Ce se înțelege prin calitatea agentului constatator? Este vorba de gradul lui, de instituția din care face parte sau de ambele?
Realist vorbind, rampa de acces poate facilita întrucâtva accesul cu autoturismele, dar cu autoutilitara nu se mai poate. Recomandarea lor a fost să-mi modific eu bolta, dar nu mi se pare normal. Tatăl meu a făcut bolta în 1977 la nivelul de atunci al asfaltului și ținând cont de niște reguli viticole.
În localitatea natală se fac asfaltări, lucru admirabil, nimic de zic. Problema cu care mă confunt este aceea că stratul actual de asfalt este înălțat cu aproximativ 20 cm, că urmează stratul final care mai adaugă încă vreo 4-5 cm și acest total de 25 cm mă împiedică să mai intru cu autoutilitara în curte. Sunt în zonă viticolă, peste două săptămâni începe culesul strugurilor, iar eu voi fi în imposibilitatea de a intra cu autoutilitara în curte din motivele menționate mai sus. Ce soluții (realiste, vorbind) îmi sugerați?
Avem următorul caz. Într-o carte scrisă în 1947 de un autor care a murit în 1953 este reprodusă o fotografie despre care autorul cărții nu spune de unde o are. Deci, nu putem ști dacă a fost făcută de el sau a fost preluată de la cineva.
Art. 7 lit. c) din Decretul 321/1956 face referire la fotografii ARTISTICE SEPARATE. Bun, separată e, dar artistică nu este pentru că arată o stare de lucruri pe un drum.
Pe de altă parte, Legea 8/1996 vorbește de o protecție de 70 ani după moartea autorului la operele artistice, literare sau științifice.
În condițiile în care acea fotografie este reprodusă într-o carte, acea fotografie preia durata de protecție a lucrării sau este limitată la cei 5 ani (dacă sunt și ăia) prevăzuți de acel decret? Deci, acum mai este sub protecția drepturilor de autor?
Colaborez cu un asigurator, nu un broker, dar asta e mai puțin important. Am spus anterior că sunt înregistrat ca PFA. Țin evidența în partidă simplă așa cum ați spus și dvs. Totuși, n-am văzut niciun răspuns la întrebările mele. Care din cele 3 situații trebuie să o aleg ca să evidențiez încasările în registrul aferent?
În fluturașul pe care-l primesc de la asiguratorul cu care colaborez ca PFA sunt defalcate toate sumele de bani care concură la obținerea sumei nete care-mi intră în cont (CAS, CASS șamd). Este o diferență între ce scrie în adeverința de venit pe anul x și ce primesc eu în cont conform acelui fluturaș. Această diferență este dată de reținerile asiguratorului: garanție - constituire, respectiv clawback - constituire.
Astfel, apare întrebarea: care este suma pe care o trec eu în registrul-jurnal de încasări și plăți:
a) suma brută?
b) suma netă care mi-a intrat în contul bancar (adică, din care au fost reținute aceste două componente)?
c) suma netă plus cele două componente reținute de asigurator (și care corespunde cu ceea ce este menționat pe adeverința de venit)?