avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... PENALITATI DE INTARZIERE LA PLATA - SOMATIE DE PLATA
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

PENALITATI DE INTARZIERE LA PLATA - SOMATIE DE PLATA

Societatea la care lucrez a incheiat un contract cu CNADNR pentru achizitionarea rovinietei in anul 2005, urmand a achita contravaloarea acestora in 4 rate, contractul completandu-se de drept cu dispozitiile din OG 15/2002.
Pentru achitarea cu intarziere a ratelor urma sa se plateasca penalitati de intarziere.
In anul 2008 CNADNR solicita pe calea somatiei de plata penalitatile de intarziere la plata.
Este adevarat ca pana in 2007 art. 4 din OG 15/2002 instituia obligativitatea utilizatorilor roamani de achita rovinieta obligatoriu pentru perioadele de parcurs si stationare pentru 12 luni.
Incepand cu 2007 acest art.4 a fost abrogat prin Legea 101 /2007 .
In aceste conditii pot fi solicitate penalitati de intarziere la plata si mai mult pe calea somatiei de plata?
Precizez faptul ca in anul 2006 s-a achitat ultima rata.
Ultima modificare: Joi, 23 Octombrie 2008
protos, utilizator
Cel mai recent răspuns: ZERATUL , utilizator 10:14, 3 Noiembrie 2008
Obligatia de plata o aveati inainte de abrogarea art.4.
Deci se pot solicita penalitati de intarziere la plata.
Acum depinde cum va vedea instanta problema.
Am inteles ca se pot solicita penalitati de intarziere.
Dar pe calea SOMATIEI DE PLATA?
Codul de procedura civila prevede obligativitatea de a incerca solutionarea pe cale amiabila a litigiului comercial, pe calea procedurii prealabile de conciliere. Insa legea nu prevede expres ca nu poti introduce o cerere de chemare in judecata inainte de indeplinirea procedurii de conciliere
De regula, prin aceasta procedura instituita fie de OG 5/2001 fie OUG 119/2007 se solicita debitul principal , la care se adauga dobanda legala si/sau penalitatile, cu respectarea L.469/2002 ( limita maxima a cuantumului dobanzii )si a L.193/200 ( clauze abuzive).
Insa, eu as invoca apararile oferite de art. 1 al OG5 si anume :1) Procedura somaţiei de plată se desfăşoară, la cererea creditorului, în scopul realizării de bunăvoie sau prin executare silită a creanţelor certe, lichide şi exigibile ce reprezintă obligaţii de plată a unor sume de bani, asumate prin contract constatat printr-un înscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui înscris, însuşit de părţi prin semnătură ori în alt mod admis de lege şi care atestă drepturi şi obligaţii privind executarea anumitor servicii, lucrări sau orice alte prestaţii”.

Articolul citat reglementeaza asadar domeniul de aplicare al procedurii somatiei de plata prin referire exclusiva la creante reprezentand obligatii ce constau in executarea unor servicii, lucrari sau orice alte prestatii. In opinia mea, obligatia platii rovignetei, excede domeniului somatiei de plata, intrucat prin insasi natura sa, nu implica o prestatie propriu-zisa in sens juridic ci reprezinta o obligatie de a da, a carei executare se poate cere pe calea dreptului comun.
Puteti invoca acest fapt, atasati la dosar dovada ca ati achitat de fapt debitul si instanta va va da castig de cauza.
Ultima modificare: Duminică, 2 Noiembrie 2008
Doinita Stingaciu, Avocat
Sunt de acord cu pers de mai sus care arata ca depinde de cum vede instanta problema. Am avut somatii de plata perfect admisibile, dar respinse pentru ca asa este mai nou "orientarea" instantelor. Asta mai mult ca sa fie bagati bani la buget din taxa de timbru care nu de putine ori este considerabila.
Conteaza si cum se va face apararea in instanta, mai ales referitor la certitudinea creantei.
De principiu, daca sunt dubii referitor la calculul penalitatilor, somatia de plata se respinge, pentru ca suma nu este certa.

Alte discuții în legătură

Somatie de plata Mihnea Balan Mihnea Balan Sunt persoana fizica si am imprumutat unei alte persoane fizice o suma de bani. Suma nu este prescrisa. Intre mine si sotii imprumutati exista un act olograf ... (vezi toată discuția)
Penalitati de intarziere cezara costina cezara costina In anul 2007 am incheiat un contract de inchiriere utilaje care prevedea calcularea de penalitati de intarziere de 0,05% pe zi. Pentru penalitati se elibera ... (vezi toată discuția)
Penalitati factura? stelutamonica stelutamonica Buna ziua, Am urmatoarea intrebare: am contract cu o firma careia i-am executat o lucrare, unde se precizeaza ca plata se va face in maxim 15zile de la ... (vezi toată discuția)