avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cumul dobanda legala cu actualizarea creantei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cumul dobanda legala cu actualizarea creantei

Este posibil intr-un litigiu civil ca dobanda legala sa fie cumulata cu actualizarea creantei, in conditiile in care ART. 1088 din CC civil ,, La obligaţiile care au de obiect o suma oarecare, daunele-interese pentru neexecutare nu pot cuprinde decât dobanda legalã, afarã de regulile speciale în materie de comerţ, de fidejusiune şi societate,,
Stiu ca doctrina este preponderenta in sensul posibilitatii cumularii acestora, dar poate sa ma ajute cineva cu cazuri in care instanta a respins cumulul dobanzii legale cu alte daune?
De asemenea tot in art.1088 ,,nu sunt debite decât din ziua cererii în judecata, afarã de cazurile în care, dupã lege, dobanda curge de drept. (Cod civil 1081 şi urm., 1589).
Ce reprezinta ,,cazurile incare, dupa lege, dobanda curge de drept,,? Se refera la obligatiile in care nu sunt prevazute termene sau conditii? Dk nu care este momentul in care incep sa curga aceste dobanzi?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: sxamo39_p , utilizator 10:58, 7 Februarie 2010
Sentinta arbitrala nr 145/04.04.2002 a Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei in care se statueaza ca, in principiu, dobanda legala cuprinde si rata inflatei, deci si despagubirea pentru prejudiciul cauzat prin deprecierea monedei nationale in perioada dintre data exigibilitatii creantei si data platii. Se da expresie astfel principiului repararii integrale a prejudiciului cauzat. Asa fiind, actualizarea creantei in functie de rata inflatiei, calculata la paritatea leu/euro nu poate fi cumulata cu dobanda legala atunci cand aceasta include si rata inflatiei. Altimnteri ar insemna sa se repare de doua ori acelasi prejudiciu.
In materie comerciala , potrivit art.43 C. com. debitorul unei obligatii comerciale lichide si platibile in bani este de drept in intarziere din ziua cand obligatia a devenit exigibila.
In materie civila, pentru ca intarzierea debitorului sa produca efecte juridice specifice, ea trebuie constata in formele prevazute de lege, forme prin care debitorul sa fie pus in intarziere cu privire la executarea obligatiei.( pentru a intelege mai bine poti sa citesti Teoria generala a obligatiilor - cap. executarea indirecta a obligatiilor-, Statescu, Barsan).

Sper ca te-am ajutat!
multumesc! sa inteleg ca dobanda poate curge fie de la data cand creanta a deventi exigibila, de la data la care trebuia facuta plata , in comercial sau in civil din momentul punerii in intarziere in civil
Practic o notificare poate sa reprezinte punerea in intarziere......
De ce nu vreti sa cititi Teoria generala a obligatiilor?!B-)
Punerea in intarziere in materie civila se face astfel: prin notificare prin intermediul executorului judecatoresc; prin cererea de chemare in judecata a debitorului;

Exista cazuri in care nu eset necesara indeplinirea unor formalitati de puenre in intarziere, debitorul fiind de drept in intarziere, si anume:
1. incazurile detereminate de lege( art 1079 pct 1 C civ. coroborat cu art 1370 c civ);
2. art 1079 pct 2 C civ -cand s-a contractat expres ca debitorul va fi in intarziere la implinirea termenului, fara a fi necesara notificarea;
3. art 1079 pct 3 C civ - cand obligatia nu putea fi indeplinita decat intr-un timp determinat, ce debitorul a lasat sa treaca;
4. in cazul obligatiilor continue si a o obligatiilor de a nu face( art 1078 C civ).

Referitor la necesitatea punerii in intarziere printr-o notificare prealabila adresata prin executor cf. 1079 c.civ, puteti sa imi spuneti daca aceasta este obligatorie indiferent de tipul de daune pe care creditorul il solicita, respectiv daune reparatorii (dobanda legala) si / sau daune compensatorii (actualizare cu rata inflatiei) ??? Multumesc mult.
Punerea in intarziere se face cu privire la principal si se face mereu pein executor in civil, indiferent de tipul de daune-interese, dobanzi, penalitati la care ar da nastere acest principal.

Alte discuții în legătură

Actualizare pret cu rata inflatiei sxamo39_p sxamo39_p In 2004 am executat silit un imobil al uni debitor, bunul fiind adjudecat, iar pretul distribuit. Ulterior debitorul a formulat contestatie la executare si a ... (vezi toată discuția)
Dobanda legala+rata inflatiei+somatie de plata asaveid asaveid La fundatia unde lucrez s-a emis o factura pentru un curs de formare, in anul 2007, fara a se specifica un termen de plata si fara un contract. Contravaloarea ... (vezi toată discuția)
Notificare recupere creante alex09 alex09 buna ziua am o rugaminte ma poate ajuta cineva cu un model de notificare recuperare creante?va multumesc (vezi toată discuția)