Am uitat sa precizez si sa intreb totodata: in masina pe care am lovit-o, Loganul, pe langa sofer exista si un prieten de-al lui care banuiesc ca va fi citat ca martor de partea soferului.
In cel mai bun caz (daca martorul meu "isi aduce aminte" exact cum s-a petrecut accidentul) vom fi 2 contra 2.
Ce se intampla in astfel de situatii?
Va multumesc
Buna ziua,
Am nevoie rapid de un sfat referitor la urmatoarea situatie.
Conduceam pe A1, banda II, cu viteza legala. Din spate mi-a facut semnale luminoase un Logan. Am eliberat banda cand banda I a fost libera. Nervos probabil ca nu am eliberat banda II mai repede, soferul Logan a trecut in fata mea brusc , pe banda I si a franat brusc pana la oprirea masinii "ca sa imi dea o lectie". Eu bineinteles ca am intrat in cu masina mea in a lui, am avariat atat masina mea cat si pe a lui (a mea frontal, a lui in spate). Nu au fost victime sau accidentati. Cand a coborat a avut grija sa zambeasca ca un psihoat si sa imi spuna ca "asa imi trebuie".
Am chemat eu 112 si a venit Politia care a incheiat un PV din care eu sunt vinovata ca nu am pastrat distanta sufiecienta pentru a frana in siguranta.
A exstat un martor ( un domn care se afla in spatele masinii mele la mom. accidentului) si care atunci mi-a lasat un nr de tel al lui simi-a spus ca vine la Proces dc e nevoie sa spuna cum soferul de Logan a provocat de fapt accidentul.
L-am sunat recent pentru a lua mai multe date despre masina condusa de el, ca sa le pot trece in contesatia PV.
Martorul mi-a spus de aceasta data ca el va spune "exact cum a fost" , ca cel cu Loganul mergea pe banda I si eu am intrat si eu pe banda I , iar cel cu Loganul a franat brusc si eu nu am mai putut frana. E cu totul altceva fata de ce s-a petrecut. Martorul intrase pe A1 cu putin timp inainte de a se fi petrecut accidentul.
Intrebarile sunt:
1) declaratia lui actuala nu este una conforma cu ce s-a petrecut, deci nu m-a ajuta personal in nici un fel. El este citat la Proces automat daca numele lui si nr de tel sunt trecute de mine in Declaratia mea de la Politie?
2) ce sanse sunt sa obtin o anulare a unui astfel PV, atata timp cat Politia cand a ajuns a gasit 2 masini avariate, una fata una spate si m-a scos pe mine vinovata ca nu am pastrat distanta.
Eu in contestatie am mentionat ca cel care conducea Loganul a schimbat banda de mers din II in I fara semnal si fara sa se asigure si ca in plus a franat brusc, fara motiv.
Va multumesc pentru orice raspuns,
O zi buna
Va multumesc pentru raspuns. Aveti dreptate, a fost si Politia acasa si a luat declaratii. Asteptam certificatul medico-legal, rezultatul lui, cu numarul de zile de ingrijiri medicale.
O zi buna!
Buna ziua, va rog mult sa imi raspundeti cat mai urgetnt la urmatoaea intrebare:
Referitor la accidentul in care a fost implicata mama mea in 10 martie 2009, pana la aceasta data nu am facut plangere penala impotriva vinovatului. Am aflat ca e un termen de 60 zile de la data producerii accidentului pana la care se poate depune plangere. Nu am fost anuntati nimic de agentul de politie care se ocupa de acest caz, desi am insistat in repetate randuri sa ne spuna ce avem de facut ( el a afirmat ca va veni la domiciliu pentru a lua declaratii)
Intrebarea este daca se mai poate face ceva in acest caz, adica daca maiavem sdau nu un proces cu vinovatul.
Multumesc frumos.
Buna ziua,
Revin cu alte cateva intrebari referitoare la accidentul suferit de mama mea in 10 martie 2009 ( ea pieton pe trecerea de pietoni) . Situatia actuala este urmatoarea:
-a primit concediu medical de 87 zile pana acum.
-mama mea lucreaza ca educatoare din 1974 (in septembrie anul acesta se fac 35 ani vechime).
Intrebarea este cum este mai bine pentru ea : sa iasa la pensie pe caz de boala/infirmitate dupa finalizarea concediului medical, sau sa astepte inca 2 ani pana implineste 59 ani si sa iasa la pensie in regim normal?
Mai bine spus, daca esti pensionat pe caz de boala pensia este mai mare sau mai mica decat pensia de varsta( ca si procent din salariul actual)?
Imi cer scuze pentru neclaritatea termenilor folositi, dar nu am cunostinte despre acest subiect.
O alta precizare ar fi ca mama mea in momentul accidentului venea de la serviciu catre casa, pe traseul obisnuit, de aceea acest incident a fost considerat accident de munca. In prezent este platita 85 % din salariul de baza. La Inspectoratul Teritorial de Munca ni s-a spus ca dupa ce trec toate zilele de concediu medical se poate incepe recuperarea fizica intr-un centru specializat fie din localitatea de domiciliu( Braila) fie intr-un centru specializat din Bucuresti, cheltuielile urmand a nu fi suportate de noi ci de ITM.
In alta ordine de idei precizez ca saptamana viitoare vom merge la Medicina Legala pentru evaluare, dupa ce va fi facuta si o evaluare la medicul ortoped care s-a ocupat de cazul mamei mele ( adica se vor efectua radiografii din care sa reiasa evolutia starii ei de sanatate).
Ma gandesc ca tot saptamana viitoare sa reiau discutiile cu domnul avocat cu care am luat legatura la 1 sapt dupa accident. Cum poate intra domnul avocat in posesia informatiilor depre cazul mamei mele?( aici ma refer la ancheta desfasurata la Parchet care am inteles ca s-a finalizat) - le cer eu, sau dumnealui ca si reprezentant al nostru?
Va multumesc pentru orice raspuns si imi cer scuze pentru incoerenta expunerii.
O zi buna!
Va multumesc frumos pentru sfaturi imi sunt de mare ajutor si le voi lua in considerare. Am pastrat intr-adevar chitante si bonuri fiscale de la farmacii pentru ca am cheltuit foarte multi bani pe medicamente.
Sanatate multa si sotului dumneavostra !
O zi buna!
Va multumesc frumos pentru raspunsul promt si la obiect.
O zi buna!
Buna ziua,
Va rog mult sa ma ajutati cu cateva lamuriri in cazul urmator:
Mama mea a fost victima unui accident rutier, ea fiind pieton, angajata in trecerea de pietoni regulamentar in data de 10 martie 2009. Vinovatul, soferul care a accidentat-o, declara ca nu a vazut-o si in consecinta nu a franat, lovind-o in plin.
Mama mea a suferit un politraumatism- traumatism cranio-cerebral inchis, fractura col chirurgical humerul , fractura bazi si rupura de ligamente genunchi drept cu entorsa. La acestea se adauga laceratie tegument la nivelul fetei si multiple contuzii la nivelul intregului corp.
A fost spitalizata timp de 20 zile, perioada in care a suferit 2 interventii chirurgicale de amploare cu reconstructie umar drept -protezare cu placa cu surub- si reconstructie ligamente laterale genunchi drept. L aumarul drept urmeaza sa mai aiba loc o interventie de corectie peste 6 luni de zile, poate un an , in functie de evolutia starii ei de sanatate.
A primit concediu medical pentru 54 zile, urmand a se prelungi la terminarea acestei perioade.
Medicul ortoped a previzionat ca in cazul unei recuperari foarte buna, functiile motorii vor fi recuperate in proportie de 95 %, deci va exista un handicap motor/infirmitate in urma accidentului.
La lucul accidentului a venit Politia care a intocmit proces verbal de urmarire penala impotriva vinovatului, care nu a fost depistat baut la volan.
Acum 4 zile am fost anuntati ca dosarul s-a intors de la Parchet si ca urmeaza sa vina Politia la noi acasa pentru a lua declaratii, ( mentionez ca pana la aceasta data mama mea nu a dat nici o declaratie scrisa, doar in departamentul de primiri urgente, la 2 h dupa accident a fost intrebata cateva detalii legate ce s-a intamplat)
Am fost si am facut o declaratie/cerere de despagubiri si la firma asiguratoare RCA la care era asigurata masina vinovatului.
In prezent mama mea este in continuare imobilizata la pat pentru inca 10 zile dar este acasa. Eu sunt imputernicita legal sa o reprezint la procesul la care ne vom constitui parte civila.
Intrebarile sunt urmatoarele:
-Care este momentul in care ar trebui sa angajam un avocat? ( mentionez ca am avut o prima intalnire cu un domn avocat care mi-a spus doar ca luam legatura "mai incolo" cand procesul este venit la Judecatorie)
-Am inteles ca pentru anul 2009 plafonul asiguratorului RCA este de 1 milion si jumatate de euro-Cat se poate cere ca si despagubire morala si materiala pentru un asemenea caz?
-Care ar trebui sa fie pasii urmatori in desfasurarea anchetei si ce ar trebui sa mai facem noi pana la proces?
-Certificatul medico-legal se elibereaza la cererea Politiei sau la cerera noastra?( am sunat la Institutul de medicina Legal si mi s-a spus ca ar trebui sa o aduc pe mama la o examinare cd va fi deplasabila)
-cand trebuie sa ne constituim parte civila in proces, ?
-Cum se pot justifica cheltuielie din spital ( aici ma refer la cheltuielile pentru care nu am bon fiscal)?
Va multumesc frumos pentru orice informatie
Sanatate!