avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 893 soluții astăzi
Forum Activitate sebastianflaviu

Activitate sebastianflaviu

Chiar dacă nu aveți studii în drept, apreciez implicarea dvs.

De obicei, așa se asimilează cel mai bine informațiile: când se experimentează pe propria piele.
Ceea ce văd că experimentează și pielea mea acum [:)))].

Vă doresc mult succes și vânzare în condițiile cele mai avantajoase.

CHKa a scris:

Stimate @sebastianflaviu , eu nu am studii de drept , dar tocmai sunt implicata in vanzarea unui teren extravilan ( preturile terenurilor in zona noastra au zburat catre ceruri ) si am studiat bine de tot legislatia in vigoare , posibilitatile de trecere dintr-o mana in alta a proprietatii , cam ce contracte se pot face si ce nu , fiind direct interesata . De aceea mi-am permis sa va raspund , doar in legatura cu ceea ce am citit si ce informatii am aflat la Primaria noastra si de la un notar ruda cu noi . De la respectivul notar am aflat ( am intrebat-o anume ) intelesul acestui cuvant - “ conventie - in legatura cu un drept de proprietate obtinut . Explicatia simpla a fost ca e obtinut printr-o intelegere intre parti ( care poate fi de mai multe feluri ) si nu pe alta cale ( sentinta judecatoreasca , succesiune legala , succesiune testamentara , etc. ) . Asa as zice ca sugereaza ce-i in extrasul CF , ca respectiva conventie e contract de v-c . , dar - sincer - asta nu am intrebat . Nu cred ca notarul care a incheiat actul va poate da vreo relatie , cata vreme nu sunteti parte in contract . Nici noii proprietari nu sunt obligati sa va dea informatii despre proprietatea lor , de ce ar face asta ? ei nu aveau nici o obligatie de publicitate a achizitiei . Vanzatoarei ati putea sa-i cereti sa va arate actele , dar de silit , nu o poate sili decat instanta . Ma gandesc ca oferta de vanzare primaria e obligata sa v-o arate , e destinata publicului . Pe site-ul Primariei noastre am gasit ofertele de vanzare ale celor care doreau sa vanda , procesele verbale de incheiere a perioadei destinata preemptorilor , accepturile de oferte ale celor care voiau sa cumpere , toate scanate si aranjate pe ani ( pe ultimii 5 ani daca nu ma insel ) . Tot la primaria dvs. ati putea afla ceva informatii ( mie imi par informatii publice ) , sau in instanta , altfel nu vad cum ... Succes .

Am tot încercat să găsesc pe net ce se poate înțelege prin termenul de convenție, însă nu prea m-a luminat. Faptul că precizează _cumpărare_ este indicativul unei convenții prin contract de vânzare-cumpărare?

La primărie: este o lege anume care îmi garantează accesul la aceste informații?

La actualii proprietari: în legea exercitării dreptului preemptorilor, există ceva care să îmi garanteze accesul la tipul de convenție pe care au încheiat-o? La notari sau direct de la proprietari?

CHKa a scris:

Din pacate , cat pricep eu , nu ati obtinut prea multe informatii din extrasul CF de informare . “ dobandit prin Conventie “ poate insemna contract de v-c , donatie , contract de intretinere ... Conventie are intelesul de intelegere intre parti . Tot la primarie ati putea obtine informatii ( mai oficial , mai ... altminterea ... ) . Noii proprietari trebuie sa-si fi declarat proprietatea la impozite , la registrul agricol , pe baza actului lor de proprietate . Asta ca sa nu va avantati intr-o actiune in instanta daca nu stiti precis ca ar avea sanse ...

Bună ziua,

Vă mulțumesc mult pentru contribuție.

Din ce văd în CF:

B1 04.05.2023 cu act notarial nr. XXXX din 03.05.2023: se înființează CF XXXXXX cu nr de cadastru XXXXXX, ca urmare a alipirii următoarelor 2 imobile (nr. cad. XXXXXX/cf. XXXXXX și nr. cad. XXXXXX/cf.XXXXXX)

B12 Întăblulare drept de proprietate cumpărare înscris în seria rangului încheierii cf nr. XXXX/07.09.2022 și alipire, dobândit prin Convenție, cota actuală 2500/12100 pentru unul dintre cumpărători

B13 Întăbulare, drept de proprietate cumpărare înscris în seria rangului încheierii cf nr. XXXXX/07.09.2022 și alipire, dobândit prin Convenție, cota actuală 2500/12100 pentru celălalt cumpărător

B14 Întăblulare, drept de proprietate cumpărare înscris în seria rangului încheierii cf nr. XXXXX/27.11.2022 și alipire, dobândit prin Convenție, cota actuală 7100/12100 pentru proprietara inițială

Mai este un B15 din 30.07.2021 prin care se precizează că e sub incidența art. 3 alin (1) din Legea nr. 17/2014.

Despre noi:

* terenul este pe persoană fizică
* contract de superficie cu persoana juridică
* proprietarii terenului și a asociații în persoana juridică sunt identici
* achiziția am fi vrut să o facem pe persoană fizică

Vă mulțumesc mult!

Scenariile de acțiune ar fi, oare, următoarele?

A. înțelegere amiabilă cu actualii proprietari ca să ne vândă. Însă asta nu ne-ar expune pe noi mai departe oricărui alt preemptor care ar acuza că nu s-a respectat procedura de anunț?

B. declararea nulității contractului de vânzare-cumpărare. Caz în care cumpărătorii ar trebui să restituie banii și dna să reintre în posesia parcelei. Se poate răzgândi și să nu mai vrea să vândă? Ce o poate obliga să ne revândă nouă după declararea nulității?

SCA IONESCU & NOVAC a scris:

Da, de la primarie aflati aceste informatii sau de la OCPI daca cunoasteti numarul de carte funciara si daca terenul este inscris in cartea funciara. Daca s-a facut contract de vanzare cumparare si nu s-a respectat procedura, puteti contesta, in termen si in conditiile legii. Incepeti de la primarie sau de la OCPI si eventual luati legatura si cu un topograf si apoi avocat.

La niște domni care nu au domiciliul în sat.
Nu cred că sunt rudenii.

Vera789 a scris:

Si cui a vandut?
Vedeti aici ordinea actuala a preemptorilor: [ link extern ]

Nu știu ce act a încheiat vecina cu cumpărătorii celei de-a doua parcele din CF.
Cum aș putea afla?
Mă cam îndoiesc că l-a înstrăinat prin contract de donație, deoarece ambii par să aibă agenție imobiliară.
În lipsa unui contract de donație, nu pot decât să speculez, atunci, că au dat dovadă de oportunism cumpărând teren arabil în imediata vecinătate a unui spațiu de agrement cu scopul de a ne vinde nouă, eventual, sau altora, profitând de capitalul de imagine al spațiului de agrement?

Dacă este contract de vânzare-cumpărare, cum pot afla dacă s-a respectat procedura?
Ar trebui să solicit primăriei să-mi dea numărul de înregistrare al cererii pentru publicarea anunțului de vânzare a terenului arabil de către proprietarul inițial?

Pot face aceasta pe cont propriu? Are obligația primăria să comunice astfel de informații? Sunt considerate informații de interes public?
Sau trebuie să mă adresez prin avocat care să invoce alte constrângeri legale ca să comunice informația asta?

SCA IONESCU & NOVAC a scris:

Este valabil dreptul de preempțiune, exista procedura pentru contract de vânzare-cumpărare, pentru contract de donație nu. Ce fel de act a încheiat vecina?
Dacă apreciați ca nu s-a respectat procedura va puteți adresa instantei de judecata.

sebastianflaviu a scris:

Drept de preempțiune - teren extravilan - arabil

Bună ziua,

Aș dori să știu dacă dreptul de preempțiune se mai aplică și în 2023.
Sau mai exact și în 2022 când vecina a înstrăinat terenul unor persoane care nu mai au proprietăți extravilane în zonă.

Situația este următoarea:

Zona:
* terenuri arabile;
* în apropiere de un sat din județul Satu Mare;
* ambele terenuri, ale noastre și ale vecinei, au precizarea în CF „Imobil aflat sub incidența art. 3 alin. (1) din Legea nr. 17/2014.

Noi:
* vecini, cu teren extravilan arabil, pe care desfășurăm prin contract de superficie activități de agrement, precum și activități agricole;
* peste 5ha suprafața totală;
* o bucată este arabil intravilan.

Vecina:
* teren extravilan arabil;
* NU în dreptul rubricii „Intravilan”;
* înstrăinarea a avut loc în 27.11.2022, respectiv în 07.09.2022 (cota 2500/12100, respectiv cota 2500/12100);
* restul mi se pare că a rămas vechiului proprietar (respectiv 7100/12000), dacă bine citesc CF-ul.
* două parcele au fost comasate în 03.05.2023 pentru a rezulta CF-ul actual.

Noi am aflat cu stupoare, ulterior, prin niște cunoștințe că vecina și-a vândut terenul. Noi ne așteptam să ne anunțe pe noi prima dată, din curtoazie (fără să ne gândim la dimensiunea juridică a situației), mai ales că ne-am manifestat în numeroase rânduri, cu ani în urmă, intenția de a cumpăra.

Știam că vecinii ar avea prioritate la cumpărare, însă nu știu dacă mai este valabil acest lucru în 2022 și în 2023.

Vă mulțumesc!

La niște domni care nu au domiciliul în sat.
Nu cred că sunt rudenii.
Drept de preempțiune - teren extravilan - arabil

Bună ziua,

Aș dori să știu dacă dreptul de preempțiune se mai aplică și în 2023.
Sau mai exact și în 2022 când vecina a înstrăinat terenul unor persoane care nu mai au proprietăți extravilane în zonă.

Situația este următoarea:

Zona:
* terenuri arabile;
* în apropiere de un sat din județul Satu Mare;
* ambele terenuri, ale noastre și ale vecinei, au precizarea în CF „Imobil aflat sub incidența art. 3 alin. (1) din Legea nr. 17/2014.

Noi:
* vecini, cu teren extravilan arabil, pe care desfășurăm prin contract de superficie activități de agrement, precum și activități agricole;
* peste 5ha suprafața totală;
* o bucată este arabil intravilan.

Vecina:
* teren extravilan arabil;
* NU în dreptul rubricii „Intravilan”;
* înstrăinarea a avut loc în 27.11.2022, respectiv în 07.09.2022 (cota 2500/12100, respectiv cota 2500/12100);
* restul mi se pare că a rămas vechiului proprietar (respectiv 7100/12000), dacă bine citesc CF-ul.
* două parcele au fost comasate în 03.05.2023 pentru a rezulta CF-ul actual.

Noi am aflat cu stupoare, ulterior, prin niște cunoștințe că vecina și-a vândut terenul. Noi ne așteptam să ne anunțe pe noi prima dată, din curtoazie (fără să ne gândim la dimensiunea juridică a situației), mai ales că ne-am manifestat în numeroase rânduri, cu ani în urmă, intenția de a cumpăra.

Știam că vecinii ar avea prioritate la cumpărare, însă nu știu dacă mai este valabil acest lucru în 2022 și în 2023.

Vă mulțumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eh, acum că mă uit peste nedumerirea mea, după câțiva ani, îmi dau seama că puteam să-i cer ca totalul sumei de achitat pe lunile de vară să-l împart la lunile de activitate universitară și rezultatul să-l adaug la chiria lunară. După asta, putea să facă ce dorea el: să stea sau să plece.

Dar, vorba aia: dă-i, Doamne, românului mintea cea de pe urmă.

Vă mulțumesc foarte mult. De soluționat mi se pare că am soluționat-o plătind integral. :))
Bună ziua!

Care este diferența dintre emitere de documente și eliberare de documente?

Când se folosește „document/act emis” și când se folosește „document/act eliberat”.

Mulțumesc!