Angajatorul meu curent m-a angajat pe o perioada determinata, dupa care a prelungit de doua ori aceasta perioada in mai putin de doi ani.
Pentru ca legea il forteaza ca a treia prelungire sa fie de fapt contract de munca pe perioada nedeterminata, angajatorul se foloseste de o chichita legala ca sa se eschiveze: ma angajeaza pe o firma fantoma cu aceiasi patroni timp de o luna, cu acelasi salariu, drepturi si indatoriri, iar dupa ce aceasta luna se termina ma reangajeaza pe vechea firma, unde intregul balci cu prelungirea din 6 in 6 luni o ia de la capat.
Pot sa fac ceva astfel incat sa-l fortez sa-mi incheie contract pe perioada nedeterminata? Daca orice angajator isi poate bate joc de angajati legal, in felul acesta, inseamna ca legea nu ma apara cu nimic ca angajat. Oare rezolv ceva cu un telefon anonim la inspectoratul teritorial al muncii? Nu sunt doar eu in situatia asta, suntem vreo doua sute de angajati.
Un politist de la sectia de politie de care apartin mi-a inmanat personal o citatie cu data de azi.
Citatia arata cam asa (unde e text intre paranteze inseamna ca e scris ceva, unde sunt trei cratime inseamna ca nu e scris nimic):
Ministerul Administratiei si Internelor
--- --- --- --- ---
--- --- --- --- ---
Dosar penal nr. ---
CITATIE
ziua 01 luna iunie anul 2010
Numele (numele meu) prenumele (prenumele meu) fiul lui --- si al --- de ani --- de profesie --- din --- strada (strada) nr. (numarul) bloc (bloc) scara --- etajul --- ap. (apartamentul) sectorul (sectorul) este chemat la acest organ de politie cu sediul in (localitatea) str. (strada) nr. (numarul) sectorul (sectorul) camera nr. --- pentru ziua de --- luna --- anul (2010) ora --- in calitate de --- in cauza privind (aici e trecut numele si prenumele unei persoane).
Citatia continua cu mentiuni privind ce risc in caz de neprezentare, dreptul la un aparator cu care sa ma prezint la termenul fixat, asistenta juridica obligatorie in situatiile prevazute de art. 171 alin. 2 si 3 din Codul de procedura penala si mentiunea ca in cazul in care nu imi aleg un aparator cu care sa ma prezint la termenul fixat mi se va desemna un aparator din oficiu.
In incheiere scrie mare:
ORGAN DE CERCETARE AL POLITIEI JUDICIARE
si e trasa o semnatura indescifrabila.
Pe citatie este trecut un numar de contact al postului de politie (localitatea).
Si asta e tot. Am cateva intrebari la care sper ca puteti sa-mi raspundeti.
E asta o citatie valida? Nu are parafe, nu include denumirea organului de urmarire penala sau instantei de judecata care a emis-o, calitatea in care sunt citat, ziua, luna si ora la care trebuie sa ma prezint in locul indicat.
Este ea emisa de o instanta, de politie, de procuratura sau de cine? Antetul tiparit e MAI, dar jos de tot scrie "Organ de cercetare al politiei judiciare".
Cum poate fi cauza citatiei numele unei persoane?
In cazul in care citatia e valida, sa ma prezint acolo cu un avocat?
Daca nu am bani sa-mi angajez un avocat, inteleg ca-mi va asigura statul unul din oficiu. Din ce localitate va fi acest aparator, localitatea mea de resedinta, sau cea in care trebuie sa ma prezint?
Cui trebuie sa ma adresez pentru un aparator din oficiu?
Inainte sa ma intrebati, sa stiti ca am sunat la numarul de contact de pe citatie, a raspuns postul de politie iar agentul de la capatul celalalt al firului mi-a spus ca nu stie nimic, insa va vorbi cu seful sau si ma va suna cand si daca va avea detalii.
V-as ramane recunoscator daca ati putea sa-mi raspundeti fie si la o parte din intrebari. Va multumesc anticipat.