Ma poate ajuta cineva cu un raspuns? In cazul admiterii actiunii in revendicare, daca bunul revendicat piere fortuit, iar paratul este de rea credinta, cine suporta acest risc? Daca se poate cu argument de text legal.
La ce va referiti cand vorbiti de reaua credinta a paratului?De principiu, daca bunul revendicat piere din motiv de caz fortuit, debitorul obligatiei, adica paratul nu mai are a raspunde.
Citesc dintr-un curs de civil care nu face trimitere la articolele din cod și spune : " Dacă pârâtul a înstrăinat bunul, reclamantul va primit contravaloarea bunului. Dacă bunul a pierit din caz fortuit sau forta majora, iar paratul este de rea-credinta, reclamantul va primi contravaloarea bunului, iar in caz de buna-credinta, riscul este in sarcina reclamantului".
In cazul admiterii actiunii in revendicare, regula o reprezinta predarea in natura a bunului, daca este posibila, iar daca nu, paratul va trebui sa restituie contravaloarea bunului.
In caz de forta majora sau pieire fortuita, daca paratul este de buna credinta, adica nu a stiut ca bunul supus restituirii nu ii apartine, va fi liberat de aceasta obligatie, neraspunzand in vreun fel, iar riscul pieririi bunului il suporta in concret proprietarul (pentru ca bunul ar fi pierit chiar si daca ar fi ramas in posesia lui). Invers, daca paratul e de rea credinta, adica stie ca bunul nu ii apartine, este tinut sa restituie proprietarului contravaloarea bunului.
Iti recomand pentru studiu Corneliu Barsan sau Codul Civil Comentat de Fl. Baias.