avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 917 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale penalitati de intarziere
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

penalitati de intarziere

In anul 2007 am incheiat un contract de inchiriere utilaje care prevedea calcularea de penalitati de intarziere de 0,05% pe zi. Pentru penalitati se elibera factura. Lucru care s-a si intamplat mi s-au calculat penalitati de 1750 Ron.
In anul 2008 am un sold restant de 53.000 Ron pe care l-am confirmat. In soldul de 53.000 Ron este inclusa si factura de penalitati de 1750 Ron.
Creditoarea a formulat o somatie de plata pentru suma de 53.000 Ron. Solicita instantei si penalitati de intarziere de 0,05% pe zi la soldul de 53.000 Ron.

Intrebare : este legal sa mi se solicite penalitati de intarziere la factura de penalitati de intarziere?
Nu este legal. Pana la termenul fixat de instanta trebuie sa depuneti intampinare si sa va formulati apararea explicand instantei situatia compunerii debitului. Contactati-ne daca nu va descurcati
stiu ca trebuie sa depun intampinare cu cel putin 5 zile inainte de termenul fixat. ma interesa actul normativ pt.ca in L. 469/2002 privind disciplina contractuala nu se specifica daca se pot calcula penalitati la penalitate
OG nr.5/2001: "Art.1 (1) Procedura somatiei de plata se desfasoara, la cererea creditorului, în scopul realizarii de bunavoie sau prin executare silita a creantelor certe, lichide si exigibile ce reprezinta obligatii de plata a unor sume de bani, asumate prin contract constatat printr-un înscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui înscris, însusit de parti prin semnatura ori în alt mod admis de lege si care atesta drepturi si obligatii privind executarea anumitor servicii, lucrari sau orice alte prestatii.
(2)Suma ce reprezinta obligatia prevazuta la alin. (1), precum si dobânzile, majorarile sau penalitatile datorate potrivit legii se actualizeaza în raport cu rata inflatiei aplicabila la data platii efective."

Somatia la plata are ca temei juridic OG nr.5/2001, care prevede la art.1 alin.2 ca sumele ce reprezinta obligatia de plata, precum si dobânzile, majorarile sau penalitatile datorate potrivit legii se actualizeaza în raport cu rata inflatiei aplicabila la data platii efective.
Prin urmare, in cadrul somatiei la plata nu se pot calcula penalitati la penalitati. Aceste sume nu sunt asumate de catre dvs. in scris.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dobanda legala, penalitati si diferenta de curs valutar? miruna.c miruna.c Am mai multe facturi acceptate la plata din 2007 Se prevad penalitati de 0,1 % pe zi de intarziere Pe calea somatiei de plata pot cere dobanda legala, ... (vezi toată discuția)
Penalitati factura? stelutamonica stelutamonica Buna ziua, Am urmatoarea intrebare: am contract cu o firma careia i-am executat o lucrare, unde se precizeaza ca plata se va face in maxim 15zile de la ... (vezi toată discuția)
Notificare de plata MihaelaOlariu MihaelaOlariu Buna ziua, asi avea si eu o intrebare. Lucrez la o sc in brasov si avem din pacate multi clienti rai platnici. Am trimis notificari , somatii de plata, ... (vezi toată discuția)