Am o rugaminte publicati va rog aici pe forum sau la mine pe privat legea cetateniei nr.21 din 1991 cu toate modificarile actualizata la ziua de azi 15.04.2009. Cei care au acces la monitorul oficial sau alte baze juridice electronice as fi recunoscator. Doresc sa vad ce a modificat sau anulat OUG 36/2009 si Legea 171/2009 adoptate la putin timp una de alta si caci cam se bat cap in cap una cu alta. Multumesc anticipat.
La 21.04.2009 a aparut in monitorul oficial O.U.G nr.36/2009 prin care sa modificat legea cetateniei nr.21/1991. Sa modificat art.10 - astfel eliminimdu-se cerinta de a avea 4 ani de sedere in Romania pentru a depune cererea de redobandire a cetateniei romane direct la directia cetatenie. Si a mai fost introdus modificari in art.14 - ca de la momentul inregistrarii cererii comisia va adopta in maxim 5 luni avizul asupra cererii. Azi 14.05.2009 in monitorul oficial nr.321 a aparut Legea nr.171/2009 privind adoptarea O.U.G147/2008 pentru modificarea legii cetateniei nr.21/1991 prin care se specifica in art.10 ca pot depune cererea la directia cetatenie dupa implinirea a 4 ani de sedere in romania. Spunetimi va rog - care prevedere e valabila O.U.G 36/2009 sau legea nr.171/2009. Si daca mai sunt in vigoare modificarile introduse in oug 36 care nu au fost modificate in legea 171. Si daca mai este valabila O.U.G nr.36
Ma adresez tuturor juristi, avocati cu urmatoarea rugaminte. Sunt cetatean al Republicii Moldova si in toamna 2004 pe adresa Consulatului Romaniei din Chisinau am expediat o scrisoare recomandata privind programarea datei pentru depunerea cererii de redobandire a cetateniei romane. Am asteptat raspunsul privind programarea si nu lam primit. Am contactat prin telefon consulatul romaniei din chisinau si mi sa comunicat ca pot depune cererea de redobandire a cetateniei romane, daca prezint confirmarea expedierii scrisorii recomandate(atentie nau spus nimic ca ei erau obligati sama informeze prin scrisoare pentru data la care eram programat). La mine aceasta confirmare privind expedierea scrisorii de programare nu sa pastrat. Si de la consulat mi sa raspuns ca fara a prezenta confirmarea nu pot sa depun cererea. Si aceasta e dupa 5 ani de asteptare. Dar mi sa pastrat o foaie din ziar cu data de 2004 toamna(in acest ziar se publica informatii privind redobandirea, ce acte sunt necesare, textul cererii de programare), in baza careia mam condus la expedierea cererii de programare. La fel am actele de stare civila cu data intocmirii toamna 2004 leam pregatit pentru a depune dosarul, la fel sa pastrat o scrisoare e-mail cu raspuns adresata presedinte al Romaniei dl. Basescu, cu data de aprilie 2005 prin care atentionam imposibilitatea programarii la consulat pentru a depune dosarul de redobandire. SPUNETI VA ROG DACA ACESTEA(ZIARUL, ACTELE STARE CIVILA, EMAILUL) POT SERVI IN LOC DE ACEA CONFIRMARE DE EXPEDIERE A SCRISORII RECOMANDATE. Si ce lege si articol din legislatia romana se indica ca datele indirecte servesc ca proba in loc de documentul de baza. Sincer va multumesc pentru ajutorul acordat
Ma adresez tuturor juristi, avocati cu urmatoarea rugaminte. Sunt cetatean al Republicii Moldova si in toamna 2004 pe adresa Consulatului Romaniei din Chisinau am expediat o scrisoare recomandata privind programarea datei pentru depunerea cererii de redobandire a cetateniei romane. Am asteptat raspunsul privind programarea si nu lam primit. Am contactat prin telefon consulatul romaniei din chisinau si mi sa comunicat ca pot depune cererea de redobandire a cetateniei romane, daca prezint confirmarea expedierii scrisorii recomandate(atentie nau spus nimic ca ei erau obligati sama informeze prin scrisoare pentru data la care eram programat). La mine aceasta confirmare privind expedierea scrisorii de programare nu sa pastrat. Si de la consulat mi sa raspuns ca fara a prezenta confirmarea nu pot sa depun cererea. Si aceasta e dupa 5 ani de asteptare. Dar mi sa pastrat o foaie din ziar cu data de 2004 toamna(in acest ziar se publica informatii privind redobandirea, ce acte sunt necesare, textul cererii de programare), in baza careia mam condus la expedierea cererii de programare. La fel am actele de stare civila cu data intocmirii toamna 2004 leam pregatit pentru a depune dosarul, la fel sa pastrat o scrisoare e-mail cu raspuns adresata presedinte al Romaniei dl. Basescu, cu data de aprilie 2005 prin care atentionam imposibilitatea programarii la consulat pentru a depune dosarul de redobandire. SPUNETI VA ROG DACA ACESTEA(ZIARUL, ACTELE STARE CIVILA, EMAILUL) POT SERVI IN LOC DE ACEA CONFIRMARE DE EXPEDIERE A SCRISORII RECOMANDATE. Si ce lege si articol din legislatia romana se indica ca datele indirecte servesc ca proba in loc de documentul de baza. Sincer va multumesc pentru ajutorul acordat
Doresc sa clarific urmatorul lucru - in legea cetateniei romane se specifica ca cererea pentru redobandire a cetateniei se depune la locul domiciliului sau resedintei solicitantului prin consulatele Romaniei competente(cu prezentarea permisului de sedere). Spunetimi cum sa inteleg ce e domiciliu sau resedinta. Spre exemplu sunt cetatean al Republicii Moldova, dar ma gasesc in Italia ilegal. Daca o sa solicit in Italia azil politic, autoritatile dupa cum am inteles pe perioada de cel putin 3 luni iti elibereaza permis de sedere a solicitantului de azil. In asa caz pot eu depune cererea de redobandire a cetateniei romane la consulatul Romaniei la Roma.
Sunt cetatean al Republicii Moldova si doresc sa depun cererea pentru redobandirea cetateniei romane, spunetimi va rog in urma adoptarii Ordonantei de Urgente din 15 aprilie 2009 privind modificarea legii cetateniei: 1. Cand intra in vigoare O.U.G. 2. Daca e prevazut ca verificarea nu va depasi maxim 5 luni de la data depunerii cererii, aceasta ar insemna ca primesc cetatenie si in 3, 4 luni? Se va respecta acest termen, 5 luni?
Eu nu am depus inca cererea pentru redobandire, ci doar programare pentru a o depune. Daca o sa cer azil politic aici in italia astfel in timp ce se examineaza aceasta cerere(pe acest timp ma legalizez) o sa pot eu depune cererea de redobandire? Si daca solicit azil o sa fiu inchis intrun centru pentru solicitanti de azil, sau nu? Caci am inteles ca daca prezint un document de identitate nu te inchid in asa centru. Mersi anticipat
Sunt cetatean al Republicii Moldova, dar ma incadrez in criteriile de redobandire a cetateniei romane, am depus cerere de programare la Consulatul Romaniei din Chisinau in 2004 de atunci nici un raspuns. Acum sunt ilegal in Italia orasul Roma, spunetimi va rog pot eu depune cererea de redobandire aici in Italia fiind ilegal. Multumesc anticipat