avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 826 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am cumparat un lantisor dar n-am platit decat avansul, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am cumparat un lantisor dar n-am platit decat avansul, ce pot pati?

Am cumparat un lantisor de aur de la o traficanta ,am onorat o parte din plata,dar din motive independente de vointa mea( am piierdut serviciul) nu am putut achita restul sumei.Am incercat sa obtin o amanare,insa acest lucru nu a fost posibil,am primit acasa de la o citatie de la biroul executorului judecatoresc o somatie in care sunt instintata ca trebuie sa platesc in 5 zile sau voi fi chemata in judecata.Nu am posibilitatea sa achit suma de bani,ce mi se va intampla? Nu am semnat nici o chitanta cu doamna respectiva,nu avem nici un martor ca tranzactia sa efectuat.Ce ma fac???? Doamna nu are autorizatie de a vinde aurul,ea il cumpara de la turci si il vinde la 100 ron gr,desi pretul peti este mult mai scazut.
Va rog ajutati-ma cu un raspuns.
Cel mai recent răspuns: ContSters74561 , utilizator 14:00, 26 August 2009
In Codul civil - despre efectele obligatiilor, urmatoarele articole vi le supun atentiei:

"Art. 1073 - Creditorul are dreptul de a dobindi indeplinirea exacta a obligatiei, si in caz contrar are dreptul la dezdaunare. (C. civ. 1021, 1074 si urm., 1081 si urm., 1084).
Art. 1074 - Obligatia de a da cuprinde pe aceea de a preda lucrul si de a-l conserva pina la predare.
Lucrul este in rizico-pericolul creditorului, afara numai cind debitorul este in intirziere; in acest caz rizico-pericolul este al debitorului. (C. civ. 942, 1079 si urm., 1081 si urm., 1156, 1314 si urm., 1391, 1406, 1479 si urm.).
Art. 1075 - Orice obligatie de a face sau de a nu face se schimba in dezdaunari, in caz de neexecutare din partea debitorului. (C. civ. 1801 si urm.).
Art. 1076 - Creditorul poate cere a se distrui (distruge) ceea ce s-a facut, calcindu-se obligatia de a nu face si poate cere a fi autorizat a distrui (distruge) el insusi, cu cheltuiala debitorului, afara de dezdaunari.
Art. 1077 -Nefiind indeplinita obligatia de a face, creditorul poate asemenea sa fie autorizat a o aduce el la indeplinire, cu cheltuiala debitorului.
Art. 1078 - Daca obligatia consista in a nu face, debitorul, care a calcat-o, este dator a da despagubire pentru simplul fapt al contraventiei. (C. civ. 1079, 1081 si urm.).
Art. 1079 - Daca obligatia consista in a da sau in a face, debitorul se va pune in intirziere prin o notificare ce i se va face prin tribunalul domiciliului sau.
Debitorul este de drept in intirziere:
1.in cazurile anume determinate de lege;
2.cind s-a contractat expres ca debitorul va fi in intirziere la implinirea termenului, fara a fi necesitatea de notificare;
3.cind obligatia nu putea fi indeplinita decit in un timp determinat, ce debitorul a lasat sa treaca.
Art. 1080 - Diligenta ce trebuie sa se puna in indeplinirea unei obligatii este totdeauna aceea a unui bun proprietar.
Aceasta regula se aplica cu mai mare sau mai mica rigoare in cazurile anume determinate de aceasta lege. (C. civ. 541, 715, 989, 1018, 1429, 1479, 1540, 1564, 1566, 1633, 1691).
Art. 1081- Danunele nu sint debite decit atunci cind debitorul este in inirziere de a indeplini obligatia sa, afara numai de cazul cind lucrul ce debitorul era obligat de a da sau a face, nu putea fi dat nici facut decit intr-un timp oarecare ce a trecut. (C. civ. 1075, 1079, 1321).
Art. 1082 - Debitorul este osindit, de se cuvine, la plata de daune-interese sau pentru neexecutarea obligatiei, sau pentru intirzierea executarii, cu toate ca nu este rea-credinta din partea-i, afara numai daca nu va justifica ca neexecutarea provine din cauza straina, care nu-i poate fi imputata.
Art. 1083 - Nu poate fi loc la daune-interese cind, din o forta majora sau din un caz fortuit, debitorul a fost poprit de a da sau a face aceea la care se obligase, sau a facut aceea ce-i era poprit. (C. civ. 1082, 1156, 1435, 1475, 1624, 1625).
Art. 1084 - Daunele-interese ce sint debite creditorului cuprind in genere pierderea ce a suferit si beneficiul de care a fost lipsit, afara de exceptiile si modificarile mai jos mentionate.
Art. 1085 - Debitorul nu raspunde decit de daunele-interese care au fost prevazute sau care au putut fi prevazute la facerea contractului, cind neindeplinirea obligatiei nu provine din dolul sau. (C. civ. 960).
Art. 1086 - Chiar in cazul cind neexecutarea obligatiei rezulta din dolul debitorului, daunele-interese nu trebuie sa cuprinda decit aceea ce este o consecinta directa si necesara a neexecutarii obligatiei. (C. civ. 960, 1084).
Art. 1087 - Cind conventia cuprinde ca partea care nu va executa va plati o suma oarecare drept daune-interese, nu se poate acorda celeilalte parti o suma nici mai mare nici mai mica. (C. civ. 1066 si urm., 1093 si urm.).
Art. 1088 - La obligatiile care au de obiect o suma oarecare, daunele-interese pentru neexecutare nu pot cuprinde decit dobinda legala, afara de regulile speciale in materie de comert, de fidejusiune si societate.
Aceste daune-interese se cuvin fara ca creditorul sa fie tinut a justifica despre vreo paguba; nu sint debite decit din ziua cererii in judecata, afara de cazurile in care, dupa lege, dobinda curge de drept. (C. civ. 1081 si urm., 1589).
Art. 1089 - Dobinda pe timpul trecut poate produce dobinda, sau prin cerere in judecata sau prin conventie speciala, nuamai ca, sau in cerere sau in conventie, sa fie chestiune de dobinda debita del putin pentru un an intreg.
Clauza prin care, de mai inainte si in momentul formarii unei conventii alta decit o conventie comerciala, se va stipula dobinda la dobinzile datorite pentru un an sau pentru mai putin, ori mai mult de un an sau la alte venituri viitoare se va declara nula.
Articolul 1089 alin. 2 abrogat prin O.G. 9 din 21 ianuarie 2000
Art. 1090 - Cu toate acestea, veniturile pe timpul trecut, precum: arenzi, chirii, venituri de rendite perpetue sau pe viata produc dobinda din ziua cererii sau a conventiei.
Aceeasi regula se aplica la restitutiuni de fructe si la dobinzile platite de o a treia persoana creditorului, in contul debitorului."

Avand in vedere ca intre persoanele fizice actele de comert privind unele bunuri mobile nu necesita documente fiscale (bon, chitanta, factura etc.), contract, dar dvs recunoasteti aceasta cumparare de la persoana in cauza, aceasta nu-si poate recupera contavaloarea sau bunul (lantisor aur) decat pe caile aratate: executor judecatoresc sau proces. La executor este posibila recuperarea numai daca se recunaste de dvs. sau pe cale judecatoreasca unde se pot propune probe, martori, etc. Eu cred ca trebuie sa rezolvati problema pe cale amiabila, deoarece dvs. puteati cumpara legal un lantisor de aur de la un magazin de bijuterii sau casa de amanet.
Succes!
Ultima modificare: Miercuri, 26 August 2009
ContSters74561, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati georgetrif2004 georgetrif2004 este normal ca penalitatile la intretinere sa fie incasate inaintea debitelor ? si sa mai fii si amenintat cu darea in judecata daca nu le platesti inainte de ... (vezi toată discuția)
Contractul de vanzare-cumparare dreptate dreptate Stimati colegi va supun atentiei o intrebare din dr. civ. contracte speciale, in speta contractul de vanzare cumparare. Care este raspunsul corect? Daca ... (vezi toată discuția)
Cumul dobanda legala cu actualizarea creantei ionu roman ionu roman Este posibil intr-un litigiu civil ca dobanda legala sa fie cumulata cu actualizarea creantei, in conditiile in care ART. 1088 din CC civil ,, La obligaţiile ... (vezi toată discuția)