Stimati colegi va supun atentiei o intrebare din dr. civ. contracte speciale, in speta contractul de vanzare cumparare. Care este raspunsul corect?
Daca transmiterea proprietatii este afectata de o conditie suspensiva, iar bunul piere fortuit inaintea realizarii conditiei, riscul contractului este suportat de:
a. proprietarul sub conditie suspensiva
b. proprietarul sub conditie rezolutorie
c. cumparatorul, in cazul in care bunul a pierit fortuit doar in parte, cu privire la starea bunului si la reducerea proportionala din pret
Eu as fi raspuns doar b.
Raspunsul c nu cred ca tine si de conditia suspensiva...care nu s-a realizat
Despre conditia suspensivã
Art. 1017. Obligatia, sub conditie suspensivã, este aceea care depinde de un eveniment viitor si necert. Obligatia conditionalã nu se perfecteazã decât dupã îndeplinirea evenimentului. (C. civ. 1004, 1012 si urm., 1022, 1115 pct. 5, 1296, 1770, 1885).
Art. 1018. Când obligatia este contractatã sub o conditie suspensivã, obiectul conventiei rãmâne în rizico-pericolul debitorului, care s-a obligat a-l da, în caz de îndeplinire a conditiei.
Dacã obiectul a pierit, în întregul sãu, fãrã greseala debitorului, obligatia este stinsã.
Dacã obiectul s-a deteriorat, fãrã greseala debitorului, creditorul este obligat a-l lua în starea în care se gãseste fãrã scãdere de pret.
Dacã obiectul s-a deteriorat, prin greseala debitorului, creditorul are dreptul sau sã cearã desfiintarea obligatiei, sau sã ia lucrul în starea în care se gãseste, cu daune-interese. (C. civ. 999, 1081 si urm., 1020, 1156).