avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Activitate Liliana09

Activitate Liliana09

Răspuns la discuția Salar minim
Multumesc frumos. Acum m-am lamurit.
Răspuns la discuția Salar minim
Buna ziua. Mentionez ca societatea noastra a avut un singur salariat cu vechiul salariu minim de 600 lei. Ca sa trec la salariul minim de 700 lei, fiind doar un singur salariat, mai trebuie facuta decizie colectiva? Sau fac act aditional? Acestea se mai depun la ITM? Nu cred. Dar daca nu se depun, cum va sti salariatul ca are salariul acum de 700 lei? Unde se inregistreaza asta? Cum se procedeaza? Multumesc.
Răspuns la discuția Capitalul social este un venit?
Acel imprumut in bani, dat de asociat catre firma.... si care a fost inregistrat ca majorare de capital a fost folosit in diverse investitii: marfuri, terenuri, utilaje etc. nu?
Ei... majorarea de capital eu nu il consider un venit si nu se impoziteaza. Si eu am aceeasi nelamurire. Cineva spunea: de exemplu sunt 2 asociati: unul din ei ar spune.... pai daca nu este un venit... atunci ramai tu cu tot si eu ma retrag. Vand marfa... aduc venit, folosesc utilajele pt. diverse... pentru a crea un venit....etc. Si in cazul meu, asociatul este o persoana fizica nerezidenta care isi desfasoara activitatea in Romania.

Art. 65 din Codul Fiscal: Definirea veniturilor din investitii

(1)Veniturile din investitii cuprind:
a)dividende;
b)venituri impozabile din dobânzi;
c)câstiguri din transferul titlurilor de valoare;
d)venituri din operatiuni de vânzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni similare.
e)venituri din lichidare/dizolvare fara lichidare a unei persoane juridice. Reprezinta titlu de valoare orice valori mobiliare, titluri de participare la un fond deschis de investitii sau alt instrument financiar calificat astfel de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, precum si partile sociale.
(2)Veniturile impozabile din dobânzi sunt toate veniturile sub forma de dobânzi, altele decât:
a)venituri din dobânzi la depozitele la vedere si la depuneri la casele de ajutor reciproc;
b)venituri din dobânzi aferente titlurilor de stat, precum si obligatiunilor municipale, ale Agentiei Nationale pentru Locuinte si ale altor entitati emitente de obligatiuni, care vizeaza constructia de locuinte.
c)venituri sub forma dobânzilor bonificate la depozitele clientilor constituite în baza Legii nr. 541/2002 privind economisirea si creditarea în sistem colectiv pentru domeniul locativ, cu modificarile si completarile ulterioare.

In situatia in care o societate romaneasca are actionari persoane fizice si/sau juridice straine, impozitul aplicabil asupra dividendelor obtinute din Romania este reglementat de Titlurile II si V din Legea nr, 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare si de catre normele metodologice aplicabile.

Dividendul este definit in Codul Fiscal ca reprezentând o distribuire in bani sau in natura facuta de o persoana juridica catre o alta persoana juridica sau catre o persoana fizica, in urma detinerii unor titluri de participare la acea persoana juridica.

Este de mentionat ca daca persoana juridica achizitioneaza bunuri sau servicii de la actionari sau asociati la valori care depasesc pretul pietei pentru astfel de bunuri sau servicii, atunci diferenta de valoare se va recalifica/trata ca dividend. De asemenea, daca societatea plateste pentru bunurile si serviciile achizitionate pentru actionari sau asociati in scopul personal al acestora, atunci suma respectiva va fi de asemenea tratata ca dividend.

Nu reprezinta dividend o distribuire de titluri de participare suplimentare sau o distribuire in bani sau natura pentru rascumpararea titlurilor de participare care nu modifica raportul de participare al actionarilor/asociatilor, precum si o distribuire in bani sau in natura efectuata cu ocazia lichidarii sau reducerii capitalului social al unei persoane juridice.

veniturile obtinute sub forma de dividende de persoanele fizice (inclusiv sumele primite ca urmare a detinerii de titluri de participare la fondurile de investitii închise) se impoziteaza cu o cota de 16% din suma lor. Impozitul este retinut si calculat de catre persoana juridica cu ocazia platii dividendelor catre actionari sau asociati.

Actionarul sau asociatul nu are nici o obligatie de declarare a venitului din dividende, acest rol revenindu-i societatii .
Veniturile obtinute de persoanele fizice sub forma de dobânzi generate de depozitele la termen, de instrumentele de economisire si de contracte civile sunt impozitate cu o cota de 16% din valoarea acestora .