avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 904 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drepturile de autor sau concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drepturile de autor sau concediere

Lucrez ca editor la o firma care detine diverse site-uri - site-uri ce sunt monetizate prin continutul care atrage trafic destul de mare(in categoria lor sunt unele dintre cele mai vizitate site-uri din romania) .

In ultima vreme se zvonea ca se vor face restructurari pentru a aduce angajati noi pe salarii mai mici. Astazi ni s-a prezentat un contract de cedare a drepturilor de autor pe care ni s-a cerut sa-l semnam, altfel "vom inceta colaborarea". In acest contract, printre altele, sunt mentionate si aberatii in genul: "nici o ruda de gradul I nu poate avea un site timp de doi ani de la plecarea din firma", iar pentru incalcarea acestuia exista o clauza de 20,000 de euro.

Pe langa faptul ca la inceputul anului am primit un mail prin care se spune ca pe 2009 nu vor fi majorari salariale din cauza situatiei financiare grele datorata crizei(deloc adevarat, dar au profitat cum au putut), acum vin cu aceasta palma peste fata. Nici nu se pune problema sa semnez accest contract pentru ca probabil ne vor desface ei contractul de munca printr-o restructurare. Si in plus, nici nu se stie cum ajung sa fiu actionat in instanta pentru sume de zeci de mii de euro pentru ceea ce este, la urma urmei, munca mea.

As vrea sa stiu ce optiuni am? In cazul in care demisionez fara sa semnez acest act de cedare a drepturilor de autor, voi avea vreun drept asupra editorialelor publicate pe site-ul lor? Ce specifica legea in aceasta privinta? Am citit articolele de lege legate de dreptul de autor, insa as vrea sa stiu, efectiv, ce implica acest lucru? Pot sa ii oblig macar sa scoata de pe site articolele mele?

Iar daca nu accept sa semnez, la ce repercursiuni legale pe termen scurt ma pot astepta (concedierea pe motiv de indisciplina nu cred)? Din cate stiu, concedierea se face cu preaviz scris de 30 de zile. Majoritatea colegilor au semnat acest contract, asadar nu cred ca vor initia o masura colectiva in acest moment.

Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 1 Aprilie 2009
Ibrahim, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ibrahim , utilizator 13:49, 2 Aprilie 2009
Nesemnarea contractului de cedare a dreptului de autor nu poate constitui un motiv de desfacerea disciplinara a contractului de munca. Insa puteti atrage atentia asuptra clauzei abuzive de care faceti vorbire, in cazul in care cedati drepturile de autor si eventual acea clauza sa nu mai figureze in contractul de cesiune.
Multumesc de raspuns!

In momentul de fata nu se mai pune problema drepturilor de autor, pentru ca nu am semnat contractul. Reactia a fost cea asteptata: ni s-a certut demisia celor care nu am semnat. Am refuzat sa imi dau demisia si mi s-a spus ca voi fi dat afara din cauza ca nu am respectat prevederile din fisa postului.

Nu am semnat de la angajare fisa postului si mi se va da sa semnez o fisa in care sunt specificati niste indicatori de performata(articolele scrise de mine sa aiba un anumit numar de afisari pe zi - ceea ce nu depinde neaparat de calitatea muncii mele, ci mai mult de optimizare si promovarea site-ului) pe care nu ii voi putea realiza.

Intrebarea este daca sunt obligat sa semnez acceasta fisa a postului si daca nu, ce motive pot sa invoc (evident, acei indici de performanta sunt de nerealizat)?

Multumesc
Nu puteti refuza semnarea fisei postului dar trebuie sa puneti data la care semnati sa nu fie considerata ca fiind semnata la angajare.
In privinta indicatorilor de performanta puteti solicita in scris criterul de stabilire al acestora, puteti chiar conditiona semnarea fisei de explicatiile respective din moment ce nu vi s-au impus de la angajare. In cazul in care pretentiile sunt exagerate se poate solicita renegocierea salariului datorita maririi volumului de munca.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Aprilie 2009
adelaida_07, utilizator
nici o ruda de gradul I nu poate avea un site timp de doi ani de la plecarea din firma

Clauza, inclusiv sancţiunea nerespectării ei, este ridicolă. Asta arată cam cât de mult drept au învăţat cei care au redactat contractul: (1) rude de gradul I sunt numai copiii şi părinţii (ex. părinţii dvs., respectiv, copii dvs.); (2) contractele între părţi nu pot obliga un terţ (care nu succede în drepturi vreuna dintre părţi).

Ca răspuns la primele întrebări, nu-i puteţi obliga să retragă articolele de pe net, fără să plătiţi o compensaţie (v. articolele 10 e) şi 44 din Legea 8/1996). Tot articolul 44 prevede că aveţi dreptul exclusiv de utilizare a operei, ca parte din ansamblul creaţiei dvs.

Fişa postului... nu este un document reglementat de vreun act normativ (sunt câteva trimiteri, dar nu există o descriere legală a conţinutului sau o prevedere privind obligaţia de întocmire a acesteia); în practică se foloseşte pentru a clarifica sarcinile şi responsabilităţile pe care le are un salariat. Esenţial în raportul de muncă este contractul individual de muncă. Dacă acesta nu prevede nimic în legătură cu vreo fişă de post sau dacă fişa nu a fost convenită de la bun început, salariatul nu poate fi obligat să semneze fişa de post. Nu e un act unilateral al angajatorului, doar adus la cunoştinţa salariatului, ci un act prin care ambele părţi convin asupra sarcinilor salariatului.

Dacă am accepta ideea că un salariat e obligat să semneze fişa postului, în sensul de manifestare a acordului, am ajunge la abuzuri: ex. sunt salariat ca editor, dar prin fişa postului primesc şi sarcina de a duce acte la fisc, de a primi clienţii, de a trimite faxuri etc. O asemenea fişă a postului ar permite angajatorului (1) extinderea arbitrară a atribuţiilor de serviciu şi (2) modificarea arbitrar de frecventă a acestor atribuţii. Ar fi ca o schimbare a regulilor în timpul jocului, exclusiv prin voinţa unilaterală a unei părţi.

Refuzaţi politicos să semnaţi acte care vă obligă şi cu care nu sunteţi de acord. Dacă veţi fi concediat, cel mai probabil, abuziv, răsplătiţi-le amabilitatea cu un proces de contestare a concedierii. După eventuala reintegrare în muncă demisionaţi. Oricum, e limpede că această relaţie de muncă nu poate continua. Vă vor şicana prin toate mijloacele meschine/birocratice pe care le au la îndemână şi de care sunt capabili pentru a vă determina să renunţaţi. E doar un război al nervilor.
Ultima modificare: Joi, 2 Aprilie 2009
klewos, utilizator
Multumesc inca o data pentru raspunsuri!

Telenovela a luat sfarsit: mi-am dat demisia. Nu poate decat sa ti se faca scarba cand vezi cum niste tentative de 'sefi' recurg la amenintari.

In fine, acum sa vad ce pot face legat de drepturile de autor. Vreau doar sa nu ramana cu munca mea si atat, sa le-o platesc si eu in vreun fel.
Ultima modificare: Joi, 2 Aprilie 2009
Ibrahim, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mi-au cerut demisia Martina09 Martina09 Buna seara! Astazi mi-a fost cerut sa-mi depun demisia pe motiv ca nu am rezultate desi evaluarea nu a fost facuta conform fisei postului si normelor interne. ... (vezi toată discuția)
Fisa postului monicaelena83 monicaelena83 Buna ziua.In 2010 la angajare am semnat fisa postului care ulterior a fost modificata in 2012 am semnat din nou.Acum 2 saptamani alta fisa care se cere semnata ... (vezi toată discuția)
Modificare fisa postului monik monik buna ziua! fisa postului poate fi modificata unilateral de catre angajator? imi puteti indica va rog si care e temeiul raspunsului dvs? multumesc mult! (vezi toată discuția)