avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dobanda legala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dobanda legala

Nu stiu daca s-a mai discutat problema, daca da, imi cer scuze. In cazul in care nu este prevazuta in factura valoarea penalitatilor de intarzieri, ce penalitati se pot percepe ?

Mai concret, pentru o factura din data de 27.09.2007, pana in data prezentei, cum pot sa calculez penalitatile ?

va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: manudiaconu , utilizator 13:26, 30 Septembrie 2008
In cazul in care nu ai incheiat un contract sau pe factura nu ai mentionat coeficientul de penalizare, atunci nu poti percepe penalitati insa poti solicita plata dobanzii legale (vezi O.G. 9 / 2000).
Si unde pot afla cuantumul acestei dobanzi legale ? Din cate am inteles, e vorba de o valoare procentuala pe care o pot solicita in afara debitului de baza.

Am o factura de 10 lei, din 27.09.2007. Creditor srl, debitor tot srl. Il somez pe debitor, si ii dau un termen in care poate sa-si achite datoria. Daca nu achita, formulez o noua somatie, in care ar fi bine sa trec, in lipsa penalitatilor, macar dobanda legala. Insa, nu inteleg, si nimeni nu a reusit sa ma ajute pana in momentul de fata, concret, in functie de suma restanta si de zilele de intarziere, cum pot calcula aceste dobanzi. Binenteles, daca nu achita, sa am sansa si in fata instantei cu aceasta valoare....
magyari a scris:

Si unde pot afla cuantumul acestei dobanzi legale ? Din cate am inteles, e vorba de o valoare procentuala pe care o pot solicita in afara debitului de baza.

Pe site-ul BNR sau in monitorul oficial. Banca Nationala comunica in fiecare luna dobanda de referinta, nu se mai cheama dobanza legala :D.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Martie 2008
ContSters20980, utilizator
Ok, pana aici am inteles.

Am gasit urmatoarele valori:
noiembrie 2007 - 7,00
decembrie 2007 - 7,50
ianuarie 2008 - 8,00
februarie 2008 - 9,00

Atunci asta inseamna, ca pentru un debit de 100 ron de exemplu, pot calcula astfel:
debit de baza----------luna--------valoare dobanda--------se poate solicita
100-----------------------noi.---------7,00-------------------------7
100-----------------------dec.--------7,50-------------------------7,50
100-----------------------ian----------8,00-------------------------8
100-----------------------febr.--------9,00-------------------------9
------------------------------------------------------------TOTAL 31,5

Adica, dupa 4 luni de intarziere, pentru un debit de 100 ron pot sa solicit 31,5 ron, ca si dobanda de referinta ( legala ) ?

Am inteles corect ? :) Daca nu, va rog sa ma corectati.....

multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 19 Martie 2008
magyari, utilizator
Nu. Dobanda, orice dobanda, e in procente pe an.
Dobanda pe februarie e 9% pe an, deci calculezi la luna sau la zile... :oops:

:offtopic: Ce faine sunt chestiile astea noi... cam mari da' faine iconitele. :thumbup:

Alte discuții în legătură

Dobanda anuala lavi68 lavi68 Buna ziua, am nevoie de ajutor, trebuie sa calculez o dobanda anuala la o datorie din 2008 si nu stiu cum. Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza dobanda legala? MARIUS DRAGU MARIUS DRAGU Dupa ultima hotarare a judecatoarei a reiesit faptul ca din suma de 17000 euro se va plati dobanda legala a BNR .Cum se calculeaza dobanda avand in vedre ca ... (vezi toată discuția)
Dobanzile legale aplicate Andrei T Andrei T cum se aplica dobanzile legale? am niste facturi scadente din 2007, 2008 si 2009, dar nu gasesc contracttul de vanzare cumparare. pot sa cer numai in baza ... (vezi toată discuția)