nici o ruda de gradul I nu poate avea un site timp de doi ani de la plecarea din firma
Clauza, inclusiv sancţiunea nerespectării ei, este ridicolă. Asta arată cam cât de mult drept au învăţat cei care au redactat contractul: (1) rude de gradul I sunt numai copiii şi părinţii (ex. părinţii dvs., respectiv, copii dvs.); (2) contractele între părţi nu pot obliga un terţ (care nu succede în drepturi vreuna dintre părţi).
Ca răspuns la primele întrebări, nu-i puteţi obliga să retragă articolele de pe net, fără să plătiţi o compensaţie (v. articolele 10 e) şi 44 din Legea 8/1996). Tot articolul 44 prevede că aveţi dreptul exclusiv de utilizare a operei, ca parte din ansamblul creaţiei dvs.
Fişa postului... nu este un document reglementat de vreun act normativ (sunt câteva trimiteri, dar nu există o descriere legală a conţinutului sau o prevedere privind obligaţia de întocmire a acesteia); în practică se foloseşte pentru a clarifica sarcinile şi responsabilităţile pe care le are un salariat. Esenţial în raportul de muncă este
contractul individual de muncă. Dacă acesta nu prevede nimic în legătură cu vreo fişă de post sau dacă fişa nu a fost convenită de la bun început, salariatul nu poate fi obligat să semneze fişa de post. Nu e un act unilateral al angajatorului, doar adus la cunoştinţa salariatului, ci un act prin care ambele părţi
convin asupra sarcinilor salariatului.
Dacă am accepta ideea că un salariat e obligat să semneze fişa postului, în sensul de manifestare a acordului, am ajunge la abuzuri: ex. sunt salariat ca editor, dar prin fişa postului primesc şi sarcina de a duce acte la fisc, de a primi clienţii, de a trimite faxuri etc. O asemenea fişă a postului ar permite angajatorului (1) extinderea arbitrară a atribuţiilor de serviciu şi (2) modificarea arbitrar de frecventă a acestor atribuţii. Ar fi ca o schimbare a regulilor în timpul jocului, exclusiv prin voinţa unilaterală a unei părţi.
Refuzaţi politicos să semnaţi acte care vă obligă şi cu care nu sunteţi de acord. Dacă veţi fi concediat, cel mai probabil, abuziv, răsplătiţi-le amabilitatea cu un proces de contestare a concedierii. După eventuala reintegrare în muncă demisionaţi. Oricum, e limpede că această relaţie de muncă nu poate continua. Vă vor şicana prin toate mijloacele meschine/birocratice pe care le au la îndemână şi de care sunt capabili pentru a vă determina să renunţaţi. E doar un război al nervilor.