avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Contractul de vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Contractul de vanzare-cumparare

Stimati colegi va supun atentiei o intrebare din dr. civ. contracte speciale, in speta contractul de vanzare cumparare. Care este raspunsul corect?

Daca transmiterea proprietatii este afectata de o conditie suspensiva, iar bunul piere fortuit inaintea realizarii conditiei, riscul contractului este suportat de:

a. proprietarul sub conditie suspensiva
b. proprietarul sub conditie rezolutorie
c. cumparatorul, in cazul in care bunul a pierit fortuit doar in parte, cu privire la starea bunului si la reducerea proportionala din pret

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: dreptate , utilizator 15:04, 4 Noiembrie 2010
bc
Eu as fi raspuns doar b.
Raspunsul c nu cred ca tine si de conditia suspensiva...care nu s-a realizat

Despre conditia suspensivã

Art. 1017. Obligatia, sub conditie suspensivã, este aceea care depinde de un eveniment viitor si necert. Obligatia conditionalã nu se perfecteazã decât dupã îndeplinirea evenimentului. (C. civ. 1004, 1012 si urm., 1022, 1115 pct. 5, 1296, 1770, 1885).
Art. 1018. Când obligatia este contractatã sub o conditie suspensivã, obiectul conventiei rãmâne în rizico-pericolul debitorului, care s-a obligat a-l da, în caz de îndeplinire a conditiei.
Dacã obiectul a pierit, în întregul sãu, fãrã greseala debitorului, obligatia este stinsã.
Dacã obiectul s-a deteriorat, fãrã greseala debitorului, creditorul este obligat a-l lua în starea în care se gãseste fãrã scãdere de pret.
Dacã obiectul s-a deteriorat, prin greseala debitorului, creditorul are dreptul sau sã cearã desfiintarea obligatiei, sau sã ia lucrul în starea în care se gãseste, cu daune-interese. (C. civ. 999, 1081 si urm., 1020, 1156).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Risc contract conditie suspensiva. law_and_order law_and_order Buna seara! In cazul in care contractul este afectat de o conditie suspensiva, pana la indeplinirea conditiei riscul contractului este in sarcina ... (vezi toată discuția)
Am cumparat un lantisor dar n-am platit decat avansul, ce pot pati? timp_pierdut timp_pierdut Am cumparat un lantisor de aur de la o traficanta ,am onorat o parte din plata,dar din motive independente de vointa mea( am piierdut serviciul) nu am putut ... (vezi toată discuția)
Exemple creante conditionale m_ella2005 m_ella2005 Un imobil, bun comun a 2 soti se afla in curs de executare pentru 2 datorii comune a celor 2 soti. Vine la executare si un alt creditor cu o alta datorie, de ... (vezi toată discuția)