avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Activitate MeatLoaf

Activitate MeatLoaf

Cu tot respectul nu eu am intrat pe postul dumneavoastra, deci ca atare dumneavoastra ati intrat in discutie cu mine. Mai e un proverb "unde-i lege nu-i tocmeala". Solutia oferita de dumneavoastra e tocmeala dintre acoperis si suma de bani. Eu n-am zis ca n-are dreptul sa viziteze, chiar i-am zis sa o faca, cand anunta in prealabil. Cred ca e ilegal sa ma forteze sa primesc 3 pers in vizita care nu au legatura cu mine. Eu locuiesc acolo nu dansul si o fac legal cu viza de resedinta, etc etc
Faptul ca ati vorbit partinitor din punctul de vedere al propietarului si o faceti incontinuare ma face sa cred de legatura care o aveti cu asa ceva. Daca nu e asa, imi cer scuze, dar chiar si numai sintagma "ti-a dat un acoperis de-asupra capului" suna extrem de ridicol si partinitor. E un schimb comercial pe care il facem si unul pe care domnul propietar il face chiar in mod ilegal prin fapta de evaziune fiscala, dar sa lasam asta, cum ziceam astept o parere avizata.
Nu cred ca v-am jignit cu nimic, insa as fi preferat o parere mai avizata in domeniu.
In al doilea rand mi se pare normal ca pentru ceea ce ii platesc sa imi respecte drepturile, e ceva ce intradevar persoanele care au trait in comunism nu prea inteleg.
3 persoane care pasesc intr-un imobil si vad ce bunuri detin acolo poate fi considerat de mine deranjant, mai ales ca uneia a refuzat sa-i spuna numele sau pozitia. Nu ma intereseaza ce probleme ar fi avut in trecut cu alti chiriasi desi dupa spusele lui nu ar mai fi avut, ma intereseaza sa-mi respecte drepturile mele pentru care achit o suma de bani consistenta. Si da asa cum banuiesc si cum sper ca cineva avizat sa-mi confirme, trebuie sa ma anunte cine si de ce patrunde in apartamentul inchiriat si se face numai cu acordul meu si la o data stabilita de comun acord.
Pensionarul respectiv ia intradevar o pensie de invaliditate, pentru ca l-au cautat de la oficiul de pensii sa confirme ca locuieste la adresa (ce ironie!) si chiar l-am ajutat in privinta asta spunand ca da. Cu toate astea de cate ori l-am vazut ii placea sa traga ceva la masea, probabil ca medicament. Acum 1 sapt s-a prezentat la oficiul de pensii pt confirmarea aia si era in regula ba chiar m-a rugat sa-i duc citatia la adresa surorii lui, de parca eram serviciu postal. Eu stiu sa ma port cu oamenii cand sunt tratat cu respect. V-am povestit istorioara asta pentru ca se vede clar ca va place sa trageti concluzii despre oameni fara sa stiti toate datele problemei.
Dumneavoastra ca si dna Elga de altfel cu tot respectul cred ca sunteti propietari care inchiriaza sau aveti ceva legat cu asta ca vad ca vorbiti doar din punctul de vedere al propietarului.
Dumneavoastra cunoasteti ca eu platesc o suma importanta de bani acestui pensionar propietar pe acel apartament si ca in urma contractului de inchiriere am dreptul sa fiu lasat sa locuiesc in conditii optime la acea adresa?
Sau aveti impresia ca m-a adunat de pe strada si ma tine din mila si nu am nici un fel de drept?
Nu mi se pare deloc normal sa primesc in apartamentul in care locuiesc ca si chirias tot felul de persoane necunoscute cu care nu am avut nici o legatura la semnarea contractului cand mi se pare ca o persoana e de ajuns si in caz ca aia e chiar propietarul cu atat mai bine. De aceea totusi am cerut sfatul cuiva mai in masura sa-mi vorbeasca obiectiv despre aceasta problema.
Am gasit asta pe internet, deci la problema contractului am gasit raspuns :)

"Contractul de închiriere este un contract consensual, ceea ce înseamnă că el se încheie în mod valabil prin acordul de voinţă dintre proprietar şi chiriaş. Forma scrisă a contractului se cere numai pentru probă, ceea ce înseamnă că fiecare din părţi poate dovedi faţă de terţi existenţa şi cuprinsul contractului numai prin înscrisul constatator, nu prin declaraţii sau martori.

Cu alte cuvinte, nu există nicio condiţionare de înregistrarea la administraţia finanţelor publice pentru valabilitatea contractului de închiriere. El se încheie prin acordul de voinţă, încheierea unui înscris în acest sens fiind impusă de obligaţia proprietarului de a se înregistra ca plătitor de impozit pe veniturile din cedarea folosinţei bunurilor (chirii, mai simplu spus). Chiriaşul nu are nicio legătură cu obligaţia proprietarului de a se înregistra la fisc, în schimb proprietarul are obligaţia de a plăti impozit, indiferent că are contract scris sau nu. E drept, faptul că trebuie să se înregistreze ca plătitor atrage nevoia încheierii unui contract scris, dar asta nu înseamnă că, în lipsa înscrisului, contractul (cu obligaţia aferentă de a plăti impozit) nu există.

Proprietarul care nu se înregistrează ca plătitor de impozit face evaziune fiscală, un aspect foarte util de cunoscut atunci când proprietarul evazionist are diverse cerinţe din categoria „văruieşte tu / plăteşte tu / ieşi afară / chiria s-a mărit / etc”.

Mai ramane aspectul vizitelor daca ma poate lamuri cineva.
Pai nu pot obliga eu sa se duca sa inregistreze contractul la fisc. Insa vroiam sa stiu daca are ceva valoare cum sunt contractele comerciale. Daca nu l-a inregistrat e problema lui si amenda tot el o plateste in caz ca fac vreo sesizare. Clauzele din contract sunt echitabile. Asta e o clauza netrecuta in contract, nu o vad nicaieri in lege si asta am intrebat poate am omis eu ceva. Nu am nimic impotriva ca de comun acord sa stabilim anumite date de vizitare a imobilului, am ceva impotriva sa-mi trimita rudele si prietenii pe cap cand eu nu am nici o treaba cu ei. Asta intrebam daca e legal. Acum unii spun ca da altii ca nu si nu prea mai inteleg nimic.
Sunt perfect de acord, insa citez " va veni nevasta-mea cu fiul meu si inca o persoana care nu ii pot spune numele" in control. NU mi se pare deloc ca vrea bune relatii. Am insistat sa-mi spuna cine e persoana respectiva, a refuzat si i-am spus ca oricum nu voi accepta sa-mi intre persoane necunoscute in casa, care pana la urma nici nu au legatura cu ce am semnat noi.
De aceea vroiam sa stiu daca e undeva trecuta in lege obligativitatea de a accepta vizitele propietarului sau ale rudelor si prietenilor acestuia la domiciliul chiriasului.
In alta ordine de idei contractul nu e inregistrat la Fisc. Are vreo valabilitate in cazul asta?
Eu sunt chiriasul si intreb pentru ca nu am specificat in contract despre vizite, si acum m-a sunat ca-mi trimite pe cap in control pe baiatul sau si pe nevasta lui. Vroiam sa stiu daca e legal sa solicite asa ceva si daca pot sa refuz acest lucru.

Multumesc.
Daca la semnarea contractului de inchiriere nu s-a stabilit nici o vizita din partea propietarului in imobilul inchiriat, poate acesta veni in vizita sau cu atat mai mult trimite persoane in vizita in numele lui "sa controleze" starea apartamentului?
Răspuns la discuția Cresterea animalelor de casa
Asa si e, am verificat si ar exista o hotarare care spune ca trebuie obtinuta aprobarea tuturor locatarilor din bloc si semnata de administrator.
Oricum e ridicol si aberant. Ma intreb in caz ca s-ar depune o reclamatie in sensul asta daca as putea sa contest asa ceva in instanta.
Buna ziua,

M-ar interesa daca exista vreun consultant din Brasov care sa-mi spuna daca exista vreo hotarare legala care sa interzica cresterea animalelor de casa la bloc.
Am un catel si mi s-a pus in vedere ca primaria dispune ca sa am aprobare de la vecini ca sa cresc animalul. Eu n-am auzit sa existe asa ceva in Romania, dar as vrea totusi sa fiu mai sigur.

Multumesc anticipat.