avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 952 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... dobanda legala, penalitati si diferenta de curs ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

dobanda legala, penalitati si diferenta de curs valutar?

Am mai multe facturi acceptate la plata din 2007
Se prevad penalitati de 0,1 % pe zi de intarziere
Pe calea somatiei de plata pot cere dobanda legala, diferenta de curs valutar si penalitatile?
Sau cer dobanda si doar penalitatile actualizate cu rata inflatiei de la data platii efective?
Cum e mai bine?
Cel mai recent răspuns: miruna.c , utilizator 17:58, 26 Februarie 2009
Conform contractului.
Sfatul meu cereti dobanda legal si penalitatile cf contractului actualizate cu indicele de inflatie de la data scadentei pana la data platii efective .
Buna ziua,
incercati prin somatie la plata si eu zic sa cereti penalitatile actualizate cu rata inflatiei de la data platii efective.
Succes !!!
Revin cu citat din OG 5/2001 modificata.
Art. 1 - (1) Procedura somaţiei de plată se desfăşoară, la cererea creditorului, în scopul realizării de bunăvoie sau prin executare silită a creanţelor certe, lichide şi exigibile ce reprezintă obligaţii de plată a unor sume de bani, asumate prin contract constatat printr-un înscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui înscris, însuşit de părţi prin semnătură ori în alt mod admis de lege şi care atestă drepturi şi obligaţii privind executarea anumitor servicii, lucrări sau orice alte prestaţii.
(2) Suma ce reprezintă obligaţia prevăzută la alin. (1), precum şi dobânzile, majorările sau penalităţile datorate potrivit legii se actualizează în raport cu rata inflaţiei aplicabilă la data plăţii efective.

succes !
asadar diferenta de curs valutar nu ar putea fi considerata majorare in sensul alin 2?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Notificare de plata MihaelaOlariu MihaelaOlariu Buna ziua, asi avea si eu o intrebare. Lucrez la o sc in brasov si avem din pacate multi clienti rai platnici. Am trimis notificari , somatii de plata, ... (vezi toată discuția)
Penalitati de intarziere cezara costina cezara costina In anul 2007 am incheiat un contract de inchiriere utilaje care prevedea calcularea de penalitati de intarziere de 0,05% pe zi. Pentru penalitati se elibera ... (vezi toată discuția)
Recuperare creante goidescu steluta goidescu steluta Va rog sa-mi explicati si mie o procedura eficienta de a recupera o creanta de la un client persoana fizica. Precizez ca eu sunt persoana juridica, i-am dat ... (vezi toată discuția)