avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... recuperare creante
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

recuperare creante

Va rog sa-mi explicati si mie o procedura eficienta de a recupera o creanta
de la un client persoana fizica.
Precizez ca eu sunt persoana juridica, i-am dat marfa pe factura, aceasta este semnata de ea si i-am trimis deja doua notificari de plata la care nu mi-a dat nici un raspuns.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: vidus , utilizator 22:40, 1 Iulie 2011
Va trebui sa introduceti in instanta o actiune bazata pe OG 5/2001- procedura somatiei de plata.

Art. 1. - (1) Procedura somatiei de plata se desfasoara, la cererea creditorului, in scopul realizarii de bunavoie sau prin executare silita a creantelor certe, lichide si exigibile ce reprezinta obligatii de plata a unor sume de bani, asumate prin contract constatat printr-un inscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui inscris, insusit de parti prin semnatura ori in alt mod admis de lege si care atesta drepturi si obligatii privind executarea anumitor servicii, lucrari sau orice alte prestatii .

(2) Suma ce reprezinta obligatia prevazuta la alin. (1), precum si dobanzile, majorarile sau penalitatile datorate potrivit legii se actualizeaza in raport cu rata inflatiei aplicabila la data platii efective.
Firma poate initia actiunea sau trebuie sa fie reprezentata legal?
Multumesc
Societatea poate fi reprezentata de administrator, insa eu recomand sa apelati la un avocat. Pentru somatia de plata onorariul nu este f. mare, eu am dat 650 lei si am stat linistit.
Cred ca puteam sa merg si singur insa nu prea ma pricep la procedura civila si nu am vrut sa-mi asum niciun risc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Notificare de plata MihaelaOlariu MihaelaOlariu Buna ziua, asi avea si eu o intrebare. Lucrez la o sc in brasov si avem din pacate multi clienti rai platnici. Am trimis notificari , somatii de plata, ... (vezi toată discuția)
Dobanda legala, penalitati si diferenta de curs valutar? miruna.c miruna.c Am mai multe facturi acceptate la plata din 2007 Se prevad penalitati de 0,1 % pe zi de intarziere Pe calea somatiei de plata pot cere dobanda legala, ... (vezi toată discuția)
Penalitati factura? stelutamonica stelutamonica Buna ziua, Am urmatoarea intrebare: am contract cu o firma careia i-am executat o lucrare, unde se precizeaza ca plata se va face in maxim 15zile de la ... (vezi toată discuția)