal trebuie sa mearga in Spania ca sa si aduca copilul in Romania??? Ce fel de hotarare trebuie sa aiba tatal ptr. a lua copilul din Spania in Romania?
O hotarare judecatoreasca irevocabila prin care i se reincredinteaza minorul.
Convenţia de la Haga din 25.10.1980 asupra aspectelor civile ale răpirii internaţionale de copii (la care România a aderat prin Legea nr. 100/1992, publicată în M.Of. nr. 243/30.09.1992) are ca obiect:
- de a asigura înapoierea imediată a copiilor deplasaţi sau reţinuţi ilicit în orice stat contractant;
- de a face să se respecte efectiv în celelalte state contractante drepturile privind încredinţarea şi vizitarea, care există într-un stat contractant.
În baza art. 6 alin.1 din Convenţie, Ministerul Justiţiei a fost desemnat ca autoritate centrală competentă pentru aducerea la îndeplinire a obligaţiilor stabilite prin convenţie.
In calitatea de autoritate centrală română, Ministerul Justiţiei cooperează cu autorităţile centrale ale celorlalte state părţi la Convenţie şi colaborează cu instituţiile şi autorităţile române cu atribuţii în domeniul de aplicare a Convenţiei.
În calitatea sa de Autoritate Centrală, Ministerul Justiţiei din România are ca principale atribuţii:
- primirea de la reclamant a cererii de înapoiere a unui copil ce a fost deplasat ori reţinut ilicit într-un alt stat contractant sau, după caz, a cererii privind organizarea sau exercitarea dreptului de vizită ;
- înaintarea cererii Autorităţii Centrale străine pe al cărei teritoriu se crede că s-ar putea afla minorul;
- asigurarea colaborării între cele două autorităţi şi reclamant până la soluţionarea cererii.
Toate astea sunt valabile numai daca are o hotarare judecatoreasca irevocabila prin care i se incredinteaza minorul.