avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1329 soluții astăzi
Forum Activitate marianalutetia

Activitate marianalutetia

Inteleg ca statutul meu actual este de asigurat fara plata contributiei la sanantate pentru urmatoarele 3 luni si cu toate acestea, medicul meu de familie mi-a spus sa merg la ANAF si sa platesc contributia pe urmatoarele trei luni (septembrie, octombrie si noiembrie 2015) deoarece in aceasta luna am beneficiat de consultatii medicale de specialitate (ginecologie, alergologie si endocrinologie) plus analize medicale specifice si reteta medicala compensata ce urmeaza a fi eliberata.
Intrebare : trebuie sa platesc o suma la sanatate, despre ce valoare ar fi vorba si cum se actualizeaza asta in sistem pt. a nu avea probleme ulterior ?
Si o alta intrebare ar fi : pot fi coasigurat la un PFA cu impozitare la norma pe venit anual (sotul) si daca da ce pasi trebuie sa urmez ?
Multumesc anticipat pentru toate informatiile date utile si altor persoane ce va viziteaza.
Buna ziua,
sunt o fosta angajata a unei societati comerciale tip SRL reprezentata legal printr-un administrator cetatean strain (Polonia). Am avut CIM pe perioada determinata de 6 luni incepand din 24.11.2014 pana in 30.05.2015 si Act aditional de prelungire cu inca 3 luni respectiv 01.06.2015 pana la 31.08.2015 tot determinat. In data de 19.08.2015 m-am dus la lucru si am gasit un afis lipit pe poarta firmei si pe usa de acces in cladire (incuiata), afis prin care eram anuntati toti angajatii ca din acea zi si pana in 30.08.2015 sa stam acasa pentru ca firma are de rezolvat niste probleme tehnice (soft neperformant activitatii).Desigur, a fost prezent un manager de echipa care ne-a transmis si verbal ceea ce era pe afis si in plus ne-a mentionat sa mergem linistiti acasa si sa asteptam sa ni se incarce cardurile de salarii si ca o sa fim chemati inapoi la lucru pe 31.08.2015, iar pentru aceasta perioada vom fi in concediu de odihna automat sau in concediu fara plata fortat. Angajatorul nu a dat nici unui angajat un document scris, o notificare scrisa oficiala, ceva legal in baza caruia sa stam acasa, ci doar acel afis lipit pe usa si vorbe in vant. Nemultumiti de acest lucru cei mai multi colegi (peste 30 de angajati) ne-am dus la ITM Bucuresti pentru a sesiza situatia, iar altii si-au dat demisia pe loc. Eu am depus tot o sesizare la ITM (2 zile mai tarziu) in nume personal si astept raspunsul. Salariile nu au fost acordate integral nici unui angajat ci doar partial pentru luna iulie iar pentru luna august nici atat. La nivel de firma suntem mai multi in aceasta situatie, si surpriza neplacuta este ca angajatorul a golit sediul de aparatura, birouri, depozitul de marfuri si practic au disparut fizic din Romania in cateva zile si nu avem cu cine discuta din partea lor. Nu am crezut ca in Romania de azi este posibil asa ceva si cred in continuare ca exista solutii sa ne recuperam drepturile incalcate in propria noastra tara. Am inteles din alte discutii pe forum ca exista posibilitatea de a da in judecata angajatorul printr-o Actiune in instanta cf.art.268 (1c) din Codul Muncii pentru recuperarea salariilor neacordate/restante si ca acest lucru se face individual fiecare dintre noi avand alte sume. Eu mai vreau sa stiu si daca in conditiile date, CIM-ul meu terminandu-se de drept, cat timp pot beneficia de asigurarile de sanatate,daca am dreptul sa beneficiez de somaj pana imi gasesc un alt loc de munca legal, si ce alte autoritati mai putem accesa pentru a le informa ca astfel de firme sa nu mai poata activa pe piata noastra chiar sub alt nume ?
Sunt de curand angajata la o societate SRL si mi s-a cerut sa concep un ROI (exista unul total depasit de noutatile legislative, si cu masuri abuzive). Am refacut totul in concordanta cu tot ce a aparut nou in Codul muncii si cel la nivel national, chiar daca nu e total pe placul angajatorului, si am informat si angajatii in cadrul unei sedinte apecial pt.asta. Am nevoie de raspunsul si parerea dvs. privind corectitudinea si legalitatea catorva articole incluse deoarece am cativa angajati care refuza sa semneze :
1. Am specificat la obligatiile angajatilor "Să respecte în totalitate prevederile prezentului regulament şi să păstreze confidenţialitatea privind conţinutul acestuia."
2. La drepturile angajatilor la concediul de odihna am specificat ca "au dreptul, în fiecare an calendaristic, la un concediu de odihnă plătit, cu o durată minimă de 21 zile lucratoare, iar în raport cu vechimea lor în muncă, astfel:
Vechimea în muncă şi Durata concediului de odihnă
până la 5 ani 21 zile lucrătoare
între 5 si 10 ani 24 zile lucrătoare
peste 10 ani 26 zile lucrătoare
* conform art. 140 din Legea nr. 53 / 2003 - Codul muncii
Pentru tinerii în vârstă de până la 18 ani, durata concediului de odihnă este de 24 zile lucrătoare."
(cand si cum se poate aplica acest drept al angajatilor ? am numit si 2 reprezentanti ai salariatilor, nu e ok?)
3. La timpul de munca am specificat "Orele de lucru vor fi efectiv dedicate lucrului, nu altor activităţi personale. Pentru a putea respecta programul de lucru, luaţi în calcul toate pauzele dedicate cafelei şi/sau fumatului, în aşa fel încât să nu fie afectată durata timpului de muncă." (eternele obiceiuri....timpul trece, lefa merge, noi cu drag muncim!)
4. la Obligatiile angajatilor : "sa fumeze in spatii special amenjate iar in lipsa acestora este strict interzis" (se fumeaza in afara spatiului, respectiv in curtea societatii - oamenii au inteles ca le interzicem fumatul !)
5. in Dispozitiile finale "confirmarea aducerii la cunostinta sub semnatura individuala a prezentului regulament se va anexa la contractul individual/colectiv de munca". (obliga angajatorul sa dea fiecarui angajat 1 ex. ROI sa-l ia acasa ?)

multumesc anticipat !