avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 880 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... risc contract conditie suspensiva.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

risc contract conditie suspensiva.

Buna seara! In cazul in care contractul este afectat de o conditie suspensiva, pana la indeplinirea conditiei riscul contractului este in sarcina instrainatorului (debitorul obligatiei). Daca bunul piere fortuit, in Codul Civil scrie ca obligatia acestuia se stinge. Intrebarea mea este : creditorul nu va mai primi nimic? nici despagubiri? debitorul nu mai trebuie sa dea nimic? pentru ca in situatia unui act juridic pur si simplu (neafectat de modalitati) riscul este in sarcina cumparatorului si daca bunul piere fortuit cumparatorul tot trebuie sa plateasca pretul.
Cel mai recent răspuns: law_and_order , utilizator 00:46, 23 Mai 2011
In cazul in care vanzarea a fost incheiata sub condiţie suspensiva, transmiterea proprietatii lucrului individual determinat este subordonata realizarii conditiei. Daca lucrul piere in mod fortuit pendente conditione( inainte de implinirea conditiei), legea spune ca riscul il va suporta vanzatorul, acesta nemaifiind in masura sa-si execute obligaţia la implinirea conditiei., iar cumparatorul nu va fi obligat sa plateasca pretul, chiar daca se implineste conditia (art. 1018 Cod civil).
Daca pendente conditione lucrul a pierit numai in parte, cumparatorul este obligat sa-l primeasca in starea in care se gaseste, fara a putea obtine vreo reducere a pretului (art. 1018 alin. 3 Cod civil).
Ultima modificare: Vineri, 20 Mai 2011
ContSters181996, utilizator
Am inteles ca nu mai exista obligatia cumparatorului de a plati pretul chiar daca se implineste conditia.Intrebarea mea era daca vanzatorul mai datoreaza ceva cumparatorului (despagubiri) facand o comparatie cu actul juridic pur si simplu in care daca bunul piere cumparatorul tot trebuie sa plateasca pretul chiar daca vanzatorul nu mai are bunul (a pierit fortuit).
Pai nu, debitorul nu mai datoreaza nimic, de vreme ce nici cumparatorul nu mai este obligat sa plateasca pretul.Obligatia uneia din parti este cauza juridica a celeilalte.Iar obligatia conditionala se perfecteaza abia dupa indeplinirea conditiei( art. 1117).Obligatia se stinge cand obiectul obligatiei debitorului piere fara greseala sa, deci nu mai arece despagubiri sa dea , cata vreme obligatiase stinge.
va multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contractul de vanzare-cumparare dreptate dreptate Stimati colegi va supun atentiei o intrebare din dr. civ. contracte speciale, in speta contractul de vanzare cumparare. Care este raspunsul corect? Daca ... (vezi toată discuția)
Vanzare-cumparare apartament in doua transe ionelalupas ionelalupas Sunt vanzatorul unui imobil, iar cumparatorul o sa faca plata in doua transe 80% din pret la incheierea contractului de vanzare-cumparare si 20% peste 3 luni. ... (vezi toată discuția)
Actiunea in revendicare ContSters371700 ContSters371700 Ma poate ajuta cineva cu un raspuns? In cazul admiterii actiunii in revendicare, daca bunul revendicat piere fortuit, iar paratul este de rea credinta, cine ... (vezi toată discuția)