avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dobanda legala+rata inflatiei+somatie de plata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dobanda legala+rata inflatiei+somatie de plata

La fundatia unde lucrez s-a emis o factura pentru un curs de formare, in anul 2007, fara a se specifica un termen de plata si fara un contract. Contravaloarea facturii nu a fost achitata, asa ca m-am adresat instantei cu o somatie de plata, conform ordonantei 5/2001 privind procedura somatiei de plata, in care am cerut, pe langa plata taxei de curs, actualizarea datoriei conform ratei inflatiei si dobanda legala. Pana la primul termen debitorul a platit, insa numai contravaloarea taxei de curs fara penalitati. Inainte de a introduce somatia de plata, s-a transmis debitorului o somatie sa faca plata in termen de 5 zile si o cerere de conciliere directa. Acum, debitorul solicita instantei aplicarea rt. 275 C. proc.Civ, adica sa nu fie obligati la plata cheltuielilor de judecata deoarece nu s-a indeplinit procedura punerii in intarziere. Somatiile si procedura concilierii prealabile nu constituie punere in intarziere? Cum se calculeaza dobanda legala si actualizarea in raport cu rata inflatiei? Care este cuantumul lor? Le calculez eu sau instanta?
Cel mai recent răspuns: asaveid , utilizator 09:43, 30 Septembrie 2010
Problema ati pus-o gresit ;
Ori ceri actualizarea cu rata inflatiei,ori aplicarea dobanzii legale.Penalitatile sunt cu totul altceva face-ti confuzii!
N-ai o creanta certa lichida si exigibila si e greu sa mai obtineti si altceva.
Oricum trebuia sa va calculati singuri fie dobanda legala ,fie sa actualizati cu rata inflatiei,trebuiau facturate sumele respective .
Nu le calculeza instanta in nici un caz.
N-ai nevoie de conciliere in cazul somatiei de plata si nu stiu ce vrei sa spui cu cea somatie --inseamna notificare in temeiul lui art 1079 cod civil
explicati-mi va rog concret. La o valoare facturata de 650 lei, sa spunem ca aplicam dobanda legala anuala. Dvs spuneti ca ar trebui sa facturam dobanda legala pentru societatea respectiva? Pai de unde sa stiu eu cand plateste, ca sa ii facturez?
Ce se intelege prin creanta certa, lichida si exigibila?
Ce este drept nu avem un contract si nu putem pune problema penalitatilor.
Dar, in cazul somatiei de plata, pentru a cere dobanda legala la valoarea facturii, de la ce data se datoreaza?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati asaveid asaveid La fundatia unde lucrez s-a emis o factura pentru un curs de formare, in anul 2007, fara a se specifica un termen de plata si fara un contract. Contravaloarea ... (vezi toată discuția)
Cumul dobanda legala cu actualizarea creantei ionu roman ionu roman Este posibil intr-un litigiu civil ca dobanda legala sa fie cumulata cu actualizarea creantei, in conditiile in care ART. 1088 din CC civil ,, La obligaţiile ... (vezi toată discuția)
Dobanda legala, penalitati si diferenta de curs valutar? miruna.c miruna.c Am mai multe facturi acceptate la plata din 2007 Se prevad penalitati de 0,1 % pe zi de intarziere Pe calea somatiei de plata pot cere dobanda legala, ... (vezi toată discuția)