Acum vreo 10-12 ani, vecinul meu si-a construit un garaj (aproape cat o casa, pentru ca este pentru 2 masini si are si subsol) exact pe linia gardului dintre proprietatile noastre. Nu are ferestre pe zidul dinspre noi. Vecinul nu ne-a cerut acordul, ci doar ne-a informat la acea vreme de intentia de a construi garajul.
In urma cu cateva zile, a inceput o noua constructie (se pare ca un mic atelier) in continuarea garajului, tot pe linia gardului. Ceea ce ne-a deranjat este ca nu ne-a cerut nici de aceasta data acceptul. Dar pentru aceasta constructie a recunoscut insa ca nu are autorizatie.
Are dreptul sa construiasca vecinul meu pe linia gardului? Inteleg ca pentru atelier beneficiez de mijloace legale de protectie, intrucat nu are autorizatie, dar se mai poate face ceva in privinta garajului? Vecinul ne-a spus ca are autorizatie pt garaj, dar poate primi autorizatie de construire chiar pe linia gardului???
Si o ultima intrebare, s-ar putea considera ca am acceptat tacit amplasamentul garajului?
Va multumesc anticipat si sper ca ma veti putea ajuta!!
Dar revin cu o alta intrebare: daca angajatorul doreste sa majoreze salariul angajatilor (fara sa existe un CCM aplicabil angajatorului in acest sens), se poate face o decizie colectiva de majorare a salariului (si nu un act aditional in parte pentru fiecare salariat, asa cum prevede Codul Muncii)? Si daca e posibil, care ar fi temeiul legal pentru aceasta?
Daca in CCM la nivel de unitate se prevede ca salariul angajatilor se majoreaza in fiecare an cu un anumit procent, ca urmare a modificarilor din Codul Muncii trebuie incheiat un act aditional pentru fiecare salariat in parte (in masura in care este vorba de o societate cu peste 4.000 de angajati)?? Nu este cumva o alta solutie (eventual o decizie colectiva privind toti angajatii)?
Va multumesc!
Art. 17 alin.4: Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.
Avand in vedere ca momentul in care un act intra in vigoare coincide cu momentul din care el produce efecte juridice, cand va intra in vigoare un act care produce efecte retroactiv (de exemplu, legea contraventionala mai favorabila)? Dar un act sub conditie suspensiva?
In cazul in care un minor de 12 ani a dobandit prin mostenire de la parintii sai decedati, printre altele, si o masina, iar tutorele sau a vandut respectiva masina pt a repara imobilul minorului cu banii primiti, este acel act anulabil pe motivul ca nu a fost ceruta incuviintarea prealabila a autoritatii tutelare? Este acesta un act administrativ sau de dispozitie?