La fundatia unde lucrez s-a emis o factura pentru un curs de formare, in anul 2007, fara a se specifica un termen de plata si fara un contract. Contravaloarea facturii nu a fost achitata, asa ca m-am adresat instantei cu o somatie de plata, conform ordonantei 5/2001 privind procedura somatiei de plata, in care am cerut, pe langa plata taxei de curs, actualizarea datoriei conform ratei inflatiei si penalitati de intarziere. Pana la primul termen debitorul a platit, insa numai contravaloarea taxei de curs fara penalitati. Inainte de a introduce somatia de plata, s-a transmis debitorului o somatie sa faca plata in termen de 5 zile si o cerere de conciliere directa. Acum, debitorul solicita instantei aplicarea rt. 275 C. proc.Civ, adica sa nu fie obligati la plata cheltuielilor de judecata deoarece nu s-a indeplinit procedura punerii in intarziere. Somatiile si procedura concilierii prealabile nu constituie punere in intarziere? Cum se calculeaza penalitatile de intarziere? Care este cuantumul lor? Le calculez eu sau instanta?
1.nu puteti solicita penalitati de intarziere, atata timp cat nu le-ati stabilit contractual, puteti solicita cel mult dobanda legala
2. somatiile si concilierea constituie punere in intarziere
avocat Cristina Popescu
Dobanda legala
magyari
Nu stiu daca s-a mai discutat problema, daca da, imi cer scuze. In cazul in care nu este prevazuta in factura valoarea penalitatilor de intarzieri, ce ... (vezi toată discuția)