avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1228 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neplata drepturilor salariale si dreptul la somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neplata drepturilor salariale si dreptul la somaj

Buna ziua,
sunt o fosta angajata a unei societati comerciale tip SRL reprezentata legal printr-un administrator cetatean strain (Polonia). Am avut CIM pe perioada determinata de 6 luni incepand din 24.11.2014 pana in 30.05.2015 si Act aditional de prelungire cu inca 3 luni respectiv 01.06.2015 pana la 31.08.2015 tot determinat. In data de 19.08.2015 m-am dus la lucru si am gasit un afis lipit pe poarta firmei si pe usa de acces in cladire (incuiata), afis prin care eram anuntati toti angajatii ca din acea zi si pana in 30.08.2015 sa stam acasa pentru ca firma are de rezolvat niste probleme tehnice (soft neperformant activitatii).Desigur, a fost prezent un manager de echipa care ne-a transmis si verbal ceea ce era pe afis si in plus ne-a mentionat sa mergem linistiti acasa si sa asteptam sa ni se incarce cardurile de salarii si ca o sa fim chemati inapoi la lucru pe 31.08.2015, iar pentru aceasta perioada vom fi in concediu de odihna automat sau in concediu fara plata fortat. Angajatorul nu a dat nici unui angajat un document scris, o notificare scrisa oficiala, ceva legal in baza caruia sa stam acasa, ci doar acel afis lipit pe usa si vorbe in vant. Nemultumiti de acest lucru cei mai multi colegi (peste 30 de angajati) ne-am dus la ITM Bucuresti pentru a sesiza situatia, iar altii si-au dat demisia pe loc. Eu am depus tot o sesizare la ITM (2 zile mai tarziu) in nume personal si astept raspunsul. Salariile nu au fost acordate integral nici unui angajat ci doar partial pentru luna iulie iar pentru luna august nici atat. La nivel de firma suntem mai multi in aceasta situatie, si surpriza neplacuta este ca angajatorul a golit sediul de aparatura, birouri, depozitul de marfuri si practic au disparut fizic din Romania in cateva zile si nu avem cu cine discuta din partea lor. Nu am crezut ca in Romania de azi este posibil asa ceva si cred in continuare ca exista solutii sa ne recuperam drepturile incalcate in propria noastra tara. Am inteles din alte discutii pe forum ca exista posibilitatea de a da in judecata angajatorul printr-o Actiune in instanta cf.art.268 (1c) din Codul Muncii pentru recuperarea salariilor neacordate/restante si ca acest lucru se face individual fiecare dintre noi avand alte sume. Eu mai vreau sa stiu si daca in conditiile date, CIM-ul meu terminandu-se de drept, cat timp pot beneficia de asigurarile de sanatate,daca am dreptul sa beneficiez de somaj pana imi gasesc un alt loc de munca legal, si ce alte autoritati mai putem accesa pentru a le informa ca astfel de firme sa nu mai poata activa pe piata noastra chiar sub alt nume ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:54, 16 Septembrie 2015
marianalutetia a scris:

....Eu mai vreau sa stiu si daca in conditiile date, CIM-ul meu terminandu-se de drept, cat timp pot beneficia de asigurarile de sanatate,daca am dreptul sa beneficiez de somaj pana imi gasesc un alt loc de munca legal, si ce alte autoritati mai putem accesa pentru a le informa ca astfel de firme sa nu mai poata activa pe piata noastra chiar sub alt nume ?



1. Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34

(1) Somerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:

Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa se beneficieze de somaj.

In general, se beneficiaza de somaj daca:
- c.i.m. a fost incetat din motive neimputabile salaiatului
- fostul salariat a realizat un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni anterioare datei depunerii actelor la AJOFM.

Stagiul minim de cotizare poate fi cumulat de la mai multi angajatori si nu numai de la unul singur.

Incetarea c.i.m. la expirarea duratei pentru care a fost incheiat va da posibilitatea sa beneficiati de indemnizatia de somaj, intrucat aceasta este considerata motiv neimputabil salariatului.

2. "In baza art. 266 alin. (1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele asigurate cu exceptia celor asigurate fara plata contributiei, au obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate.

Nerespectarea acestor prevederi duce la diminuarea pachetului de servicii de baza, in sensul ca, se beneficiaza de servicii medicale numai in cazul urgentelor medico-chirurgicale si al bolilor cu potential endemo-epidemic si cele prevazute in Programul national de imunizari, monitorizarea evolutiei sarcinii si a lauzei, servicii de planificare familiala in conditiile prevazute de lege, in cadrul unui pachet minimal de servicii medicale, stabilit prin contractul-cadru.

Diminuarea pachetului de servicii de baza are loc dupa 3 luni de la ultima plata a contributiei.

In acelasi sens sunt si dispozitiile art. 2 alin. (3) din Norma metodologica privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv de asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate aprobata prin Ordinul nr. 617/2007, potrivit carora: drepturile de asigurare inceteaza dupa 3 luni de la ultima plata a contributiei. "
[ link extern ]

Prin urmare, dupa expirarea celor 3 luni va trebui sa deveniti asigurat sau coasigurat in sistemul de sanatate pentru a beneficia in continuare de servicii medicale.
Inteleg ca statutul meu actual este de asigurat fara plata contributiei la sanantate pentru urmatoarele 3 luni si cu toate acestea, medicul meu de familie mi-a spus sa merg la ANAF si sa platesc contributia pe urmatoarele trei luni (septembrie, octombrie si noiembrie 2015) deoarece in aceasta luna am beneficiat de consultatii medicale de specialitate (ginecologie, alergologie si endocrinologie) plus analize medicale specifice si reteta medicala compensata ce urmeaza a fi eliberata.
Intrebare : trebuie sa platesc o suma la sanatate, despre ce valoare ar fi vorba si cum se actualizeaza asta in sistem pt. a nu avea probleme ulterior ?
Si o alta intrebare ar fi : pot fi coasigurat la un PFA cu impozitare la norma pe venit anual (sotul) si daca da ce pasi trebuie sa urmez ?
Multumesc anticipat pentru toate informatiile date utile si altor persoane ce va viziteaza.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Septembrie 2015
marianalutetia, utilizator
Puteti deveni coasigurat al sotiei , potrivit Legii 95/2006.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca fara intrerupere AdelinaAde AdelinaAde Buna ziua , Cate zile din luna ar trebui sa lucrez ca sa nu am intrerupere in contractul de munca ? La locul de munca unde activez lucrurile s-au complicat ... (vezi toată discuția)
Calitatea de asigurat dupa incetarea cim pe perioada determinata rezso rezso In timpul concediului medical mi-a incetat CIM pe perioada determinata. Am inteles ca casa plateste indemnizatia dupa incetarea CIM. Calitatea de asigurat se ... (vezi toată discuția)
Este vreo problema in acest caz? miron32 miron32 Tocmai ce am fost concediat dar apar in baza de date a Casei de Asigurari de Sanatate ca asigurat medical.Am cerut medicului de familie bilet de trimitere si ... (vezi toată discuția)