avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intrarea in vigoare a actelor administrative
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intrarea in vigoare a actelor administrative

Avand in vedere ca momentul in care un act intra in vigoare coincide cu momentul din care el produce efecte juridice, cand va intra in vigoare un act care produce efecte retroactiv (de exemplu, legea contraventionala mai favorabila)? Dar un act sub conditie suspensiva?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:53, 22 Mai 2009
In primul rind legea ( "contraventionala" ?) nu este un act administrativ. Actele administrative cu caracter normativ sint cele care se adopta in vederea punerii in executare a unei legi si emana da la autoritati ale administratiei publice centrale sau locale. Actul administrativ cu caracter normativ intra in vigoare de la data publicarii , sau aducerii lui la cunostinta publica, si produce efecte de la aceasta data sau, in anumite cazuri de la o alta data inscrisa in cuprinsul lui.
Condiţia suspensivă este cea care, până la realizarea ei, suspendă existenţa drepturilor subiective civile şi a obligaţiilor corelative ale părţilor.
Codul civil prevede că: “Obligaţia sub condiţie suspensivă este aceea care depinde de un eveniment viitor şi necert. Obligaţia condiţională nu se perfectează decât după îndeplinirea evenimentului “.
Astfel, de exemplu, este o obligaţie condiţională (efect al unui act juridic afectat de modalitate - condiţie suspensivă) promisiunea: “îţi vând apartamentul, dacă voi fi mutat în altă localitate“.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contractul de vanzare-cumparare dreptate dreptate Stimati colegi va supun atentiei o intrebare din dr. civ. contracte speciale, in speta contractul de vanzare cumparare. Care este raspunsul corect? Daca ... (vezi toată discuția)
Exceptii in materia intrarii in vigoare a actelor administrative de autoritate atzunel atzunel care sunt : Excepţii în materia intrării în vigoare a actelor administrative de autoritate ....macar un exemplu va rog :( (vezi toată discuția)
Risc contract conditie suspensiva. law_and_order law_and_order Buna seara! In cazul in care contractul este afectat de o conditie suspensiva, pana la indeplinirea conditiei riscul contractului este in sarcina ... (vezi toată discuția)