avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 345 soluții astăzi
Forum Activitate RaduTatiana

Activitate RaduTatiana

Va multumesc!. Mi-ati putea spune daca actiunea trebuie deschisa la Tribunal sau la Judecatorie? Unde am domiciliul stabil sau unde am domiciliul efectiv, cu viza de resedinta (Bucuresti)?
Asa cer ce-i de la biroul juridic. Probabil au in vedere ceea ce spune legea 272/2004 care e in contradictie cu ceea ce prevede legea 248/2005.
Buna ziua!

Trebuie sa plec in strainatate (misiune) pentru 3-4 ani si trebuie sa-mi iau cu mine si copilul, minor, 13 ani. Copilul imi este incredintat spre crestere si educare prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, in urma divortului (1998). De la servici, mi-au cerut sa aduc consimtamantul tatalui biologic ca este de acord cu plecarea copilului din tara (in vederea eliberarii pasaportului). Incercand sa-l contactez pentr a obtine acestui acord, acesta a refuzat orice cale de dialog, nu mi-a raspuns la nici un apel (scrisori, email, telefon, SMS). In aceasta situatie am apelat la serviciile Directiei de Protectie a Copilului, in vederea consilierii acestuia si obtinerii unui raspuns. In urma consilierii, am aflat ca acesta refuza sa-si de-a acordul, desi, declara ca nu a intretinut relatii personale cu copilul de la varsta de 3 luni iar in prezent (de mai bine de 5 luni) nici macar de obligatiile materiale, insignifiante fata de nevioile reale ale copilului, nu s - a achitat. In raspunsul primit de la Directia de Protectie a Copilului, acestia fac trimitere la art 18 din legea 272/2004:
(2) Deplasarea copiilor in tara si in strainatate se realizeaza cu instiintarea si cu acordul ambilor parinti; orice neintelegeri intre parinti cu privire la exprimarea acestui acord se solutioneaza de catre instanta judecatoreasca. .
In acelasi timp, În România, legislaţia aplicabilă (Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate) prevede că minorilor români li se permite ieşirea din ţară numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră. Copiii minori (sub 18 ani) posesori de paşapoarte individuale trebuie să prezinte la ieşirea din ţară, pentru a putea călători în străinătate, înscrisuri autentificate conform legii din care să rezulte acordul ambilor părinţi sau al persoanelor responsabile de creşterea, supravegherea şi îngrijirea lor. În situaţia în care copilul minor este înscris în paşaportul unuia dintre părinţi şi se deplasează în străinătate împreună cu acesta, părintele trebuie să prezinte la ieşirea din ţară acordul legalizat al celuilalt părinte, cu excepţia cazurilor în care părinţii sunt divorţaţi şi acesta din urmă are copilul încredinţat spre creştere şi educare prin hotărâre judecătorească, rămasă definitivă şi irevocabilă..
Din punctul meu de vedere, eu ma incadrez in aceasta exceptie care vine in contradictie cu art.18 al legii 272/2004.
Intrebare: Pentru a putea pleca in strainatate cu propriul meu copil, pe care-l cresc si educ de la 3 luni, si sa/mi pot realiza obiectivele profesionale, esteposibil sa fii impiedicat de un asemenea individ iresponsabil? Cum trebuie sa procedez, ce as putea face?
Va multumesc!
Buna ziua!

Pentru ca sotul meu sa/mi poata adopta copilul este necesar acordul tatalui biologic. Insa acesta refuza orice dialog cu noi. Noi suntem in Bucuresti, tatal biologic in Iasi, I/am prezentat intentia de adoptie printr-un email si l/am rugat sa/si exprime pozitia fata de aceasta problema. Dar refuza. Inchide telefonul, nu raspunde la nici un mesaj, etc. Copilul are 12 ani iar tatal biologic nu l/a mai vazut de la varsta de 2 luni, nu a tinut deloc legatura cu copilul.
Se mai poate face ceva?
Buna ziua!

Va multumesc pentru raspuns. As vrea sa va rog, sa-mi spuneti daca acordul tatalui natural trebuie sa fie dat, autentificat la notariat iar aceasta delaratie se depune la introducerea cauzei la dosars au va fi citat si isi va exprima acordul in instanta? Tatal natural nu a tinut legatura cu mine sau cu copilul si as vrea sa-l abordez a.i. sa avem succes.

Tatiana Radu
Buna ziua!
Sunt recasatorita de 4 ani, din prima casatorie am un baietel de 12 ani si actualul meu sot doreste sa-l infieze. Tatal natural i-a trimis pensia alimentara dar nu a tinutde loc legatura cu copilul (nu l-a vazut de la varsta de 2 luni cand s-a produs separarea in fapt.). Daca ma poate ajuta cineva sa-mi spuna ce pasi trebuie sa urmam si de ce documente avem nevoie.
Multumim mult!