Amenzile le ia soferul, nu masina.
Mai raman amenzile de la camerele radar, dar la care vine intai acasa scrisoare sa anuntati cine a condus masina in locul x, la ora y.
Si cele de la camerele de rovinieta, dar care se anuleaza in instanta, pe baza actelor care dovedesc vanzarea.
Cu procura, fara procura, el va vinde masina mai departe. Pentru ca el este proprietar, si nu il puteti impiedica sa-si vanda proprietatea.
1. Daca citeati art.268 din Codul muncii intelegeati ce a spus colegul "top dan", avocat si stie ce zice.
2. Va redau textul un extras din art.268 din Codul muncii:
(2) Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern sau contractul colectiv de munca aplicabil, care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 267 alin. (3), nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata. (3) Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
(4) Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.
3. Asadar puteti contesta decizia (la Tribunalul din judetul unde aveti domiciliul) pentru a se constata nulitatea ei.
4. De altfel ma intreb cum au inregistrat-o cei de la ITM daca nu era intocmita conform legii? E si vina lor, nu au nici o scuza.
Art.268 din Codul muncii prevede sanctiunea nulitatii absolute pentru neindacarea instantei coimpetente de solutionare a eventualei contestatii. Art.74 din acelasi cod care prives te decizia de concediere pentru motive neimputabile salariatului se coroboreaza cu art. 268 lit. e si f., in privinta termenului de contestare si a instantei competente. Contestati decizia si aveti reale sanse