avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 394 soluții astăzi
Forum Activitate EMT

Activitate EMT

Răspuns la discuția inm
Cum care cod penal? Ce cod penal era in vigoare la 1 iunie? Si avand in vedere ca suntem in 5 iulie, avem cod nou in vigoare? NU!! S-a amanat intrarea in vigoare prin ordonanta. De ce? Nu se pupa cu procedura.
Răspuns la discuția norocosilor
nu ati citit atent regulamentul de inscriere de pe situl INM. Depunerea dosarului se poate face si fara diploma de licenta sau adeverinta doveditoare pentru licentiatii din promotia 2005, diploma/adeverinta care se poate adauga mai tarziu, dupa sustinrea examenului de licenta. Eu am depus dosarul ieri si nu a fost nici o problema ca nu am avut adeverinta.
Intr-adevar, ultima zi de inscriere pentru parchetele sau tribunalele in raza carora candidatii isi au domiciliul a fost 4 iulie din pacate. Cu putin atentie, nu mai asteptai un an. Nici o problema , mai putina concurenta:))
Răspuns la discuția Debit Cosmorom
Tot in legatura cu aceasta problema, firma KSI mi-a trimis o notificare de plata aunei facturi din iulie 2002 in valoare 2.500.000. si penalitati de 25.000.000. Problema este ca in cazul meu nu se aplica prescriptia, deoarece plicula fost datat cu 3 zile inainte de imlinirea termenului de pescriptie. Pana la acel moment nu am primit nici o alta notificare de plata. Exista mai multe pareri, conform carora in cazul de fata ar trebui sa se faca aplicarea art. 4 alin. din legea 469 din 19 iulie 2002 privind unele masuri pentru intarirea disciplinei contractuale care stipuleaza:

Art. 4. - (1) În contractele încheiate părţile contractante vor prevedea ca, în cazul neîndeplinirii în termen de 30 de zile de la data scadenţei a obligaţiilor prevăzute la art. 3 alin. (1), debitorii să plătească, în afara sumei datorate, penalităţi pentru fiecare zi de întârziere.

(2) În contractele comerciale dintre părţile contractante, indiferent de forma în care acestea se încheie, în afara penalităţilor contractuale prevăzute la alin. (1), pentru compensarea prejudiciului suferit de către creditor ca urmare a îndeplinirii cu întârziere sau a neîndeplinirii obligaţiilor asumate de debitor, se pot include şi daune-interese pentru neexecutarea totală sau parţială a contractului, sub forma daunelor moratorii sau a celor compensatorii.

(3) Totalul penalităţilor pentru întârziere în decontare, prevăzute la alin. (1) şi (2), nu poate depăşi cuantumul sumei asupra căreia sunt calculate, cu excepţia cazului în care prin contract s-a stipulat contrariul.

Daca intr-adevar s-ar face in speta aplicarea acestui articol, debitul datorat nu ar trebui sa depaseasca dublul sumei initiale a facturii.

Problema intervine insa in art. 12 al legii sus-mentionate care statueaza:

Art. 12. - Contractele încheiate până la data intrării în vigoare a prezentei legi de părţile contractante cu principalii creditori şi societăţile bancare finanţatoare rămân în vigoare, cu respectarea termenelor de plată şi a cuantumului sumelor stabilite la data încheierii acestora.

Intrebarea mea este : Ce lege se aplica in cazul de fata? Ce trebuie sa fac? Se poate contesta in instanta aceasta datorie?