avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... penalitati factura?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

penalitati factura?

Buna ziua,

Am urmatoarea intrebare: am contract cu o firma careia i-am executat o lucrare, unde se precizeaza ca plata se va face in maxim 15zile de la emiterea facturii.In caz ca nu se achita in termen se percep penalizari de 0.25%/zi din valoarea neachitata.Mentionez ca factura a fost emisa pe 25.02.09.
Ii pot trimite o somatie???Nu ma prea pricep.
Multumesc frumos,
Steluta
Cel mai recent răspuns: Dan Cozma , Consilier juridic 14:23, 2 Iunie 2009
da, se ii poti trimite o invitatie la conciliere directa unde poti calcula si penalitatile de intarziere.
Sau va puteti adresa instantei cu cerere de emitere a ordonantei cuprinzand somatie de plata, in baza Og5/2001, daca indepliniti conditiile cerute la art. 1 (creanta certa, lichida si exigibila)
ART.1 (1) Procedura somatiei de platã se desfãsoarã, la cererea creditorului, în scopul realizãrii de bunãvoie sau prin executare silitã a creantelor certe, lichide si exigibile ce reprezintã obligatii de platã a unor sume de bani, asumate prin contract constatat printr-un înscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui înscris, însusit de pãrti prin semnãturã ori în alt mod admis de lege si care atestã drepturi si obligatii privind executarea anumitor servicii, lucrãri sau orice alte prestatii.
(2) Suma ce reprezintã obligatia prevãzutã la alin. (1), precum si dobânzile, majorãrile sau penalitãtile datorate potrivit legii se actualizeazã în raport cu rata inflatiei aplicabilã la data plãtii efective.

In acest sens, va adresati Judecatoriei de la sediul debitorului
Cererea se taxeaza cu 39 lei taxa judiciara de timbru si timbru judiciar 4 lei.
Puteti incepe prin emiterea unui extras de cont in care sa se precizeze ca firma dansilor figureaza , la data respectiva, in evidentele dumneavoastra contabile cu un sold debitor de ____, la care se adauga penalitatile de intarziere de ____.
Cereti confirmare intr-un termen de 5 zile.
Ulterior extrasului, daca nu se confirma soldul sau nu se raspunde emiteti o somatie de plata catre acestia prin care le acordati un nou termen in care sa efectueze plata si penalitatile atentionadu-i ca urmatorul pas este introducerea unei actiuni in instanta.
Daca nu se efectueaza plata introduceti o actiune in baza OG 5/2001 sau OUG 119/2007, in baza facturii si a contractului .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare creanta!!! fany22 fany22 Buna, Am nevoie urgenta de ajutor: soc. com. unde sunt admin. a incheiat contract cu o alta soc. com. am contract, o factura restanta (pe care nu vor sa ... (vezi toată discuția)
Penalitati de intarziere la plata - somatie de plata protos protos Societatea la care lucrez a incheiat un contract cu CNADNR pentru achizitionarea rovinietei in anul 2005, urmand a achita contravaloarea acestora in 4 rate, ... (vezi toată discuția)
La ce instanta se introduce o somatie de plata ? discover discover Buna seara , valoarea sumei ptr care vreau sa fac aceasta somatie este de ordinul miilor (in lei noi). La ce instanta depun somatia ? Ce taxe /timbre ... (vezi toată discuția)