avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cumul dobanda legala cu actualizarea creantei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cumul dobanda legala cu actualizarea creantei

Este posibil intr-un litigiu civil ca dobanda legala sa fie cumulata cu actualizarea creantei, in conditiile in care ART. 1088 din CC civil ,, La obligaţiile care au de obiect o suma oarecare, daunele-interese pentru neexecutare nu pot cuprinde decât dobanda legalã, afarã de regulile speciale în materie de comerţ, de fidejusiune şi societate,,
Stiu ca doctrina este preponderenta in sensul posibilitatii cumularii acestora, dar poate sa ma ajute cineva cu cazuri in care instanta a respins cumulul dobanzii legale cu alte daune?
De asemenea tot in art.1088 ,,nu sunt debite decât din ziua cererii în judecata, afarã de cazurile în care, dupã lege, dobanda curge de drept. (Cod civil 1081 şi urm., 1589).
Ce reprezinta ,,cazurile incare, dupa lege, dobanda curge de drept,,? Se refera la obligatiile in care nu sunt prevazute termene sau conditii? Dk nu care este momentul in care incep sa curga aceste dobanzi?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: sxamo39_p , utilizator 10:58, 7 Februarie 2010
Multumesc pentru raspuns, dar as vrea un sfat legat de urmatoarea problema :
In 2004 am executat silit un imobil al uni debitor, bunul fiind adjudecat, iar pretul distribuit.
Ulterior debitorul a formulat contestatie la executare si a obtinut in recurs anularea executarii, inclusiv a actului de adjudecare.
Fostul adjudecatar a incercat in mai multe dosare sa isi pastreze proprietatea, iar in final a cerut intoarcerea executarii in contradictoriu cu mine si cu debitorul, solicitand obligarea la restituirea pretului si plata dobanzii legale.
Cererea de intoarcere a executarii a fost admisa in parte, in sensul ca am fost obligat sa restitui pretul incasat. Plata dobanzii legale a fost respinsa motivat de faptul ca adjudecatarul nu m-a pus in intarziere cu privire la plata pretului.
Am fost executat silit si am achitat pretul conform hotararii, numai ca acum adjudecatarul ma cheama in judecata si solicita actualizarea pretului in raport cu rata inflatiei pentru toata perioada.
Credeti ca as putea invoca autoritatea de lucru judecat (raportat la cererea privind dobanzile din celalalt dosar) ? Ce pot face in apararea mea ?
Multumesc mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actualizare pret cu rata inflatiei sxamo39_p sxamo39_p In 2004 am executat silit un imobil al uni debitor, bunul fiind adjudecat, iar pretul distribuit. Ulterior debitorul a formulat contestatie la executare si a ... (vezi toată discuția)
Dobanda legala+rata inflatiei+somatie de plata asaveid asaveid La fundatia unde lucrez s-a emis o factura pentru un curs de formare, in anul 2007, fara a se specifica un termen de plata si fara un contract. Contravaloarea ... (vezi toată discuția)
Notificare recupere creante alex09 alex09 buna ziua am o rugaminte ma poate ajuta cineva cu un model de notificare recuperare creante?va multumesc (vezi toată discuția)