avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 909 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Procedura de citare a martorilor
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Procedura de citare a martorilor

Vreau sa aflu daca citarea martorilor se face doar de catre organul de urmarire penala (procuror), sau se poate face si de catre organul de cercetare penala (politie). Deasemenea, ma intereseaza daca citarea (prezentarea) se face la sediul Parchetului sau la sediul Politiei. Pentru ca, sotia mea a primit o "citatie" acasa, au venit doi politisti din municipiul de resedinta, au adus o hartie pe care scrie citatie si sa se prezinte la sediul unei alte structuri de politie din alta localitate. Nu au vrut sa dea detalii despre ce este vorba, doar ca are calitatea de martor, desi pe acea hartie nu scrie in ce calitate, nu scrie in ce cauza (e lasat loc gol). Nu are nico stampila, nu scrie nr. dosarului penal. Nu cumva trebuia sa se numeasca invitatie la sediul politiei ? Va multumesc !
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Ianuarie 2012
Acornyon, utilizator
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 23:50, 21 Ianuarie 2012
Trebuia sa cereti sa fie stampilata de catre organul de cercetare. Ambele organe pot trimite citatii, ori imana personal.
In temeiul art 88 cod procedura civila,citatia va cuprinde
1- numarul si data emiterii,nr dosar
2- aratarea anului,lunii,zilei si orei de infatisare
3- aratarea instantei si seful ei
4- numele,domiciliul si calitatea celui citat
5- numele si domiciliul partii potrivnice si felul pricinii
6- parafa sefului instantei si semnatura grefierului
Aratarile de la punctele 2,3,4 si 6 sunt prevazute sub sanctiunea nulitatii
Aici vorbim de modalitatea de citare si continutul citatiei in procedura penala si nu civila.
Aveti aici dispozitiile legale :
Art. 175 c.proc.pen.
Modul de citare
Chemarea unei persoane în faţa organului de urmărire penală sau a instanţei de judecată se face prin citaţie scrisă. Citarea se poate face şi prin notă telefonică sau telegrafică.
Citaţiile se înmânează de agenţi anume însărcinaţi cu îndeplinirea acestei atribuţii sau prin mijlocirea serviciului poştal.

Art. 176 c.proc.pen.
Conţinutul citaţiei
Citaţia este individuală şi trebuie să cuprindă următoarele menţiuni:
a) denumirea organului de urmărire penală sau a instanţei de judecată care emite citaţia, sediul său, data emiterii şi numărul dosarului;
b) numele, prenumele celui citat, calitatea în care este citat şi indicarea obiectului cauzei;
c) adresa celui citat, care trebuie să cuprindă în oraşe şi municipii: localitatea, judeţul, strada, numărul şi apartamentul unde locuieşte, iar în comune: judeţul, comuna şi satul.

În citaţie se menţionează, când este cazul, orice alte date necesare pentru stabilirea adresei celui citat;
d) ora, ziua, luna şi anul, locul de înfăţişare, precum şi invitarea celui citat să se prezinte la data şi locul indicate, cu arătarea consecinţelor legale în caz de neprezentare.
e) că partea citată are dreptul la un apărător cu care să se prezinte la termenul fixat;
f) că potrivit art. 171 alin. 2 şi 3 apărarea este obligatorie, iar în cazul în care partea nu îşi alege un apărător, cu care să se prezinte la termenul fixat, i se va desemna un apărător din oficiu;
g) că partea citată poate, în vederea exercitării dreptului la apărare, să consulte dosarul aflat la arhiva instanţei.
Citaţia se semnează de cel care o emite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Citare nelegala sample sample Art. 176: Continutul citatiei (1) Citatia este individuala si trebuie sa cuprinda urmatoarele mentiuni: a) denumirea organului de urmarire penala sau a ... (vezi toată discuția)
Instiintare pentru prezentare la politie- lipsa cnp /serie si nr. ci Stefan8998 Stefan8998 Am primit in data de 20.01.2017 o instiintare de prezentare de la postul de politie din comuna Grivita jud: Ialomita intr.un dosar penal 874/p/ 2016, insa in ... (vezi toată discuția)
Citatie, interpretare marinica71 marinica71 am primit o citatie de la politie in care scrie:\\"sesizare casa de pensii -art.244c.p\\"in calitate de martor.ce inseamna asta?multumesc! (vezi toată discuția)