Buna ziua.In 2010 la angajare am semnat fisa postului care ulterior a fost modificata in 2012 am semnat din nou.Acum 2 saptamani alta fisa care se cere semnata fortat si cu care nu sunt deacord.Am primit somatie acasa sa merg la sediul firmei(in alt judet) pentru a justifica de ce nu semnez fisa noua si de ce nu am semnat nici in 2012.Se pare ca ei nu gasesc fisa din 2012 si imi imputa mie acest lucru.Ce se intampla daca nu semnez fisa din 2014 avand in vedere ca nu sunt deacord cu ce scrie? multumesc
Refuzul salariatului de a semna fisa postului constituie o abatere disciplinara, dar nu una suficienta pentru a se dispune în temeiul sau masura disciplinara a desfacerii contractului de
munca.
Desfacerea contractului de munca este cea mai grava sanctiune impotriva salariatului care se dispune ca urmare a savarsirii unor abateri grave de la disciplina muncii. Criteriile de apreciere a gravitatii abaterii disciplinare sunt reglementate de art.250 lit.a-e din Codul muncii, in care nu se incadreaza si fapta a de a refuza semnarea fisei postului.
ideea e ca ei fac presiuni mari ca eu sa imi dau demisia, eu nu vreau sa plec as accepta sa imi pierd locul de munca dar sa ma dea in somaj ceea ce ei nu vor, prin urmare au trimis fisa asta noua pe care nu am cum sa o semnez.cum trebuie procedat pentru a da explicatii de ce nu vreau sa semnez? se pot negocia atributiile din fisa?
corespund pana in punctul in care am fost lasata sa imi exercit meseria, lucru care nu se mai intampla. Eu momentan sunt in concediu medical deoarece nu am mai fost lasata sa imi exercit meseria, primesc saptamanal telefoane in care se fac presiuni sa imi dau demisia. Dar nu trimit nimic scris insa nici nu sunt lasata sa muncesc pentru ca dpdv al firmei nu mai au nevoie de serviciile mele ce pot face?
1. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.
2. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.
3. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.