Un politist de la sectia de politie de care apartin mi-a inmanat personal o citatie cu data de azi.
Citatia arata cam asa (unde e text intre paranteze inseamna ca e scris ceva, unde sunt trei cratime inseamna ca nu e scris nimic):
Ministerul Administratiei si Internelor
--- --- --- --- ---
--- --- --- --- ---
Dosar penal nr. ---
CITATIE
ziua 01 luna iunie anul 2010
Numele (numele meu) prenumele (prenumele meu) fiul lui --- si al --- de ani --- de profesie --- din --- strada (strada) nr. (numarul) bloc (bloc) scara --- etajul --- ap. (apartamentul) sectorul (sectorul) este chemat la acest organ de politie cu sediul in (localitatea) str. (strada) nr. (numarul) sectorul (sectorul) camera nr. --- pentru ziua de --- luna --- anul (2010) ora --- in calitate de --- in cauza privind (aici e trecut numele si prenumele unei persoane).
Citatia continua cu mentiuni privind ce risc in caz de neprezentare, dreptul la un aparator cu care sa ma prezint la termenul fixat, asistenta juridica obligatorie in situatiile prevazute de art. 171 alin. 2 si 3 din Codul de procedura penala si mentiunea ca in cazul in care nu imi aleg un aparator cu care sa ma prezint la termenul fixat mi se va desemna un aparator din oficiu.
In incheiere scrie mare:
ORGAN DE CERCETARE AL POLITIEI JUDICIARE
si e trasa o semnatura indescifrabila.
Pe citatie este trecut un numar de contact al postului de politie (localitatea).
Si asta e tot. Am cateva intrebari la care sper ca puteti sa-mi raspundeti.
E asta o citatie valida? Nu are parafe, nu include denumirea organului de urmarire penala sau instantei de judecata care a emis-o, calitatea in care sunt citat, ziua, luna si ora la care trebuie sa ma prezint in locul indicat.
Este ea emisa de o instanta, de politie, de procuratura sau de cine? Antetul tiparit e MAI, dar jos de tot scrie "Organ de cercetare al politiei judiciare".
Cum poate fi cauza citatiei numele unei persoane?
In cazul in care citatia e valida, sa ma prezint acolo cu un avocat?
Daca nu am bani sa-mi angajez un avocat, inteleg ca-mi va asigura statul unul din oficiu. Din ce localitate va fi acest aparator, localitatea mea de resedinta, sau cea in care trebuie sa ma prezint?
Cui trebuie sa ma adresez pentru un aparator din oficiu?
Inainte sa ma intrebati, sa stiti ca am sunat la numarul de contact de pe citatie, a raspuns postul de politie iar agentul de la capatul celalalt al firului mi-a spus ca nu stie nimic, insa va vorbi cu seful sau si ma va suna cand si daca va avea detalii.
V-as ramane recunoscator daca ati putea sa-mi raspundeti fie si la o parte din intrebari. Va multumesc anticipat.
Sfatul meu este sa va prezentati, fie si fara aparator, sa vedeti despre ce este vorba.Daca nu cunoasteti persoana, paote e o confuzie...daca vedeti ca se complica trebuie sa solicitati un termen pt anagajarea unui aparator sau sa declarati la ei cea vreti unul din oficiu( dar nu v-as sfatuiu daca problema este serioasa, din motive lesne de inteles)
Daca urmeaza sa fiti arestat va da statul avocat din oficiu.
Dar, degeaba va da...daca veti fi arestat...
Vedeti despre ce este vorba si poate va angajati avocat daca e vorba despre o infractiune grava.
Sfatul meu este sa va angajati avocat mai inainte de a fi arestat deoarece dupa aceea chiar este posibil sa nu va mai permiteti sa va angajati...
Nerezultand calitatea in care ati fost citat,nu rezulta nici necesitatea de a va angaja avocat.
Cauza priveste alta persoana al carei nume ati relatat ca este inserat pe citatie.
Ganditi-va daca cunoasteti persoana respectiva sau ati cunoscut-o anterior sau ati asistat la vreun incident,accident sau la alte fapte comise de alte persoane.
Prezentati-va la politie si vedeti care este motivul citarii dvs,dar mai ales care este calitatea dvs..