Urmeaza sa deschid un magazin online ce comercializeaza piese auto. Este necesara casa de marcat in cazul distribuitei prin curier? Dar in cazul distrubutiei proprii? Momentan nu exista magazin de desfacere, doar sediu social cu acitvitate.
Pun aceasta intrebarea pentru ca nu am gasit un raspuns clar care sa lamureasca aceasta problema.
In momentul de fata nu se mai pune problema drepturilor de autor, pentru ca nu am semnat contractul. Reactia a fost cea asteptata: ni s-a certut demisia celor care nu am semnat. Am refuzat sa imi dau demisia si mi s-a spus ca voi fi dat afara din cauza ca nu am respectat prevederile din fisa postului.
Nu am semnat de la angajare fisa postului si mi se va da sa semnez o fisa in care sunt specificati niste indicatori de performata(articolele scrise de mine sa aiba un anumit numar de afisari pe zi - ceea ce nu depinde neaparat de calitatea muncii mele, ci mai mult de optimizare si promovarea site-ului) pe care nu ii voi putea realiza.
Intrebarea este daca sunt obligat sa semnez acceasta fisa a postului si daca nu, ce motive pot sa invoc (evident, acei indici de performanta sunt de nerealizat)?
Lucrez ca editor la o firma care detine diverse site-uri - site-uri ce sunt monetizate prin continutul care atrage trafic destul de mare(in categoria lor sunt unele dintre cele mai vizitate site-uri din romania) .
In ultima vreme se zvonea ca se vor face restructurari pentru a aduce angajati noi pe salarii mai mici. Astazi ni s-a prezentat un contract de cedare a drepturilor de autor pe care ni s-a cerut sa-l semnam, altfel "vom inceta colaborarea". In acest contract, printre altele, sunt mentionate si aberatii in genul: "nici o ruda de gradul I nu poate avea un site timp de doi ani de la plecarea din firma", iar pentru incalcarea acestuia exista o clauza de 20,000 de euro.
Pe langa faptul ca la inceputul anului am primit un mail prin care se spune ca pe 2009 nu vor fi majorari salariale din cauza situatiei financiare grele datorata crizei(deloc adevarat, dar au profitat cum au putut), acum vin cu aceasta palma peste fata. Nici nu se pune problema sa semnez accest contract pentru ca probabil ne vor desface ei contractul de munca printr-o restructurare. Si in plus, nici nu se stie cum ajung sa fiu actionat in instanta pentru sume de zeci de mii de euro pentru ceea ce este, la urma urmei, munca mea.
As vrea sa stiu ce optiuni am? In cazul in care demisionez fara sa semnez acest act de cedare a drepturilor de autor, voi avea vreun drept asupra editorialelor publicate pe site-ul lor? Ce specifica legea in aceasta privinta? Am citit articolele de lege legate de dreptul de autor, insa as vrea sa stiu, efectiv, ce implica acest lucru? Pot sa ii oblig macar sa scoata de pe site articolele mele?
Iar daca nu accept sa semnez, la ce repercursiuni legale pe termen scurt ma pot astepta (concedierea pe motiv de indisciplina nu cred)? Din cate stiu, concedierea se face cu preaviz scris de 30 de zile. Majoritatea colegilor au semnat acest contract, asadar nu cred ca vor initia o masura colectiva in acest moment.